Turistfällor i Europa

Turistfällor – Visst är det kul att komma till en plats, som många har rekommenderat. Så står man där, med sin väl genomgångna kamera, och ska ta bilden. Den där som nu för en gång skull bevisar att man är riktigt kulturell. Och verkligen har besökt ett ställe som ska vara så väldigt enormt vackert på alla sätt och vis. Men i dina och mina ögon är det mer eller mindre blaha, blaha. Besvikelsen blir ganska hög, kan jag säga. Men så finns det de där turistfällorna, som man egentligen inte vill besöka, men som man ändå borde. Här är min lista över turistfällor i Europa, som man både kan ha och mista. OBS det är en helt personlig lista, som kanske inte har så mycket med verkligheten att göra.

Colosseum, Rom, Italien

Turistfällor
Turistfällor – Colosseum Rom ItalienTja, en hiskeligt massa folk som trängs framför en gammal amfiteater. Nja, det kan jag vara utan. Åker då hellre till Pula i Kroatien, där det också finns en Amfteater, dock med betydligt mindre hysteri. Men det är klart, hela ROM är ju hysteriskt med alla dessa besökare. Det är inte bara Colosseum som lockar, det finns en massa andra klassiska besöksmål i staden. och så givetvis Vatikanstaten, världens minst land, med en av de viktigaste ledarna, Påven. Ett annat besöksmål som man nog kan hopp är i England

Towern, LondonHär finns Englands kronjuveler som visas upp. Bara det lockar ju massor med besökare, men du får inte gå själv. I stället har man satt upp rullband, så att ingen ska stanna och hindra flödet. Ganska smart, och ganska tråkigt, men jag kan förstå dom. Dels är det ju alltid någon som vill lägga beslag på dessa riksregalier. Dels är det massor med människor som vill få sig en liten blick på rikedomarna. Borgen var tidigare en avrättningsplats och fängelse med rykten om sig att utföra tortyr på sina fångar. Ruskigt med andra ord.

Mont-Saint-Michel, Frankrike


På en liten ö ligger detta kloster, som varje år besöks av omkring 3 miljoner personer. Då kan du säkert lista ut att det blir trångt, framförallt när det blir flod, högvatten, och hela ön omges av vatten. Man får vänta tills ebben kommer så att man kan komma i land igen. Är du i trakterna och har ön i ditt sikte, ställ om siktet. Besök någon av stränderna där invasionen inleddes den 6 juni 1944, det som blev slutet på andra världskriget. Omaha beach är den mest berömda, och där finns även en stor utställning, och en skrämmande krigskyrkogård.
Den mest berömda tyska krigskyrkogården heter La Cambe och ligger mot staden Caen, du kör E46, så är det skyltat. Besöker du dessa två krigskyrkogårdar, så upplever du en del av krigets fasor. Det är inga turistfällor, jag lovar, det är verklighet.

Neuschwanstein, Fussen TysklandDet här kan vara tveksamt om det är en turistfälla, men OK. Ludvig II av Bayern ville ha ett slott, där han kunde dra sig tillbaka och leva ett lugnt liv. Han lät 1869 uppföra slottet. Men det tog lite tid. När han själv flyttade in1884, var enbart 14 av de 200 planerade rummen klara. Ytterligare några rum färdigställdes men när kungen gick ur tiden 1886, återstod ännu en hel del. Det blev inte klart förrän 1891.
Sju veckor efter Ludvig IIs dör 1886, öppnade man upp slottet för allmänheten, och sedan dess har det varit öppet för besök. Mest berömt är slottet för det sägs vara en förebild när Walt Disneys skissade på ett slott till sin Törnrosa. Huruvida det är med den saken råder ännu tvivel om.

Hoburgsgubben på Gotland

Turistfällor Hoburgsgubben
Turistfällor – HoburgsgubbenLängst ner på den sydligaste spetsen av Gotland befinner sig en mycket berömd Rauk, Hoburgsgubben. Det är i princip en Rauk, som blir en gubbe om man står på exakt rätt plats, och tittar på den. Förr i tiden fanns det en skylt som visade vart man skulle stå, numera är den borttagen, av anledning jag icke känner till. Nåväl, har du åkt omkring tio mil från Visby, så kan du säkert finna gubben ändå, han brukar få en ny färg på näsan varje år. Senast jag besökte platsen var den röd. Jag har sett den både gul, blå och grön. Det finns givetvis en massa sagor och sägner om gubben, en del av dessa finner du via länken.
Det här är några av alla de turistfällor som finns runt om i Europa. Sträcker du dig till hela världen, så blir det flera, säkert massor med flera. Den här sidan handlar bara om Europa, så jag håller mig till detta område.

Dela gärna denna Artikel