Köra bil i östeuropa, kostnader!

Har nyligen kört i gamla Östeuropa – gamla länder – Nya avgifter, vignetter.


Det gäller att ha tungan rätt på munnen, när man svänger av från Tyskland, och tar sig in i gamla Östeuropa. De allra flesta länder har infört någon form av vägavgift, i första hand elektronisk vignette. Men också motorvägsavgift. Vignetterna gäller i första hand för färd på motorväg eller motortrafikled, men kan gälla för färd i landet med bil eller annat fordon, överhuvudtaget. Är det för vanliga bilar, under 3,5 ton, så kallas det vignette, är det tyngre fordon kallas det Toll. Varje gång du ska köpa en elektronisk vignette, så ska du kunna visa upp fordonets registreringspapper, den blåa delen. Läs mera om trafikregler i de olika länderna på vår sida, bilresaieuropa.se
Nåväl, så här det det ut i de länder vi nyss passerat:

Tjeckien – VignetteFörsta landet efter Tyskland, på denna resa. Numera är det knappt man märker gränsen, men var uppmärksam, när det dyker upp skylt med Vignette. Då är det dags att svänga av och skaffa sig rätten att köra på motorväg. Ta med regbeviset, lämna in i luckan, och lite senare vill damen, ofta är det en dam, ha €19 av dig. Detta var resans dyraste vignette, gäller i tio dagar. Lite högt om man bara ska köra genom landet, men så är reglerna, bara att bita i, och köra.

Slovakien – VignetteIngen gränskontroll, men här framgick tydligt att det var dags för ett nytt utträde av kapital från vår reskassa. Lämna in regbeviset och €10 denna gång för tio dagars bruk av motorväg.

Ungern – VignetteÄven här var det regpapper och €10 för tio dagars färd. Här visade man vem som är bäst, genom att köra som svin, rent ut sagt. Men det var inte ungrare som körde illa, det var tyskar, tjecker och slovaker. Vi körde motorvägen E60 och E75. Låg man i rätt hastighet, så var det alltid någon som skulle om och det är väl inget ovanligt. Men låg man själv i omkörningsfilen, den vänstra, så var det en hel del som trängde sig in till höger och försökte tränga sig om, då ofta med tung trafik som hindrade, och det blev en hel del panikbromsar, om de nu inte ansåg sig hinna kasta sig in strax innan. En tog till och med vägrenen till hjälp, körde om lastbilen till höger på vägrenen, och sedan ut framför, nära, mycket när, så att lastbilen fick ställa sig på bromsen, som fick till följd att bilen bakom närstan körde in. Den omkörande tyska BMW, tryckte sig givetvis ut i vänster körfält igen, nu så att en bil där fick bromsa. Himla otäckt. Det var flera liknande incidenter, så Ungern var absolut ingen bra känsla att köra i längre. Nästa gång väljer vi mindre vägar, mest för att slippa dessa ohälsosamma fartmonster. Ungern är ett vackert land, och vi har säkert betydligt större utbyte av att smyga på lite mindre vägar.

Rumänien – VignetteVignette á 35Lei (cirka 70 sek) för tio dagar, eller 60Lei (120 sek) för en månad. Vägarna är relativt bra, det finns avsnitt, som skulle behöva lite ny beläggning, men det fungerar.

Solnedgång över Mamaia, Rumänien.

Serbien – VignetteInga vignetter, utan betalstationer. Vi körde omkring 25 mil på motorväg, till en kostnad av €10. Motorvägen var riktigt fin, och ganska lite trafik, så det gick som en dans.

