Resetips – Valuta – EURO

En stor del av Europa använder EURO som valuta. Du som har bankkort vet att det kostar procent eller Kronor att ta ut pengar i utländska automater. För min del, jag har Swedbank, och det kostar 35 sek varje gång jag tar ut pengar i en utländska bankomat. Är jag mindre uppmärksam, kan jag också råka ut för en avgift till den utländska banken som äger den aktuella bankomaten. Jag börjar bli lite uppmärksam på detta, så när det i slutet av processen kommer fram en display där det står att avgiften är si och så, då klickar jag ofta på avbryt. Jag skriver ofta eftersom jag ibland ännu går i mina gamla tankar det som informerade mig om att det är den totala avgiften det vill säga inklusive den svenska. Men det har jag numera lärt mig, oftast, att den avgiften kommer till. Så de fem – tio procent som den utländska banken tar, den delar man inte med sig av utan stoppar i egen ficka.


Jag har numera kommit underfund med att det finns svenska bankomater där man kan ta ut EURO och ibland USD utan avgift. Då är min filosofi att ta ut en del av reskassan i kontanter i dessa valutor, eller åtminstone EURO. Jag tänker kanske ta ut så pass att jag kommer till den plats som är resans mål. Väl där får jag väl se vad jag gör, om jag går in och växlar några EURO till lokal valuta, eller om jag gör som vanligt, skiter i kontanter och betalar med kort. Ska jag växla in, så måste jag ju räkna ordentligt, och se så att jag inte förlorar, det gäller att hålla reda på alla valutakurser, framförallt vad jag fick betala för EUROn hemma när jag tog ut. Å andra sidan brukar det inte skilja sig så väldigt mycket, och det kostar plats i huvudet om jag hela tiden ska gå omkring och räkna. Jag gjorde det sist vi var ute. Vi kom fram till Kroatien, Makarska, något sent på aftonen. Vi gick ner på promenadvägen och var hyfsat hungriga.

Jag hade då fått för mig att Kroatiska Koruna var ungefär 0,6 mot svenska kronan. Så när det stod 150 Kn på en rätt så blev det ju under hundralappen, det tyckte jag då var OK, det var ju trots allt potatis och fläskkotlett. Men under måltiden så fick jag den där känslan i magen om att något var fel, jag smög upp mobieln och kollad. Visst, 1,4 eller ännu värre, 1,5 i omräkning. Så i stället för omkring 90 spänn så steg priset helt plötsligt till 225 sek, då blev den där köttbiten helt plötsligt väldigt dyr. Tja, det var bara att slita upp kortet och bita i det sura äpplet, jag hade ju absolut ingen lust att diska av denna nota, tveksamt om de hade godkänt den modellen. Du fårstår ibland kan man räkna hur mycket och bra som helst, men det gäller exakt samma sak där som med en dator, stoppar du i rätt, så får du t rätt, det är samma sak med mitt huvud, i med rätt saker så blir det rätt ut. Jag skippar tanken på att ta med kontanter till länder som inte har EURO som valuta, det får bli lite i EURO-länder, kanske. Jag måste ju ta cykeln innan resan och cykla till aktuell bankomat och hämta alla EURO. Så kanske jag cyklar omkull på hemvägen, någon kommer och rånar mig, och så var det nöjet avslutat. Låter banken ha hand om mina pengar tills något hotell eller restaurang vill ha en del av dom.

Dela gärna denna Artikel