39 – Slovenien

Skrevs den av

Slovenien – det lilla landet med den stora charmen.

Det lilla landet som tidigare ingick i det forna Jugoslavien. Det var den rikaste delrepubliken och anpassade sig snabbast efter EUs krav, och blev därmed den första delrepubliken att få medlemsskap i EU. Men det finns ännu lite problem, så sent som i februari 2021 fick landet skarp kritik för sina återkommande angrepp mot landets journalister. Det är premiärministern som fallit i onåd, efter att han skällt ut journalister, både internationella och inhemska, som granskat premiärministerns hårdförda mediepolitik. Om man avslöjar att han har Trump som sin favorit och gärna annammar hans spårkbruk, så är kritiken inte speciellt svår att förstå.
Det här är inget du märker av när du besöker det unga landet. Här finns massor att göra, bland annat den helt underbara huvudstaden Ljubljana, sjön i nordvästra delen av landet Bled, och vinregionen Vipava Valley. Har du dessa tre på din agenda när du besöker Slovenien, då har du kommit en bra bit. Men fortsätt att läsa på den här bloggen, Vi kommer att “avslöja flera ljuvligheter” som du kan hålla till godo med.

De här rubrikerna ska vi ha med om Slovenien:

Sloveniens historia
Nuvarande politiska system inkluderat aktuell politik
Regioner
Ekonomin
Kulturen
Arbetsmarknad
Speciella seder och bruk
Sociala förhållanden
Geografi, klimat och medelväder, inklusive högsta berg, största sjöar, floder och liknande. Havskust
Befolkning, folkgrupper och eventuella språk
Rena fakta i form av yta, befolkning, större städers storlekar,
Turistorter och besöksmål
Det slovenska vinet
Notiser – Slovenien
Bildgalleri – Slovenien
Åka bil i Slovenien, Här finns tips.

Det kommer givetvis att ta en stund att skriva om alla dessa ämnen. Men när det väl är klart, så har jag en ganska omfattande berättelse om det ljuva landet Slovenien. Återkom gärna. Vill du bidra, så finns det här ett formulär, som du kan använda. Det är samma formulär du använder om du hittar något som är fel i våra texter.

Sjön Bled i Slovenien.
Sjön Bled i Slovenien. Charmant vackert.
Dela gärna denna Artikel