3 – Berlin

Skrevs den av

Berlin

Tyskland Huvudsida

Berlin är en av två som är både stad och förbundsland. Den andra är Hamburg.

I denna huvudstad bor det numera omkring 3,7 miljoner människor, och lägger man till förorterna kommer det till ytterligare en miljon, lite drygt, så sammanlagt 4,6 miljoner. Denna världsmetropol har haft ett, åtminstone emellanåt, ett ganska hårt liv, framförallt under andra världskriget, så staden bombades i princip sönder och samman av alla. Under många år var det dessutom en delad stad, i öst och väst.

Berlin – Åter huvudstad

Men vid sammanslagningen 1990, då det åter blev hela Tysklands huvudstad, har populariteten stigit hela tiden, framförallt hos unga som numera anser det vara den hippaste staden i Europa. Vi håller med, ett besök är en upplevelse, av många olika slag. Det finns minnen av den dystra tiden, och det finns moderna saker, som alla gillar. Lägg därtill en väldigt vin idrottsarena, Olympiastadion, som hade sommarolympiaden 1936, den som skulle ge Hitler en massa propaganda om den vita rasens överlägsenhet, och så kom den svarte Jessie Owens och vann hundra meter, mitt framför näsan på topparna. Det sved förhoppningsvis. Idag arrangeras friidrott på högsta nivå varje år, och landslaget i Fotboll har ibland sina hemmamatcher på den mäktiga Olympiastadion. Har du inget arrangemang att beskåda på olympiastadion tycker jag ändå att du ska besöka denna mäktiga arena. En gång i tiden tog man in över 100 000 åskådare, idag är det 76176 som får komma in, då enbart sittplatser. Sitter du själv i arenan, så är den riktigt mäktig.
Berlin har givetvis en hel del andra platser som du ska besöka.

Andra delar att besöka i Berlin

De delar av berlinmuren som ännu står kvar, Brandenburger tor, Unter den Linden, Kurfürsten Damm, Alexanderplaz, Riksdagshuset, Gendarmenmarkt Förintelsemonumentet och Kadewe. Statserar du omkrng i staden kommer du underfund med flera härliga besöksmål. Kaiser-Wilhelm- Gedächtnickirche kan vara väl värt ett besök. Kyrkand bombades av de allierade den 23 november 1943. Innan bomberna vara kyrkan den högsta byggnaden i Berlin, med sina 113 meter.

Brandenburger Tor - en av symbolerna för Berlin
Brandenburger Tor – en av symbolerna för Berlin

Ta dig till Berlin


Jag kan tycka att Berlin numera är vår närmaste huvudstad, i Europa. Många av mina kompisar sätter sig i en plåttub och åker till London. Själv föredrar jag Berlin. Från Stockholm ha man numera en hel del alternativ. Du kan givetvis flyga för blygsamma pengar, men det som jag uppskattar är tåget. Resan tar visserligen drygt tretton timmar, och vissa avgångar har ganska många byten. Men letar man lite, så hittas lätt ett direkttåg, det finns dessutom nattåg, där du kliver på tåget på sen eftermiddag, äter middag på tåget och går och lägger dig när det passar. Vakna upp i Berlin. Det förutsätter att du kan sova på tåget. Ett annat problem eller hinder kan vara priset. köper du biljetter utan rabatt så hamnar du på drygt €400. En lösning är att köpa Interrail för fyra dagar till en kostnad av €250. Det lockar mera.

Du läser mera om Berlin och att åka tåg till staden på vårt magazin om tågresor i Europa.

Dela gärna denna Artikel