33 – Rumänien

Fakta om Ruimänien

Officiellt namn: Romania
På Svenska: Rumänien
Statsskick: Republik, enhetsstat
Antal Invånare: knappt tjugo miljoner
Huvudstad: Bukarest
Antal Invånare: 1,60 miljoner cirka
Övriga större städer: Cluj-Napoca, Timisoara, Lasi, Constanta
Högsta berget: Moldoveanu 2 544 m över havet
Större floder: Donau: Prut, Mures
BNP: 12 301 USD per person,
Yta: 238 391 km2
Tid: GMT + 2
Livslängd enligt WHO: För folk som är födda 2016 förväntas livslängden vara 72 respektive 79 år för män respektive kvinnor.
Sannolikheten att dö under fem års ålder: är 7 personer per 1000 invånare.
Sannolikheten att avlida mellan 15 och 60 års ålder: män 191 kvinnor 77 per 1000 invånare.
Läskunnighet: 98,6% av befolkningen.
Det är bara 86,6 procent av barnen som påbörjar grundskolan.
I skolan finns det cirka 19 elever per lärare i grundskolan.
Klimatet räknas som tempererat fastlandsklimat, men det varierar ganska mycket, beroende av när på året och var i landet man befinner sig. Kusten mot Svarta havet räknas som medelhavsklimat, medan bergsområdena i väster är de som får absolut mest regn och minst soltimmar eller soldagar. Vid Constanta vid svartahavskusten har vi 2 – 3 soltimmar per dag under vintern, medan det på sommaren (juli) håller sig kring åtta, och en medeltemperatur på 24 grader. Vidare kommer det då på sin höjd lite fukt, kanske en millimeter per dygn i regn. Flyttar vi oss till bergsområdet i väster, Transsylvanien, så blir det ungefär lika många soltimmar per dygn, medeltemperaturen är några grader lägre och nederbörden blir några millimeter mera per dygn.

Lite kort om Rumäniens historia

Att påstå att Rumänien har haft en lugn historia, då har man nog missat något, eller så har man inte samma värdering som jag har. Läser man på den Rumänska historien, så är den minst sagt turbulent.
På senare tid kan nämnas diktatorn Nicolae Ceausescu, som genom uppror blev avsatt 1989, och avrättades efter en summarisk rättegång. Därefter följde en tid av strejker , protester och allmän oro, men detta gick över och idag kan man säga att Rumänien trots alla sina svårigheter är ett fast förankrat västland, med medlemskap i både EU och NATO. Sådant som borgar för demokrati. Men det finns ännu en hel del att ta tag i. Det finns en utbredd korruption, samt diskriminering mot vissa mindre folkgrupper, till exempel Romer.

Rumäniens turism


Men man jobbar på och försöker anpassa sig. Du kan idag lugnt besöka landet och ta del av de kulturella rikedomar som finns. Gillar du bad, så har landet en kuststräcka mot Svarta havet, Mamaia är nog den mest berömda. En liten ort med ganska få invånare, som på sommaren omvandlas till en sommarmetropool, med strandbarer, hotell, nattklubbar och annat som hör nöjeslivet till.

Rumänien - Natur och slott
Rumänien – Natur och slott
Bild från: BIld av gavia26210 från Pixabay

Varför ska just du resa till Rumänien?


Det finns många anledningar, inte bara att jaga ifatt den berömde Greve Drakula i Transsylvanien, det finns massor med andra grejer att uppleva. Här har du en lista utan inbördes ordning.

Transsylvanien.Här finner du all spännande natur, och Europas största område med vilda björnar. Bara det kan vara ganska kul, eller åtminstone farligt, du väljer.

SighisoaraEn av Rumäniens absoluta härligaste städer, och prickar du världsarv från UNESCOs lista så har du stadens medeltida centrum att pricka av. Det här är vidare Draculas födelsestad

Svarta Havet


Det är inte bara Rysslands krig med Ukraina, som omger Svarta havet. Både Bulgarien och här, Rumänien har långa härliga badstränder längs Svarta havet. Mamaia är den mest berömda orten, där det förutom den största badstranden, även finns de häftigaste nattklubbarna i Rumänien. Klart det är så, det är ju här det lediga folket finns. I och med detta, så finns det givetvis stökiga ungdomar, prostitution och annat som följer med häftigt nattliv. Gillar du inte detta livet, sök dig till andra orter, det finns gott om dessa både norr och söder om Mamaia. Har du bil, kör du längs kusten och finner massor av små badpalats.

BukarestEn massiv huvudstad, liksom de flesta huvudstäder på Balkan. Du får givetvis inte missa Ceausescus skrytbygge, parlamenten, som är världens näst största offentliga byggnad, det är bara det amerikanska militärhuset, Pentagon. I staden finns givetvis massor av shopping, och även här finner du på ett av Balkans bekymmer, falska märkesvaror. Unvik dessa. Tar du med dig falska märkesvaror till Italien, så kan du bli bötfälld, om du visar dig med sådant, även om du handlat den i god tro. Så ska du köpa en väska av välkänt märke, se till att det verkligen är äkta vara, lite inte på försäljaren, så blåögd får du inte vara.

Donau deltatÄven om du inte gillar naturen, så ska du ge detta delta, det tredje största i Europa en chans. Här finner du över 300 olika fågelarter, och 160 olika sorters fiskar. Köp en guidad tur av folkgruppen i området, Lippovaner, de bor här och kan sitt område.

Rumäniens natur och folkgrupper

Om du inte gillar nöjeslivet tar du dig bara några mil norrut och hamnar vid det stora naturreservatet Doanu deltat. Här finns det naturrikedom så att det både räcker och blir över.
Här finns också Lippovaner, folkgruppen som kan detta område, och som lever här. De religiösa delarna av befolkningen tillhör drygt 90 procent den rumänska ortodoxa kyrkan. Den stora gruppen ungrare i landet är hälften protestantiska kalvinister, med de flesta andra är katoliker. Det finns också cirka 10 000 judar och 55 000 muslimer i landet.

Kyrkan


Den rumänska ortodoxa kyrkan i landet har sitt ursprung från den romerska tiden, då Romarriket splittrades i slutet av 300-talet, och bildade ett Väst-, resp Östrom. Den östra delen hade sitt huvudsäte i Konstantinopel, dagens Istanbul. Det blev ganska naturligt att rumänerna anslöt sig till den ortodoxa kyrkan. Men det var först på 1880-talet som den egna rumänska ortodoxa kyrkan skapades som en egen självständig kyrka, med egen patriark.

Rumänska folkgrupper


Befolkningen i Rumänien består av ganska många olika grupper. Den största folkgruppen är rumäner, tätt följt av Ungrare. Bland minoriteterna finns Romer, och tyskar. Övriga folkgrupper är rutener, ryssar, turker, serber, tatarer, slovaker, bulgarer, judar, kroater, albaner, greker, armenier och tjecker.

Regeringsbyggnaden i Bukarest, en rest av diktatons Nicolae Ceausescu tokerier.
Regeringsbyggnaden i Bukarest, en rest av diktatons Nicolae Ceausescu tokerier.
Bild från: BIld av Eugen Visan från Pixabay
Dela gärna denna Artikel