I Martin Luthers Fotspår – Del 3

I Martin Luthers Fotspår - Del 1
I Martin Luthers Fotspår – Del 3

I Martin Luthers fotspår – Del 3


I Martin Luthers Fotspår – Del 3 – Från Halle åker vi vidare västerut, till den i Sverige berömda staden Heidelberg, där vår drottning Silvia har sina rötter. Men staden har andra saker att njuta av. Det är en av Tysklands äldsta universitetsstäder och Martin Luther var här redan 1518, det vill säga året efter att han spikade upp sina teser i Wittenberg. När Luther predikade fick han de äldre professorer och liknande emot sig, medan de yngre tog emot hans budskap med öppna armar.
I staden finns en särskilt vacker och pittoresk väg, om man promenerar den två kilometer långa vägen Philosohpenweg (filosofvägen).

JenaVi tar oss 38 mil tillbaka mot Leipzig, till Jena, som hade ganska stor betydelse för reformationen. Det var i den här staden som Luthers bibel trycktes, och han besökte staden ganska många gånger under den tid han var bannlyst och egentligen inte kunde visa sig ute. Han dolde sig under pseudonymen “Junker Jörg”

LeipzigLeipzig ligger näst på tur och den ligger lite drygt tio mil nordost om Jena. I Leipzig ska du börja i Thomaskirche, det var här som reformatisten förkunnade sina idéer 1539. I kyrkan hade Johann Sebastian Bach sin dagliga verksamhet, då som musikalisk ledare. Han står staty utanför kyrkan. Det finns skildringar av detta i det närbelägna Bildermuseum. Till staden söner får räknas Wolfgang von Goethe, och vid Auerbachs Keller finns det spår av den kände filosofen. Men Goethe var vare sig född eller död i staden, i stället studerade han på det berömda universitet under några år, och det var troligtvis här han inledde författarbana, han började skriva kärleksdikter.

MagdeburgTolv mil ganska norröver hittar vi Magdeburg, som idag är medelpunkten i den romanska vägen, en temaväg om romanska byggnader. Men även Martin hade sina besök här, Det var här hans predikningar ledde till att den katolska mässan avskaffades och klostren upplöstes. Luther hade sina predikningar i Johanniskirche och i klosterkyrkan som idag heter Wallonerkirche, tidigare klosterkyrkan i Augustinerklostret. Besöker du Magdeburg idag måste du besöka Domkyrkan, som är den äldsta katedralen i Tyskland, och en av Tysklands största kyrkor. Kan du din europeiska konsthistoria så är du även bekant med Friedensreich Hundertwasser, som har skapat “det gröna citadellet” alldeles i närheten av domkyrkan. Hundertwasser förknippar åtminstone jag väldigt mycket med den österrikiska huvudstaden Wien.

MansfeldSöderut igen, cirka 8 mil, nu till Mansfeld, det är i denna lilla stad som Martin Luther hade sitt föräldrahem och sin barndom. Är du på besök i staden, så ska du besöka restaurang Zur Guten Quelle, som ligger i närheten av föräldrahemmet. Det här är en av Tysklands äldsta restauranger, och även Martin Luther själv lär ha besökt stället vid ett flertal tillfällen. Efter måltiden tar du dig på en promenad, du tar dig i ruinerna efter den gamla fästningen i Mansfeild och får som belöning en vidsträckt utsikt över staden och de omgivande bergen i Harzworland.

