Lonely Planet lista över bästa resmålen 2020

Salzburg
Den vackra staden Salzburg på kvällen

Salzburg ligger bra till på listan. För ett bra tag sedan kom Lonely Planet med sin lista, över bästa resmål, 2020. Jag är lite sen att kommentera, men jag tar chansen nu när jag har listan framför mig. De behandlar hela världen, jag håller mig till Europa,

Salzburg i Topp

men det gläder mig att man har Salzburg på första plats när det gäller städer. Salzburg är en alldeles utmärkt stad att besöka. Nu skippar jag alla tråkigheter när det handlar om Corona, och sådant som stör resplanerna för de allra flesta, även mig. Salzburg ska upplevas, och det handlar inte enbart om Mozart och Sound of Music, även om jag då måste erkänna att barockstaden fullt ut utnyttjar dessa två reklampelare. Du kan boka en guidad tur till platser där filmen spelades in, och du kan även få guidade turer i Mozarts fotspår. Välj om du vill, men du kan lika gärna skaffa dig en bra guidebok, spatsera runt i staden, och ta den tid du vill. Slå dig ner på någon uteservering, om du nu är här under lämplig tid, sommaren, och så kan du gärna hänga med vår sponsor på en av deras arrangerade guidade turen med inspelningsplatserna från filmen som gjordes 1965, Sound of Music. Du har länken nedan. Fyra timmars utflykt för 535 sek. Om du loggar in på sidan, så hittar du en del övriga turer som du kan välja. Salzburg har en hel del, som passar de allra flesta. Och du ska du ha riktigt utbyte av denna tur, titta på filmen innan du åker. Då blir behållningen större.

Ska du besöka Salzburg efter sommaren, så föreslår jag sista helgen i September, då infaller Rupert Day. Då dukar man upp i staden, karuseller för barnen, och ett stort öltält mitt på torget, där man har en ganska stor mässingorkester. Bumpa Bumpa utlovas och servitriser i lokal uniform serverar. Boka ditt hotell snabbt, det blir fullt fort.

På listan kommer det några städer som ligger utanför Europa, men på fjärde plats är det Irland som lockar. Galway. Livemusik och mängder av Kaféer lockar och gör att Galway förtjänar den fjärde platsen. Det är på gatorna det hela inträffar, åk dit och njut, du är inbjuden. På länken har du flera tips om Galway. Läs och lockas.

Bonn-den forna västtyska huvudstaden. Väl värd ett besök.
Bonn-den forna västtyska huvudstaden. Väl värd ett besök.

Bonn kommer på femte plats. Denna forna tyska huvudstad är betydligt bättre än sitt rykte, och även här håller jag med. Åker man här i sydvästra Tyskland, så kan man inte undgå ett stopp, det vore ett brott mot resans upplevelse. Här i staden lockar man med en av stadens söner, Ludwig van Beethoven, som föddes i staden i mitten av december 1770.

På listan över länder som är bra att besöka, så hamnar England i topp, de ligger på andra plats. Det var länge sedan jag besökt landet, och jag känner att det snart är dags igen. Nu kan man ju lasta bilen på tåget som går i Eurotunneln, och på 45 minuter har man passerat den Engelska kanalen.
Steget efter har vi Norra Makedonien, Även detta tycker jag är ett bra val. Det lilla landet som ofta hamnat i konflikter med sina grannar, är väl värt ett besök, och då inte enbart huvudstaden Skopje. Ta dig ut på landsbygden och njut av deras kokkonst, den är på mycket hög nivå, eller besök området kring Ohrid-sjön, den som finns med som ett världsarv.
Längre ner på listan över länder som ska besökas hamnar Nederländerna. Även detta är, enligt min åsikt, ett mycket bra val. Nederländerna har något för alla. Här kan du egentligen välja vad du vill göra, de stora städerna har alla stora utbud av bra restauranger och kaféer, där många har platser utomhus, och då kan du sitta där och njuta av din dryck och se hur Nederländarna tar sig fram på sin älskade cykel, du kommer samtidigt att förundras över att det inte inträffar några olyckor. Jag har svårt att se hur de undviker detta, men de är mästare på sina cyklar.

Cadiz på spanska sydkusten, väl värd ett besök.
Cadiz på spanska sydkusten, väl värd ett besök.

På sjunde plats hittar jag Spanien och Cadiz-provinsen, den som ligger nere vid kusten och som gränsar till Portugals södra gräns. Också ett bra val tycker jag. Här skulle jag vilja säga att man har mat, god mat och mycket mat, dessutom en hel del Michelin-stjärnor. Lägg till vita lockande sandstränder, en massa klippor och grottor, så får du en spännande kust, som man gärna besöker.
Det finns ytterligare en Europé med på listan, på nionde plats dyker Kvarnerbukten upp, den som ligger mellan kroatiska Istrahalvön och det kroatiska fastlandet. Jo, jag tycker nog att den platsen förtjänade en högre position på listan, men det är min åsikt. LP har annan åsikt, och det får jag finna mig i. I området finns den fantastiskt trevliga hamnstaden Rijeka och tvärs över bukten hittar du Opatija, den gamla kurorten. Här ska du utnyttja den trevliga bryggan som man byggt längs kusten och som följer kuststräckan i en hel del kilometer. Vackert och härlig upplevelse.

Fiskeläge i Kvarnerbukten.
Fiskeläge i Kvarnerbukten.
Dela gärna denna Artikel