I Martin Luthers Fotspår – Del 4

I Martin Luthers Fotspår – Del 4

I Martin Luthers Fotspår - Del 4
I Martin Luthers Fotspår – Del 4

I Martin Luthers Fotspår – Del 4 – Oppenheim


I Martin Luthers Fotspår – Del 4 – Vi tar oss lite mera västerut, till den lilla staden Oppenheim, 27 mil rakt västerut, strax under Frankfurt am Main. Denna lilla stad besökte Martin Luther 1521 på sin väg för att träffa riksdagen som befann sig i Worms. I Oppenheim träffade Martin kejsarens sändebud, som ville flytta på besöket i riksdagen. Luther vägrade. Det sägs att Martin Luther komponerade en psalm i Oppenheim “vår gud är oss en väldig borg” och man tror att han blev inspirerad då han tittade ut över staden och hittade kyrkan Katharinenkirche och borgen Landskron, två mäktiga byggnader som du givetvis ska besöka när du är i stan. Denna stad som idag nog är mera känd som vinstaden. Vi befinner oss i ett vindistrikt, Rheinhessen, och det är på vingårdarna omkring Oppenheim du hittar de bästa vinerna i detta distrikt. Smyg gärna in på någon vingård, och få med dig någon flaska hem. Det blir ett gott minne, när du öppnar flaskan framför brasan och kulen höstkväll, när mörkret lagt sig. Ni smuttar på ert vin, och tänker er tillbaka till er resa och besöket i Oppenheim.

PirnaNästa stad i bokstavsordning är Pirna, 53 mil nordost, i närheten av tidigare besökta Dresden. I Pirna föddes avlatspredikanten Johann Tetzel 1465. Det sägs att han var den direkta orsaken till att Martin Luther spikade upp sina 95 tester på kyrkporten i Wittenburg. Tetzel blev givetvis en motståndare till Luther eftersom Tetzel gillade avlatsbreven, och då säkerligen för att han kunde stoppa en massa pengar i egen ficka.
Pirna är en bildskön stad, det sägs att konstnären Bernardo Bellotto även kallad Canaletto, hellre målade från Pirna än från den betydligt större grannstaden Dresden. Om du besöker båda städerna, så kan du själv avgöra om det är sant.

SchmalkaldenVi fortsätter vår färd, cirka 30 mil västerut, och hamnar då i Schmalkalden, en korsvirkesstad. Men det är under 1500-talet som staden skapar sin historia. 1531 möttes de protestantiska furstarna och stadens företrädare för att förena sig i motståndet mot den katolske kejsaren Karl V. Staden blev en mötesplats för Europas härskare. De möttes i stadens rådhus. Staden har en hel del korsvirkeshus, och finns givetvis med på temavägen om Tyska korsvirkeshus som ett av stoppen. Martin Luther besökte staden vid ett flertal tillfällen han höll sina predikningar i St Georg, en sengotisk långhuskyrka.

SonnebergCirka tio mil sydost hittar vi nästa stad, Sonneberg, staden som en gång var jultomtens verkstad. Idag finns det inga stora leksaksfabriker kvar, i stället handlar det om ett stort leksaksmuseum. Och så ska du besöka gamla stan, som präglas av sina gamla handelshus. För Martin Luthers del blev det inga besök, kontakten är att man flyttade ett Lutherhus från Judenbach till Sonneberg, för att rädda huset. Det står idag i Sonneberg.

SpeyerFrån Sonneberg är det nu 33 mil sydväst till nästa Lutherstad, Speyer. Denna lilla stad som finns med på UNESCOs Världsarvslista, har en av Europas största romanska kyrkor.

TorgauDet är dags att åter styra kosan nordost, 55 mil, och strax utanför Leipzig hittar vi Torgau, staden som Martin Luther utnämde till en av de absolut vackraste han kunnat uppleva. Skönheten består än idag, det ska finnas över 500 bygnadsminnen från både renässansen och sengotiken blir Torgau till en stadsbyggnadsklenod av internationell klass.

