I Martin Luthers fotspår

I Martin Luthers Fotspår
I Martin Luthers Fotspår

I Martin Luthers fotspår

Martin Luthers resa


Den första dagen handlar om en man som på ett ganska ordentligt vis har påverkat de allra flesta av oss, åtminstonde nordeuropeer, på ett eller annat sätt. Han har också indirekt varit upphov till en del militära konflikter. Martin Luther. När han den 15 oktober 1517 spikade upp sina 95 teser på porten till slottskyrkan i Wittenberg, satte han igång ett vrede hos påven och hans medhjälpare i Vatikanen. Så småningom blev det en egen kristen tro, protestantismen. Men det blev inte bara en gren. Under de närmaste åren efter det att Luther spikade upp sina 95 teser, så splittrade sig kyrkan, det var främst i norra Europa kyrkan och nationer skilde sig från Rom och den katolska kyrkan.

WittenbergNu skulle detta handla om besöksmål i Tyskland, och då främst i Martin Luthers spår. Du kan börja med Wittenberg, drygt tio mil söder om Berlin. Tar du vägen till München så har du absolut ingen anledning att missa Wittenberg. När du kör till München så kör du ju ofta A9 och från den vägen gör du bara en liten avstickare till Wittenberg.

EislebenHar du lite bensin kvar i tanken, kan du köra ytterligare cirka tio mil, då till Luthers födelsestad, Eisleben, staden som har formats ur en marknadsplats 994 och fick stadsrättigheter 1180, nästan tvåhundra år efter marknadsplatsen. Jag vet inte om man har någon berömd Rolandsstaty som är brukligt, det fanns ingen när vi besökte staden hösten 2020. I staden firar man sin hjälte, stadens stora son Martin Luther, både hans födelsehus och hans hus där han gick ur tiden finns bevarade. Födelsehuset är numera delvis ett museum, och båda husen finns på UNESCOs Världsarvslista. Bra då kan du pricka av dessa besök från din världsarvslista. När du är i staden ska du också besöka Andreakyrkan, den kyrka där Martin Luther höll sin sista predikan.
I staden finns två statyer av Martin Luther, en marmorstaty från 1877 och på torget står det en bronsstaty från 1883, som är gjord av Rudolf Siemering.

AllstedtNär du nu har kommit så här långt, så kan du ta några mil till och hamna i Allstedt. Även detta ett centrum för utvecklingen av den protestantiska vägen. Här verkade Thomas Müntzer som präst och han följde den protestantiska linjen den som vände sig till de mindre bemedlade i samhället, och de lägre samhällsskikten. Men det var här i Allstedt som Thomas Müntzer höll en predikan den 13 juli 1524 på Allstedts slott, där förutom vanliga medborgare närvarade men även kurfursten Johan den ståndaktige av Sachsen var närvarande liksom hans son, Johan Fredrik. På Wikipedia står det att Johan den Ståndaktige avled den 16 augusti 1532, det vill säga två år innan den berömda predikan. Kurfursten ska vara begrav i Wittenbergs kyrka. I predikan på slottet uppmanade Thomas Münster Kurfursten att ansluta sig till reformationen, det var ett vågat utspel och Thomas Müntzer valde att lämna Allstedt strax efter predikan, det var nog detta beslut som gjorde att han levde ytterligare en tid. Thomas Müntzers var med och startade det tyska bondekriget mellan 1524 och 1526. I slutet av detta krig blev han dock tillfångatagen och avrättad, för sina åsikters skull.

