6 – Hamburg

Skrevs den av

Hamburg

En av Tysklands två platser som är både stad och Förbundsland. Den andra är Berlin.
Hamburgs broar
Det finns mycket njutbart i Hamburg, ett som är helt gratis och bara kostar dig lite steg är att besöka Hamburgs broar. Då har du i och för sig skaffat dig lite jobb, det finns uppgifter som säger att det ska finnas över 4000 broar i staden. Notera dock att Hamburg är den stad i Europa som har flest broar. Ska du ha lite ordning, och rimliga mål, så föreslår jag att du tar broarna kring Alster, den centrala sjön, och broarna vid Speicherstadts lagerdistrikt. Dessa broar räcker säkert för en hel dags promenad, och du får på köpet en ganska bra bild av centrala Hamburg.

I Gamla stan – AltstadtJag brukar ofta försöka ta mig till stadens äldre kvarter när jag besöker en ny stad. Hamburg är inget undantag, Altstadt är utrustat med en hel del gamla trevliga byggnader, där kanske rådhuset är det vackraste. Besöker du staden i juletid, då julmarknaderna finns, så har du den största julmarknaden framför Rådhuset. Det är också härifrån tomten åker iväg, varje dag klockan 1700 och 2000 lämnar tomten med sina renar och släde, området och far ut i rymden. Det är ett ganska häftigt skådespel som du inte ska missa.

Miniatur WunerlandHar du barn eller barnasinnet kvar så ska du definitivt ta dig till Miniatur Wunderland, massor med olika modeller, inte bara järnvägen, det finns färjor och mgnifika flygplan som både startar och landar. Jag lovar att en hel dag här, och du kommer att faschineras över alla de små fina byggen som presenteras. Du bokar biljetter så snabbt du bara kan, efter det att du bestämt dig för ett besök i Hamburg. Har du inte förbeställt, så är det ofta ingen idé, eftersom det är så många som vill besöka denna magnifika plats.

ElbphilharmonieDu behöver inte älska vare sig stadens sora kompositör, Johannes Brahms, eller Johann Sebastian Bach, ett besök i det nya konserthuset är ändå en upplevelse. Vill du följa i Bach fotspår så ska du bege dig till Leipzig, där han var verksam, och som tack för det fick en staty utanför Nikolai kyrkan, där han var verksam. Elbphilharmonie ligger längst ut på en av tre armar i Speicherstadt, de gamla lagerkvarteren, som nu ingår i det nya kvarteret Hafen City. Speicherstadt har en ganska unik historia och är sedan 2015 upptagen på UNESCOs Världsarvslista. Även om du inte är intresserad av konserthuset så ska du ändå ta dig ner i kvarteren och uppleva den känslan som finns där.

Ta dig runt i stadenLiksom de flesta av Tysklands större städer så är kollektivtrafiken väl utbyggd. I Hamburg finns både U-Bahn och S-Bahn samt en djungel av bussar. Du kan köpa enkelbiljetter som kostar, åtminstone senast jag åkte, €3,30. Eller så skaffar du ett dagskort till en kostnad av knappt €10. Det vill säga tre resor, så är det kortet inbesparat. Du köper koret på turistinformationen ocller på järnvägsstationen.

Gratis guidade turerHamburg är en populär stad, med en hel del besökare. Mitt tips är att, om du inte känner staden lika väl som din egna ficka, att du hänger på någon av alla de gratisturer som finns. Det finns nio olika turer. De flesta handlar om att visa stadens sevärdheter, i vart fall de som ligger i centrum och på promenadavstånd. Men det finns andra turer, i Hamburg är det till exempel en som visar på öl provningar. Läs på hemsidan för flera förslag.

Helt gratis är de inte, men du betalar vad du anser det vara värt, och det konceptet gör att guiden anstränger sig ordentligt för att göra ett så bra intryck som möjligt. Ju bättre han/hon är, ju mera dricks kommer det att delas ut. Har du svårt att gå eller är allmänt lat, ta då en bussrundtur. De stannar framför centralstationen, och kör dig runt staden på en timmer eller lite mera, till en fast kostnad och förinspelat band. Ganska tråkigt enligt mitt sätt att se på saken, men valet är ditt. En fördel med dessa turer är att du kan hoppa av på något ställe som intresserar dig mera, och så småningom hoppa på nästa buss och fortsätta turen. En vuxen biljett kostar omkring €20.

Ta dig till Hamburg!

Det är mycket enkelt att ta sig till Hamburg. Åker du bil, så kan du ta dig över till Danmark via antingen Helsingborg – Helsingör, eller så åker du Öresundsbron. I Danmark kan du köra till färjeläget i Rödby eller Puttgarden och färja till Tyskland. Eller så kan du köra över Jylland, då passerar di de båda Bältbroarna.

Med tåg till Hamburg

Hamburg är den stationen som de absolut allra flesta svenskar passerar när de åker tåg och ska ner i Europa en bit, eller för all del, stanna i Hamburg. Det är busenkelt att ta sig till Hamburg. Från Stockholm tar det omkring 12 timmar, och numera går det även nattåg.

Hamburg Tyskland, en utmärkt stad att besöka
Hamburg Tyskland, en utmärkt stad att besöka

Tyskland

Dela gärna denna Artikel