MarburgVi har 26 mil sydväst om Mansfeld för att komma till Marburg. Det var här som det första universitetet grundades som hade ren protestantisk inriktning, det skedde år 1527. Martin Luther bodde här själv, då hos Filip den ädelmodige, som var lantgreve av Hessen och en av reformationens viktigaste främjare. Men Filip var väl inte den man kan kalla renlärlig, Luther beskriver hans liv i “i ett konstant tillstånd av äktenskapsbrott och otukt”. Filip var gift två gånger, den andra gången gifte han sig utan att det första äktenskapet var upplöst.
I Marburg ska du titta närmare på de sakrala byggnaderna, som i många fall är mästerverk inom byggnadskonsten. Elisabethkirche, ett mästerverk i gotisk byggnadskonst och den äldsta rent gotiska byggnaden. När du kommit förbi de sakrala byggnaderna, så ska du ta dig an gamla stan. Här finns trevliga små krogar, cafeer och små butiker. Avsluta sedan med Lantgrevens slott och Furstesalen, en av de vackraste gotiska salarna i hela Europa.

Möhra15 mil österut hittar du Möhra. Här var då inte Martin Luther så mycket själv, utan den lilla orten finns med mera som en släkt berättelse. Det var Luthers faders bror som stannade kvar efter det att övriga familjen flyttat. Martin besökte byn 1521 och höll en predikan under en lind. Men det finns ändå ett monument av Luther i byn, som ett minne av den predikan. Det ska vidare finnas en vandringsled på drygt tre mil, som utgår från byn.

MühlhausenVi fortsätter dryga fem mil norrut och hamnar i Mühlhausen, en plats som Martin Luther aldrig besökte, i vart fall inte officiellt. I stället var platsen centrum för den mera radikala reformrörelsens och dess ledare Thomas Müntzer.

NaumburgFrån Mülhausen till nästa stad Naumburg är det lite drygt 12 mil. Denna vackra lilla stad ska du egentligen bara besöka för dessa enormt vackra Domkyrka, där Martin Luther prästvigde sin förtrogne vän, Nikolaus von Amsdorf till den förste protestantisk-Lutherska biskopen i domkyrkan, detta skedde i januari 1542. Kyrkan är byggd i sen romansk eller tidig gotisk stil. Och är en av de mest betydelsefulla byggnaderna från den europeiska högmedeltiden. Du hittar kyrkan på Temavägen “Romanska vägen” som en av de mest besökta. Besök gärna kyrkan till lunch, då det ofta ges en gratiskonsert på världens största Hildebrandt-orgel, ofta något komponerat av Bach. Han som ansåg att orgeln i denna kyrka var så nära en perfekt orgel man kunde komma.

NürnbergFrån Naumburg till Nürnberg är det ungefär 24 mil. En väl värd resa vill jag lova. Det var i Nürnberg, som ofta kallas för Luthers öga och öra, man hade gott om tryckerier, 21 stycken närmare bestämt, och härifrån kunde man ta fram Luthers budskap och sprida det mycket snabbt. Det är också i staden man har de två första protestantiska kyrkorna, St Lorenz och St Sebald. Dessa kyrkor fick behålla sin rika utsmyckning. I Nürnberg slöts så religionsfreden 1532, vilket gjorde att hatet mot protestanterna mer eller mindre upphörde. Trots att staden har drygt 1,3 miljoner invånare i storstadsregionen är den ändå bara näst störst i delstaten Bayern. München är den största.
Nürnberg har sin berömda borg, som började byggas redan 1140. Det var inget snabbygge, den var klar först en bit in på 1600-talet. Men det är inte bara borgen som lockar några hundra tusen besökare varje år. Hela den äldre delen av staden har sin charm, med en vacker stadsmur, de rikt utsmyckade kyrkorna, och de många vackra byggnaderna, i olika byggnadsstilar, och då olika tidsepoker. När du besöker staden, ta gott om tid på dig.

I Martin Luthers Fotspår - Del 1
I Martin Luthers Fotspår – Del 1
I Martin Luther Fotspår - Del 2
I Martin Luther Fotspår – Del 2
I Martin Luther Fotspår - Del 4
I Martin Luther Fotspår – Del 4
Dela gärna denna Artikel

Ett svar på “I Martin Luthers Fotspår – Del 3”

  1. Pingback: I Martin Luthers Fotspår - Del 1