AltenburgAltenburg, ligger ytterligare knappt tio mil bort, nu åt den östra sidan. Här hittade Martin Luther en av sina medkämpar, nämligen George Spalatin. Om du besöker stadens kyrka St Bartholomäi, kan du se reformationens utbredning och även dess följder.
Lite om George Spaltin, föddes 1484 och blev vän med Martin Luther när han utbildade sig i Erfurt och Wittenburg, så kom han i kontakt med Kurfursten Fredrik den Vise, och blev hans bibliotekarie, historieskrivare, privatsekreterare och hovkaplan. Men det var Martin Luther som väckte den unge Spaltins religösa intresse. Martin Luther kunde därför skaffa sig en kontakt direkt in i högheten genom Georgs som fick förtroendet hos Kurfursten. Spaltin blev, efter Fredrik den Vises död död 1525, han superintendent (biskop) i Altenburg.

AugusburgTar du dig ytterligare trettio mil söderut, så hittar du Augsburg, en av Tysklands äldsta städer, det var här som Religionsfreden skapades. Den 26 september 1555 skapades den freden. Men det var än viktigare Martin Luthers möte med Kardinal Cajetanus som hölls 25 juni 1530, och som mynnade ut i den “Augsburgska bekännelsen” som blev den främsta bland den evangelistiska- lutherska kyrkans bekännelseskrift. Den svenska kyrkan ansluter sig till denna bekännelse sedan 1593.

Bad FrankenshausenVänd tillbaka upp mot norr och stanna cirka 45 mil senare vid Bad Frankenshausen, den lilla lugna kurstaden, numera. Går vi tillbaka cirka 500 år, till den 15 maj 1525, det var då det avgörande slaget i bondekriget ägde rum, exakt här. Det finns ett museum i staden Panoramamuseet, där slaget finns beskrivet. Det ska finnas över 3 000 personer på bilden, bland annat Martin Luther och Thomas Müntzer, den senare avrättades i staden, efter slaget. Övriga små saker att studera är det lutandet tornet. Om du funderar på om det lutande tornet i Pisa kan luta mer innan det faller, så har du svaret här i Bad Frankenhausen. Där spetsen är cirka 4,6 meter från lodningen. Jag har inga uppgifter hur mycket det lutar i Pisa, men det ska vara mindre. Tar du dig till kurparken mitt i staden, kan du ta del av två saltkällor, källor som gjort staden känd långt utanför dess gränser.

Bad HersfeldDu åker vidare cirka 18 mil västerut och hamnar i Bad Hersfeld. I den här staden stannade Martin Luther till på sina resor genom Hessen. Det sägs numera att Martin Luther aldrig övernattade i staden, utan tog in på slottet Eichhof, som ligger några kilometer söder om staden. Det var ett slott som byggdes på 1300-talet av abbotar för den kyrkliga gentemot den världsliga makten. Idag finns det ett Lutherrum, ganska festligt inrett, och som man utnyttjar för lokala vigslar, men tror i och för sig idag att Martin Luther aldrig övernattade här. Du får, oavsett om du gillar trädgårdar eller ej, besök årstidsparken, som fick utmärkelsen för några år sedan, 2008, som den näst vackraste parken i Tyskland.

Bad Neustadt an der SaaleDet blir att ta en vända söderut igen, cirka tio mil, till Bad Neustadt an der Saale. Det var Martin Luthers mor som föddes i staden. Margarethe Luther. Hon gifte sig 1479 med Hans Luder. När Martin Luther föds 1483, har paret flyttat till Eisleben och de har ändrat namnet från Luder till Luther.

I Martin Luthers Fotspår - Del 2
Klicka på bilden för att hamna på I Martin Luthers fotspår – Del 2
I Martin Luthers Fotspår - Del 3
Klicka på bilden för att hamna på I Martin Luthers fotspår – Del 3
I Martin Luthers Fotspår - Del 4

Klicka på bilden för att hamna på I Martin Luthers fotspår – Del 4

Dela gärna denna Artikel

3 Svar på “I Martin Luthers fotspår”

  1. Pingback: I Martin Luthers Fotspår - Del 3

  2. Pingback: I Martin Luthers Fotspår - Del 4

  3. Pingback: I Martin Luthers Fotspår - Del 2