Bulgarien – VignetteVignette som kostar €10 för en vecka. Jag är ännu inte helt säker på att det var rätt, men jag fick kvitto, och ännu ingen böteslapp. Det var en vanlig butik, och jag fick hjälpa henne slå in uppgifterna på datorn. Men jag vet ju inte om det fungerade. Här kan du köpa vignetten via en hemsida, innan du kommer hit. Gör inte det, betydligt högre pris. Läs på vår beskrivning om Bulgarien på bilresaieuropa.se, så kommer du rätt.
Det bulgariska vägnätet har ännu en hel del i övrigt att önska. Vi åkte från Serbien, via gränsövergången strax efter Gradinje i Serbien in till Bulgarien. På den Bulgariska sidan pågick ett gigantiskt vägarbete, så vi fick bli omledda, till en massa mindre vägar, sådana som inte var avsedda för tung trafik. Det tog sin tid, men när vi väl kom upp på motorvägen mot Sofia, så gick det bra, det var en fin väg. Senare fortsatte vi mot Bukarest, och motorvägen ut ur Sofia var bra, i några mil, sedan blev det gamla öststatsvägar med tillhörande hål och ojämnheter. Så höll det i sig hela vägen upp till gräsen, Ruse Pyce, som var en lite knepig gräns. Först kom vi in på gränsområdet, där det stod tre bilar i rad vid en kur. Jag trodde ju det var utgången ur Bulgarien, men det var icke så. I stället körde vi fram till nästa kur, där det satt en dam och tog €2 för att vi skulle köra över bron, som går över Donau. På den bulgariska delen av bron, var vägen som tidigare, dåligt underhållen, med hål lite här och var. Ungefär mitt på bron, markeras var gränsen går, genom en stor skylt. Och vägen blir betydligt bättre på den Rumänska sida. Så när bron är passerad, kommer gränskontrollen, I samma hus sitter gränskontrollanterna först från Bulgarien, och i nästa lucka Rumänien. Den första vinkade oss vidare den andra ville ha bilregbevis, covidbevis och pass. Allt i ordning, så vi körde. Även på den här sidan av gränsen blev det ett stort vägbygge, så vi leddes en stund, innan vi kom på motorvägen igen. Resten, drygt sju mil, in till Bukarest, var det fina vägar.

Lämnat både Bukarest och Mamaia


Mamaia är lite offseson just nu. Jag har bara hört talas om hur det är på sommaren, och det livet är jag inte intresserad av, så jag tror vårt var blev ganska utmärkt. Ett SPA-hotell, där det bodde en del över helgen. När vi lämnade på måndagen hade de halverat frukosten, det var ju inga människor kvar, som servitören sa, ja förutom vi två då. Packa och lämna, nu mot dagens mål, Sighisoara,

Vignette behövs i Rumänien. Här är hotellet i Sighisoara.

drygt 50 mil. Körde motorväg tillbaka mot Bukarest, och därefter var det vanlig landsväg hela vägen upp till den lilla färgglada staden, som ska undersökas närmare i morgon. Jag måste säga att landsvägarna håller en högre kvalité i Rumänien, än de gör i Bulgarien. Det är många avsnitt som har relativt ny beläggning och de bulgariska hålen övergår sällan till Rumänska hål i gatan. Således betydligt roligare att köra i Rumänien.

Återstår på denna resa!Vi har, förutom lite andra besök här i Rumänien, kvar att köra till Krakow, Polen. Då kör vi nog genom Ukraina, och där är, vad jag vet än så länge inga vignetter eller vägtullar. Däremot betydligt sämre vägar än i Rumänien, så det kan vara anledningen till att vi då skippar Ukraina, och i stället tar vägen över Slovakien. I Polen finns det vägtullar på vissa avsnitt av motorvägar, dock långt ifrån alla. Vi lär bli varse om vilka ifall vi kör där. Förra gången vi körde på motorväg i Polen, från Gdynia till Lublin, var det en ganska blygsam avgift på en del av vägen. Nu ska vi ta oss från Krakow, i södra Polen, via Berlin och Ringen, till Rostock. Det bör gå utan några större utgifter.

Mamaia, Rumänien. Inget surr idag!
Höstbild från Mamaia, Rumänien.
Dela gärna denna Artikel

Ett svar på “Köra bil i östeuropa, kostnader!”

  1. Pingback: Köra i öststaterna - 01