36 – Schweiz

Skrevs den av

Vad kan romantiska Zermatt, St Moritz och andra glittrande namn framkalla. Detta är Sonderfall Schweiz (specialfall Schweiz) ett privilegierat neutralt land som skiljer sig från andra stolt idiosynkratiska insulära och unika. Välsignad med kulturens mångfald, dess fyra språk bara för att säga allt.

Schweiz – här gör man ofta allting rätt med en gång.

Schweizarna gör inte halvmessyrer: Zürich, deras mest otroliga stadskärnan, har banbrytande konst, legendariskt nattliv och ett av världens högsta levnadsstandard. Den nationella passionen för söta, uthållighet och klibbiga Lyrica tar 65-åringar över 2500 m höga bergspass för söndagspromenader, ser lokalbefolkningen gjort med vanliga maraton för att sprinta bakåt uppför bergen – allt i namnet på god gammaldags kul.

Så beror inte bara på dina vykortbilder av Berns choklad-boc-arkitektur, den majestätiska Matterhorn eller det åskande Rheinfall – Schweiz är en plats som så upprörande vacker att det enkelt måste ses för att tro.

Här är sju anledningar till varför du ska ta dig en tripp till Alplandet.;

1: Alperna gör landet magiskt vackert. Kan du dessutom hitta en sjö, så får du än mera magiskt. Det finns många platser som mer eller mindre tar andan ur dig.
2: Skidåkning. Även om du inte åker skidor, så ska du uppleva de Schweiziska skidorterna. Zermatt är en uppenbarelse, där du inte får köar bil. Men värnar om sina besökare.
3: Vandring och eventuellt Mountainbike. Du förstår vart jag vill komma, ut i naturen och upplev. Har du lite tur så stöter du på en vild brunbjörn, eller får du uppleva en högt flygande Kungsörn, eller varför inte lite lugnare kronhjort. Det finns en hel del att se fram mot.
4: Godsaker. Ost och framförallt Ostfondue, samt raclette är två rätter som du måste prova när du besöker landet.
5: Chokladen, du kan inte ha missat schweizsarnas stolthet. Chokladen som finns av flera olika fabrikat. Milka skapades visserligen i Österrike, av en schweizsare, men förknippas med schweiz. Lindt är betydligt mera Schweiz, det grundades 1845 i Zürich.
6: Viner. Märkligt tänker du I detta land kan man väl inte göra vin. Då är det dags att lära nytt, och varför skulle man inte kunna göra bra viner o Schweiz? Med tanke på läget och grannar, Frankrike, Italien, Österrike och Tyskland, alla ganska stora vinproducenter, delar är bäst i hela världen. Amarone i Italien och Bourgogne i Frankrike. Kanke lite åt det hållet, Mozelvinerna i Tyskland och Alsace i Frankrike. Lika namnkunniga är inte vinerna från Schweiz. Kanske dags att lära sig. Nu är det tyvärr som så att man i landet är ganska snåla med sina viner, man gillar det så pass bra att man själva dricker upp det allra mesta av den egna produktionen. I Kantonen Vaud, strax norr om Genéve sjön finns en nästan 2000-årig tradition av vinodling. I Kantonen fanns Romarnas huvudstad Helvetia, idag heter staden Avenches, en liten by med en kyrka och en amfiteater, kvarlevor från Romartiden. Perfekt storlek för ett dagsbesök.
7: Chaplin World. Gillar du filmklassiker, så har du iconen här. Strax norr om Montreux hittar du Chaplins World. Det var här Charlie levde sina sista 25 år, efter att USA hade hindrat inresa för honom. USA ansåg att han var kommunist, och därför vägrades han inresetillstånd till USA. Chaplins world är säkert en trevlig upplevelse, man har dock valt att ta betalt, väldigt bra betalt. En biljett kostar €27 vilket idag blir omkring 300 sek (2020-07-04
8: Hemliga bankkonton. Det är kanske ingen turistattraktion, men det är allmänt välkänt att i de Schweizska bankerna finns det ganska gott om pengar, som olika personer vill hålla undan. Det där har förändrats med tiden, nu finns det andra länder som sköter den rulijansen.

Schweiz - Alptoppar
Schweiz – hela tiden vackra Alptoppar

Ska du köra bil i Schweiz. Kolla här vilka regler det är som gäller.

Dela gärna denna Artikel