I Martin Luthers fotspår – Del 2

I Martin Luthers fotspår – Del 2

I Martin Luthers fotspår – Del 2 – Bretten


Vi får ta oss ytterligare cirka 22 mil söderut för att hitta nästa stad med anknytning till Martin Luther, Bretten. Här föddes Philipp Melanchthon, som var en teolog, humanist och reformator och blev med tiden en av Martin Luthers närmaste medarbetare. Melanchthon föddes i Bretton den 16 februari 1497 och gick ur tiden den 19 april 1560 i Wittenburg. Bretten är en vacker medeltida stad, med vackra parker, det finns åtminstone två stora, som både är värda besök.

CoburgDags att vända tillbaka, nordöst cirka 27 mil, till Coburg, en av Martin Luthers favoritstäder, och det kan man än idag se avtryck. Staden är har mängder med medeltida byggnader, små gränder och en del slott. Det var i ett av dessa slott, som Martin Luther gömde sig när han bannlystes av Påven. Det var Philipp Melanchthon, som fick ta konflikten med påven och inför riksdagen framförde han Martin Luthers trosbekännelse, den som kallas Confesso Augustana, ofta förkortad CA.

DresdenNästa anhalt är lite mera kända staden Dresden. Det är cirka 25 mil österut. Här ska du inte enbart leta rester av Martin Luther, här finns massor av annat att uppleva. Det var i mitten av augusti 2002 som floden Elbe fick lite knäppar och ökade sin vattenmängd drastiskt. I Dresden höjdes vattennivån med en bit över tio meter. Jag har en liten personligt minne från händelsen. Jag och blivande hustrun hade besökt Prag, och var på väg hem, det här var på den tiden när man körde E55 upp för berget, och fick först den tjeckoslovakiska gränsen innan man fick passera ingenmansland, och så kom man till den tyska gränsen. Hos den första var man mycket noggrann, kollade det mesta, hos den tyska, såg de den svenska registreringsskylten, och vi blev då bara framvinkade. Men det jag skulle berätta, man åkte ju genom Dreseden, när man skulle passera, den nybyggda direkta motorvägen var inte klar då, jag har för mig den invigdes 2006. Vi passerade järnvägsstationen i Dresen, en väldigt vacker byggnad, det la jag på minnet. Så kom vi hem, satte på TV-nyheterna och fick se dessa oerhörda översvämningar, där man bland annat visade det som syntes av järnvägsstationen, men såg bara toppen, och då började vi förstå vidden av denna översvämning. Skrämmande.
Dresden besökte Martin Luther 1516 och 1518, det vill säga nästan samtidigt som han spikade upp sina teser på kyrkoporten på slottskyrkan i Wittenberg. Luther möttes med kalla handen i Dresden, av den hertig som regerade i området. Bland annat konfiskerades alla biblar som fanns i området. Men när den aktuelle hertingen gått ur tiden så införde hans efterföljare reformationen. Det restes en staty av Luther som idag står framför Frauenkirche. Det finns också en Martin Luther Kirche i stadsdelen Neustadt. Annat du ska ägna dig åt i staden är byggnader. Högst i rang står nog Zwinger Palace – en magnifik barockbyggnad som byggdes 1709, på uppmaningar av kurfursten av Sachsen. Han var vidare Kung av Polen. Han var inte tänkt som tronföljare vare sig i Polen eller Sachsen. Det var i stället hans bror, Johan George IV av Sachsen som skulle ha dessa utmärkelser. Men han gick ju och dog vid 24 års ålder, och det fasliga, han hade icke producerat någon egen arvinge så August den starke fick hoppa in och ta på sig arbetet. Det ingick inte i hans planer, han visste ju att brodern var den som skulle ta över, så August reste, besökte Europas hov, vid Österrike, Frankrike Spanien och Italien. Där lärde han sig vad nöjen är och han tog för sig av det goda livet. Han bosatte sig på sitt jaktslott Moritzburg, som ligger några kilometer utanför Dresden. Här hade han ett hov av älskarinnor, bland annat den svenskfödde Aurora von Königsmarck. Av dessa lekar utkom en son, Moritz av Sachsen.

EilenburgLite kortare avstickare nu när vi tar oss tio mil nordväst till Eilenburg. Här uppehöll sig Martin Luther i ganska många år, mellan 1522 och 1545. Staden anses vara Sachsens vagga. Här finns i vart fall goda traditioner vad gäller både matlagning och kultur. Stadens kyrka St Marien var platsen för en del av Luthers predikningar.