WeimarWeimar hittar du 18 mil sydost om Torgau. Martin Luther besökte Weimar minst tolv gånger och predikade i den sengotiska stadskyrkan St Peter och Paul. Besöker du kyrkan kan du än idag se predikstolen där han stod och förkunnade sin predikan. Det finns ett altarskåp som visar Martin Luther med en uppslagen bibel i sin hand. Altarskåpet började byggas av Lucas Cranach d.ä. som egentligen hette Lucas Maler, men tog namnet Cranach efter sin födelsestad Kronach, som var en nära vän till Martin Luther.
Weimar är upptagen på UNESCOs Världsarvslista av två anledningar, dels för att man stod i centrum för det intellektuella i tidigt 1800-tal. Tre av dessa personer var verksamma i staden, Gothe, Sciller och Herder. Johan Gottfrid Herder var författare, filosof, historiker och pedagog. Han gick ur tiden redan 1803. Friedrich Sciller tillhörde också Weimarklassicsimen och var författare, dramatiker och filosof. Han gick ur tiden 1805. Den tredje Johann Wolfgang von Goethe var författare, diktare och naturforskare, som adlades redan 1782. Han var den som levde längst av de tre, Goethe gick ur tiden 1832.
Den andra anledningen till Världsarvet är Trädgårdsriket Dessau – Wörlitz, det som skapades av Leopold III, som var hertig av Anhalt Dessau och levde mellan 1740 – 1817. Parken skapades runt floderna Elbe och Mulde, och ligger cirka tio mil sydost om Magdeburg. Håller vi oss kvar i Weimar, så bör du spana in den berömda lökmarknaden som hålls i oktober varje år. Du kommer inte att vara ensam, det brukar lockar 300 000 besökare.

WormsNästan femtio mil sydost om Magdeburg dyker den lilla staden Worms upp. Det var här i Riksdagen som Martin Luther uppträdde och blev uppmanad av Kejsare Karl V att återkalla sina läror. Men Martin vägrade och han blev därmed bannlyst, och vidare rättslös. Som tur var fanns hjälp nära, kurfursten Fredrik III av Sachsen plockade in Martin Luther till sin borg, Wartburg, och höll honom gömd under pseudonymen Junker Jörg. På platsen där den aktuella riksdagen fanns står idag paradoxalt världens största Luther-monument. Domkyrkan i Worms, St Peter, anses vara en av de mest storslagna romanska byggnadsverken i hela Tyskland.

LeitzVi tar oss 41 mil nordost och hittar den sista staden på denna resa, Zeitz, en stad där Luthers ättlingar fanns. Johann Ernst Luther, ett av Martins barnbarn vigdes i Michaelis kyrkan i Zeitz. Han och frun, Martha skaffade åtta barn, och på det sättet kan man säga att Lutherätten hade grundats i Zeitz. Även i denna stad utgör en del byggnader en del av den Romanska vägen. I första rummet står domkyrkan St Peter och Paul. Den kyrkan har senare byggts om i gotisk stil, på samma sätt som många gotländska kyrkor har byggts om.
Jag ser att jag inte följt den kortaste vägen på denna tur, jag har tagit Luthers städer i bokstavsordning. Jag lovar det blir många mil extra. Ska du besöka alla platser, så kan det här vara en väglednng, där första staden är utgångspunkt, och så kan du besöka de andra med den utgångspunkten.
Dresden. Här finns närbelägna Pirma. Meissen ligger strax norr om Dresden.
Frankfurt am Main. Här hittar du Oppenheim 5 mil. Speyer, Heidelberg 9 mil, Worms 7 mil, Augusburg, Bad Neustadt 16 mil, Bretten 16 mil, Marburg 9 mil, Möhra 19 mil, kan tas från Leipzig också. Mainz – Har inte så mycket med Luther att göra, men staden bör ändå besökas för sin treklang.
Leipzig. Wittenburg, Schmalkalden, Harz, Torgau 5 mil, Zeitz 4 mil, Allstedt 10 mil. Altenburg 5 mil söder, Bad Frankenshausen 12 mil, Eilingburg 3 mil, Eisenach 21 mil, Halle 4 mil, Grimma 4 mil, Jena 10 mil, Naumburg 7 mil
Erfurt: Schmalkalden, Sonneberg, Bad Hersfeld 14 mil, Gotha 3 mil, Weimar 2 mil
Magdeburg – Wörlitzer Park, Mansfeld 8 mil,
Hamburg –
Nürnberg Coburg 11 mil, Göttingen , Mühlhausen 8 mil,

Det finns med all säkerhet andra sätt att åka för att besöka alla orter.

I Martin Luthers Fotspår - Del 1
I Martin Luthers Fotspår – Del 1
I Martin Luthers Fotspår - Del 4
I Martin Luthers Fotspår – Del 2
I Martin Luthers Fotspår – Del 3
Dela gärna denna Artikel

2 Svar på “I Martin Luthers Fotspår – Del 4”

  1. Pingback: I Martin Luthers Fotspår - Del 1

  2. Pingback: I Martin Luthers Fotspår - Del 3