45 – Tyskland

Skrevs den av

Denna gigant, som sträcker sig från Nordsjön och Östersjön till Alperna och har drygt 80 miljoner invånare är Europas största nation. Börjar få inflytande även i världen efter att ha en av de starkaste ekonomierna i hela världen. Det officiella namnet på Tyskland är Bundesrepublik Deutschland. Bland landet cirka 435 städer finns det givetvis massor av kända städer, Huvudstaden Berlin, München, Stuttgart, Frankfurt, Dresden, Leipzig, Hamburg, Nürnberg, Köln och så de gamla hansestäderna längs östersjökusten, Rostock, Wismar, Stralsund, Schwerin, Lübeck. Det finns som skrivet en hel del flera.
Floderna i Tyskland har ofta varit viktiga handelsvägar, Rhen, Donau och Elbe är de tre viktigaste. Men det finns även gränsfloderna mot Polen, Oder och Neisse. Insjöar har man inte så många, men den man har är väl värt besök, jag tänker på Bodensjön, som man delar med Schweiz och Österrike. På den tyska sidan hittar vi trevliga städer som Lindau, Friedrichshafen och Konstanz.

Befolkningen i Tyskland


Ser vi till befolkningen på idag lite drygt 80 miljoner, så är man i Tyskland lite bekymrade över utvecklingen. Barnafödandet minskar, så pass att man räknar med att den totala befolkningen kommer att minska med upp till 15 miljoner, så att man bara kommer att ha knappt 70 miljoner år 2060.

Utbildning i Tyskland

Men de barn som finns i Tyskland har en ganska lång skolutbildning att vänta, en skola som börjar vid sex års ålder, och i de flesta fall handlar om tolv år. De första fyra åren är lika för alla, därefter har man numera fyra olika vägar att gå. Hauptschule som handlar om fem år allmän skola, som följs av tre års yrkesskola, en skola med blandade teori och praktiska kunskaper. Den andra skolan heter Realschule och börjar med sex års teori, som kvalificerar för vidare studier. Den tredje linjen är ett högskoleförberedande gymnasium. Den fjärde linjen handlar om en del av varje skola,, Gesamtschule, där man studerar hela dagarna. De första tre linjerna läser man ofta bara på förmiddagen. Når man inte sina mål, så kan man välja att gå ytterligare ett skolår. Det är delstaterna som själva utformar kursplaner, examina och vilka former skolan ska ha.
I Tyskland finns en ganska lång tradition av lärlingssystem. Man kan alltså gå som lärling en tid och på det sättet skaffa sig kunskaper genom praktik i stället för att skaffa sig teoretisk utbildning.
Från alla delar kan man fortsätta studera via universitet och högskolor. De som läser vis Hauptschule och Realschule, kan i vissa fall ha lite problem att välja exakt vad man vill läsa på de högre utbildningarna, men med hjälp av lite omvägar så kan man komma dit man vill.
Tyskland har ett ganska gediget system av högskolor och universitet. Det första universitetet startades redan 1386 i Heidelberg (Det första svenska Uppsala, började sin verksamhet 1477. I Dagens Sverige finns Lund, och det grundades 1425, men då under den danska flaggan).

Ekonomin i Tyskland


För att hoppa över till nästa viktiga punkt, ekonomin, så kan noteras att Tyskland inte har speciellt många naturtillgångar. Det man främst räknar handlar om kol, i första hand brunkol. Men denna energikälla, och naturresurs har man beslutat sig för att stänga ner i mitten av 2030-talet, och med tanke på att den tyska kärnkraften ska ha fasats ut senaste 2022, så kommer det eventuellt att uppstå ett gap efter energi i landet. Sedan tidigt 2000-tal så har man skaffat ett omfattande program för att skapa nya energikällor, och utveckla gamla icke fossila. Det handlar i första hand om vindkraft och solenergi. Den tyska regeringen visar med klar tydlighet att man menar allvar även inom transportsektorn, då man vill sänka priset för miljövänliga tåg och höja skatter för flyget. Man vill också se till att landet skaffar betydligt flera elbilar och därmed skrotar de miljöfarliga fordon som idag drivs med fossila bränslen. Många är de städer som har infört miljözoner, och där man kan få ganska kraftiga böter om man inte sköter sig.

Miljön i Tyskland


I sitt miljöarbete har Tyskland en stor ryggsäck, det gamla Östtyskland, som har väldigt mycket att jobba med, då deras miljötänk helt saknades under den kommunistiska tiden. Men man jobbar hårt även med detta

En småstad i Tyskland, med medeltid kyrka och korsvirkeshus.
En småstad i Tyskland, med medeltid kyrka och korsvirkeshus.

Förbundsländerna har egna sidor här på destination Europa. I Tyskland finns det 16 förbundsländer.

1 – Baden – Württemberg
2 – Bayern
3 – Berlin
4 – Brandenburg
5 – Bremen
6 – Hamburg
7 – Hessen
8 – Mecklenburg – Vorpommern
9 – Niedersachsen
10 – Nordrhein – Westfalen
11 – Rheinland- Pfalz
12 – Saarland
13 – Sachsen
14 – Sachsen – Anhalt
15 – Schleswig – Holstein
16 – Thüringen

Vill du läsa om hur det är att åka bil i Tyskland, titta på bilresaieuropa.se
Eller vill du helst åka tåg i Tyskland, då tittar du på magazin15.se

Dela gärna denna Artikel