EisenachTa dig vidare, cirka 23 mil västerut, till den lilla staden Eisenach. Det var inte bara Martin Luther som förgyllde staden. Johan Sebastian Bach föddes här 1685. Tydligen en gynnsamt område att födas på om man nu ville bli kompositör. Femton mil bort, i Halle föddes Frideric Händels. Luther vistades i Eisenach 1498 till 1501, då som latinelev i Georgenschule. När han återvände hit 1522, tillbringade han mycket tid på den senromanska borgen Wartburg, det var bland annat här han översatte bibeln från Latin till Tyska, så att vanligt folk skulle kunna läsa den och själva bilda sig en uppfattning om dess innehåll. Besök slottet idag, så får du med dig mycket av den tyska medeltida kulturen och så tillhör slottet UNESCOs världsarvslista. Perfekt för dig som prickar världsarv.

Erfurt


Vänd tillbaka mot öst, Erfurt ligger bara sju mil bort. Om Erfurt sa Martin Luther följande “Erfurt ligger på den bästa platsen, Där måste det ligga en stad” Och han borde ju veta, han bodde själv under tio år i staden. Han levde som munk här mellan 1505 – 1511, i Augustinerklostret. Här finns idag en permanent utställning om Bibeln – Klostret – Luther, om klosterlivet under Luthers tid här och i staden. Det finns en av de viktigaste bok-samlingarna i Tyskland, i en av salarna i klostret. Besöksmålen i staden är alla broar, Erfurt kallas ibland för broarnas stad. Det är vallgraven “Flutgraben” som är orsaken till alla broar. Flutgraben är en vallgrav som man har byggt för att skydda Erfurt från översvämningar.

GothaKnappt tre mil västerut ligger Gotha, och här stannade Martin Luther gärna till på sina resor. På gästgiveriet Zur Löwenburg, blev han sängliggande 1537, i tron att han snart skulle lämna jordelivet. Han dikterade sitt första testamente, och diskuterade sin begravning med vännen från Gotha, Friedrich Myconius.

GrimmaFrån den lilla medeltida staden Gotha åker vi nu österut igen, knappt tjugo mil, och hittar en ny liten fin medeltida stad, Grimma, strax söder om Leipzig. Martin Luthers kontakt med Grimma, handlar om hans senare hustru Katharina von Bora som tillbringade 14 år i nunneklostret Marienthron i Nimbsahen, hon avlade sitt nunnelöfte 1515. Det var Luther själv som hjälpte Katharina och några ytterligare nunnor att fly klostret. I själva Grimma ska man besöka det tidigare klostret St Augustin, där han själv predikade många gånger. Vidare ska du besöka Jutta-parken i staden, en engelsk landskapspark där bildhuggare och klangkonstnärer presenterar sina verk.

HalleKnappt sju mil nordöst om Grimma ligger Halle, även denna stad känd för att Martin Luther hade en hel del predikningar i staden. Men i staden bodde också kardinal Albrecht, givetvis en stor motståndare till reformatörens idéer. Men även Martin Luther hade sina betänkligheter. Kardinalen var en varm förespråkare för de förhatliga avlatsbreven, en sorts betalning för att få syndernas förlåtelse. Det var ofta påven som tog hand om pengarna. Det hela uppstod när Julius II ville och påbörjade bygget av Peterskyrkan i Rom. Påven ville ha ett monument av sig själv. Julius II hann gå ur tiden långt innan kyrkan var byggd, hans efterträdare LEO X som tillträdde 1515, var tydligen ingen ekonom. Han slösade gärna bort pengarna som både fanns och inte fanns. Det sägs om honom att han förbrukade tre påvars förmögenhet, dels sin föregångare, dels sin egen och till slut sin efterträdare. Men Leo X var inte helt trög, han kom på den geniala idéen med pengars värde och då avlatsbrev. Om man köpte ett avlatsbrev, så kunde man få syndernas förlåtelse. Jag vet inte om det är därifrån det kommer att man alltid kan köpa sig fri. Dessa pengar för avlatsbreven var ju tänkta till att bygga klart Peterskyrkan, men i stället tog biskoparna över hanteringen av avlatsbreven. Mycket lite pengar kom till Rom, i stället behöll biskoparna pengarna, och skaffade sig själva ganska omfattande rikedomar. Hanteringen av dessa avlatsbrev var givetvis mot Martin Luthers tankar och han protesterade mot dess hantering.
Det var i Halle som den stora konflikten uppstod. Än idag finns den predikstol kvar i Marktkirche där Martin Luther stod vid sina predikningar. I Halle kan njuta av stadens store kompositör Friedrich Händels, som är årsbarn (1685) med den femton mil längre bort födde Johann Sebastian Bach.

I Martin Luthers Fotspår - Del 1
I Martin Luther Fotspår - Del 3
I Martin Luther Fotspår – Del 3
I Martin Luther Fotspår - Del 4
I Martin Luther Fotspår – Del 4
Dela gärna denna Artikel

3 Svar på “I Martin Luthers fotspår – Del 2”

  1. Pingback: I Martin Luthers Fotspår - Del 1

  2. Pingback: I Martin Luthers Fotspår - Del 4

  3. Pingback: I Martin Luthers Fotspår - Del 3