Flytta utomlands

Flytta utomlands till ett annat EU-land!

Har du haft tanken på att flytta utomlands, eller kanske funderar du på att skaffa bostad i den där mysiga lilla byn som ni besökte under semestern. Det är många som har den tanken, framförallt när pensionsåldern kommer allt närmare, eller att den är uppnådd. Det dyker upp ett antal frågor, som du behöver ha kontroll på. Ska du permanentflytta eller semesterflytta? Varför ska du flytta? Bättre hälsa, Sitta vid strandkanten och lata färgglada drinkar? Vädret? Kärleken? Jobbet? Det finns med all säkerhet en massa andra anledningar.

Permanent eller semesterflytta?


Jag menar att flyttar du permanent, då bor du och verkar på heltid i det nya landet. Tar vi Europa, så är det i första hand länderna kring medelhavet som lockar. Portugal, Spanien, Italien, Malta, Balkan inklusive Albanien och Grekland. De lokala reglerna kan jag inte så pass bra aatt jag kan skriva om dessa. Det handlar mycket om skatter, och vad som krävs för att du ska bli skriven i ditt nya land.
Semesterflytta är en ligthversion av detta. Med det mera jag egentligen en förlängd semester, eller kortare flytt på kanske ett halvår eller några månader till. Du behöver inte skaffa dig lägenhet på egen hand, det går bra att hyra, dina svenska förmåner och skyldigheter finns kvar. Du vill bara på ett lättsamt sätt uppleva något annat än din egna hemstad.
Flyttar du permanent så måste du göra dig av med allt som du har i Sverige. Du får inte äga någon bostad eller företag. Du får vistas i Sverige ungefär 50 dagar per år. Har du barn och barnbarn, så är det ofta så att du inte kan träffa dem mer än vid något tillfälle då och då. Den där dagliga träffen, som många lyckosar har försvinner.

Varför vill du flytta?


Paraplydrinken där på stranden i solnedgången? Då ska du verkligen fundera. Om du häller i dig någon varje dag under semestern, det brukar lösa sig eftersom du måste upphöra med detta när du kommer hem i vardagen igen. Det kravet får du sällan när du bosätter dig, om du nu inte skaffat jobb, också. Då fungerar det inte med drinkar varje kväll. Du kommer då säkert också att trilla in i alkoholismens klor. Har du dessa planer, tänk om.

Bättre hälsa – eller sämre?


Här kan det finns ett riktigt gott argument, men det kan också vara det som sänker dig. Många av fastigheterna kring medelhavet är inte utrustade som våra svenska bostäder, de kan vara dragiga, sakna uppvärmning och vara fuktiga. Det där mysiga sommarhuset vid havskanten kan förvandlas till väl avkylet hus, som det drar ordentligt i. På sommaren kan det vara skönt, det svalkar, men är det åtta grader ute och kraftig vind från havet, då kan det krävas mer än en extra liten tröja.

Bättre hälsa – på riktigt.

Det går givetvis att fixa, och det går troligtvis betydligt bättre att ordna det när solen står en bra bit upp, termometern åtminstone visar tvåsiffrigt, och frukosten var extra god. Till skillnad mot Sverige, där det kanske är minus sju, regnet slår mot din kropp, och du behöver knappast andas, vinden gör att du fylls med luft ändå. Kring medelhavet finns det betydligt flera av dagarna från det första scenariot, hemma kan det vara övervägande av modell två. Jag kan nog lova dig att du hellre tar på dig joggingskorna, och tar en snabb promenad på strandpromenad i en hamnstad i Grekland, Italien eller något annat varmt land i stället för att motvilligt kränga på dig ytterrocken här hemma.

Mathälsa

Ofta äter du bättre i länder kring medelhavet, medelhavskost, har du säkert hört talas om. Gott om grönsaker finns det, bara att kliva in på marknaden, och hämta det du behöver för dagen.

Svenska Skatter


Jag tycker inte att det här är någon anledning numera. Tidigare kunde det vara fördel att flytta till Grekland och Portugal, men jag tror det kan slå tillbaka nu. Den fördel man tidigare hade, att betala sju procent i skatt, kommer att tas bort, det ligger ett förslag nu. Det innebär att alla får betala SINK, (Särskild Inkomstskatt för utomlands bosatta den skatt man betalar när man inte bor i Sverige. Läs mera på skatteverkets hemsida.

Flytta till medelhavet

Att bo vid medelhavet kan innebära, eller ger dig åtminstone möjligheten till bra daglig motion och bra matkultur. Det finns ju några blå zoner, där människor många gånger lever tills de är över hundra år. En bra förutsättning för dig, och kanske anlendning att flytta.
Så flytta till medelhavet, motionera och ät deras mat så kan du leva länge. men lika gärna kan planet krascha på väg dit.

Flytta utomlands för bättre mathälsa?
Flytta utomlands för bättre mathälsa?
Dela gärna denna Artikel