Fotbolls- EM 2021

Det börjar dra ihop sig till ett av årets idrottshändelser, Fotbolls-EM 2021. Kanske inte riktigt VM-klass, för detta saknas Sydamerika, men nästan. De flesta lag som brukar gå långt i VM är från Europa, så detta mästerskap är något att se fram mot.
Då extra kul när våra svenska fotbollsgrabbar får vara med i leken. Nytt för året är att ingen enskilt land får arrangera utan det är utspritt på en hel del platser. Det innebär att invigningsmatchen inte innehåller något arrangörsland, utan det blir Turkiet Italien som får den äran att springa in på Roms Olympiastadion (Stadio Olympio) Nu funderar du, Rom ligger ju i Italien och Italien är ett av lagen i matchen. Jo, det är alldeles korrekt, men i och med att inget enskilt land arrangerar denna gång, så räknas det inte om det brukar. Man jag lovar, de flesta i publiken har sitt hjärta på de blåa.
Det matchställ som Italienarna brukar använda sig av. Möjligt de får byta denna gång, Turkiet brukar ha röda tröjor. På den gamla svartvita tiden minns jag en Tipsextramatch, jag tror det var derby i Liverpool, hemmalaget mot lokalkonkurrenten Everton, där hemmalaget hade röda tröjor och Everton Blå, båda lagen med vita byxor.
Man satt som klistrad framför TV:n och hade fullt sjå med att skilja spelarna åt. Det var Everton, bortalaget, som fick byta tröjor i halvtid, och sedan dessa har man ordnat sådana problem innan match. Idag har de flesta färg-TV, så för de allra flesta är det inga problem.
Men det finns ju några som är färgblinda, om det är röda och gröna färger som man blandar samman, oavsett vilka färger, så ska man nog fundera ordentligt innan lagen springer ut på plan. Numera har jag för mig att man skapar nya tröjor inför varje stor match, där det till och med står tryckt vilken match, datum och var. Vi får hoppas att de då har funderat på färger. Nåväl en stad avslöjad. Rom och Olympiastadion, med en kapacitet av 72 600. Övriga städer, arenor och publikkapacitet är dessa:

Vilka platser får Fotbolls-EM 2021


London – Wembley Stadium – Den största med plats för 90 000
St Petersburg – Krestovskij Stadion – Plockar in 69 500
Azerbajdzjan – Bakus Olympiastadion – Långt bort men gott om plats, 68 000 platser
München Allianz Arena Gamla olympiastadion som försäkringsbolaget köpt upp. Plats för 67 800.
Budapest – Ferenc Puskás-stadion – Den gamle storspelarens arena, 65 000 platser
Bukarest – Arena Nationala – Det finns 55 600 platser
Amsterdam – Johan Crujff Arena – Hedrar den gamla storspelaren, med plats för 55 000.
Bilbao – Estadio San Mamés – I Baskien hittar vi denna spanska stadion med plats för cirka 53 000.
Glasgow – Hampden Park – Här på Henkes gamla arena finns det plats för drygt 52 000
Dublin – Aviva Stadium – Längst västerut hittar vi denna, i sammanhanget ganska lilla arena, med plats för omkring 52 000.
Köpenhamn – Parken – Lilla parken, där vi svenskar har haft trevliga framgångar, Minsta arenan i mästerskapet, plats för drygt 38 000.

Det är tolv städer som får äran att arrangera. Jag kommer inom kort att återkomma med en beskrivning av stadion och en hel del om städerna som finns. Detta för att du ska kunna bilda dig en uppfattning om hur du tar dig till staden, var du kan bo, och hur du reser lokalt till stadion.
Det är ganska mycket jobb, men samtidigt väldigt skoj att skriva. Senare kan man sitta och bläddra bland sidorna och se vilka som kan vara lämpliga för besök.
Nu ska jag ägna tiden åt att plocka in matcherna som ska avgöras på de olika spelplatserna. Det kommer info allteftersom jag hittar alla fakta. Om du vill så märk denna sida, och återkom, ofta. Det kommer att uppdateras mycket under resans gång, fram till den 12 juli, då mästerskapet avgörs på Wembley i London.

2021-01-18

Fotbolls-EM 2021 blir hett
Fotbolls-em 2021 blir hett, hoppas jag.
Dela gärna denna Artikel