Notre Dame

Notre Dam – den gamla damen i Paris – står i brand!

Så har det hänt, en sakral byggnad står i brand, denna gång kanske den viktigaste av de alla om man nu begränsar sig till gotiska byggnader. Den gamla damen i Paris (Notre Dam i Paris) brandhärjades i går. Jag har själv icke besökt byggnaden, bara läst om den. Och redan där framstår det som en mycket imponerande byggnad, väl värt sitt besök. Jag ska inte säga att jag planerade ett besök den närmaste tiden, men den fanns med på listan över saker jag vill besöka. Nu får jag skjuta på besöket i ett antal år, de skador som finns på Notre Dam är ännu icke fastlagda, men med tanke på bilderna som nådde oss i går kväll kan jag tänka mig att det tar många år att återställa byggnaden. Eftersom jag gilla att besöka stora kyrkor när vi är ute och reser så får jag leta efter andra som kan tillfredsställa den ådran i mitt reseflöde.

Notre Dam i Reimes
Notre Dam i Reimes

Frankrike – Fullt av gamla damer – Notre Dam.

Är du i Frankrike så finns det en hel del kyrkor eller katedraler att besöka. Lite västerut, i Normandie i staden Caen hittar du St Pierre, en romersk-katolsk kyrka som väl pryder sin plats i historien och i konsthistorien.
Eller så väljer du att ta dig österut och hamnar i det goda distriktet Champagne och staden Reims, där katedralen Notre Dam finns. Denna byggnad, med den största rosettfönstret jag har sett, kan mycket väl mäta sig med motsvarande i Paris. Fasaden på Reims Notre Dam brukar räknas till de absolut finaste. Den renoverades från 1875, och räknas till en av medeltidens mästerverk. Kyrkan tillhör den Romersk-katolska kyrkan och finns sedan 1991 med på UNESCOs Världsarvslista. Det var i den här kyrkan många av de franska kungarna kröntes. På samma lista och i samma stad hittar du St Remibasilikan, en byggnad som Påven LEO IX förklarade helig år 1049. Det har försvunnit många värdefulla föremål, men bland de viktigaste glasmålningarna från 1100-talet finns kvar.

UNESCOs Världsarvslista


Åter på UNESCOs Världsarvslista, hittar du den tredje byggnaden i staden, Taupalatset. Det var här de franska kungarna höll till innan kröningen i Notre Dam och det var här de höll sina banketter efter kröningen. Den första kända banketten hölls här 990 och den senaste 1825. År 1991 kom byggnaden med på UNESCOs Världsarvslista.

Katedralen i Aachen, Tyskland
Katedralen i Aachen, Tyskland

Utanför Frankrike – där finns det gigantiska katedraler, väl värda besök!

Vill du kika på en sakral byggnad utanför Frankrike så ska du ta dig några mil(drygt 40 mil) norr om Paris till tyska Aachen, där Karl den store på sent 700-tal lät bygga sitt palats och katedral. Man kan väl ändå säga att det blir mycket Frankrike i alla fall, då Karl den Store var kung över de delar som senare blev Frankrike. Aachen var en av dess huvudstäder i början. Klosterkyrkan i Aachen började byggas år 786, då av Karl den store. Det finns en berättelse en sägen som jag gillar, och som går ungefär så här:
Karl den store hade lite dåligt med pengar så djävulen lovade hjälpa till. Som tack ville djävulen ha skälen av den förste som gick in kyrkan. Normalt var det biskopen, men det kunde man ju inte ge bort hans själ. Men byggarna bekymrade man sig icke förrän kyrkan vara nästan klar. Då kom någon på att vi fångar in en varg och släpper in den först. Mycket riktigt, man gjorde så. Djävulen satt inne i kyrkan och väntade på den förste. När han såg att det var en varg, blev han så förgrymmad att han slog igen dörren så hårt att den sprack. En spricka ska än idag vara kvar på en av ytterdörrarna. Vargen blev förstelnad och finns ännu kvar i kyrkan. Man kan se ett hål i bröstkorgen, som ska visa var vargens själ satt.
Om du tittar dig om, så finns det väldigt många byggnader att besöka i sydvästra Europa. Återvänd hit, så kan du få ta del av dessa efterhand som jag besöker dom.

Dela gärna denna Artikel