33 – Rumänien

Att påstå att Rumänien har haft en lugn historia, då har man nog missat något, eller så har man inte samma värdering som jag har. Läser man på den Rumänska historien, så är den minst sagt turbulent.
På senare tid kan nämnas diktatorn Nicolae Ceausescu, som genom uppror blev avsatt 1989, och avrättades efter en summarisk rättegång. Därefter följde en tid av strejker , protester och allmän oro, men detta gick över och idag kan man säga att Rumänien trots alla sina svårigheter är ett fast förankrat västland, med medlemskap i både EU och NATO. Sådant som borgar för demokrati. Men det finns ännu en hel del att ta tag i. Det finns en utbredd korruption, samt diskriminering mot vissa mindre folkgrupper, till exempel Romer.

Rumäniens turism


Men man jobbar på och försöker anpassa sig. Du kan idag lugnt besöka landet och ta del av de kulturella rikedomar som finns. Gillar du bad, så har landet en kuststräcka mot Svarta havet, Mamaia är nog den mest berömda. En liten ort med ganska få invånare, som på sommaren omvandlas till en sommarmetropool, med strandbarer, hotell, nattklubbar och annat som hör nöjeslivet till.

Rumänien - Natur och slott
Rumänien – Natur och slott
Bild från: BIld av gavia26210 från Pixabay

Rumäniens natur och folkgrupper

Om du inte gillar nöjeslivet tar du dig bara några mil norrut och hamnar vid det stora naturreservatet Doanudeltat. Här finns det naturrikedom så att det både räcker och blir över.
Här finns också Lippovaner, folkgruppen som kan detta område, och som lever här. De religiösa delarna av befolkningen tillhör drygt 90 procent den rumänska ortodoxa kyrkan. Den stora gruppen ungrare i landet är hälften protestantiska kalvinister, med de flesta andra är katoliker. Det finns också cirka 10 000 judar och 55 000 muslimer i landet.

Kyrkan


Den rumänska ortodoxa kyrkan i landet har sitt ursprung från den romerska tiden, då Romarriket splittrades i slutet av 300-talet, och bildade ett Väst-, resp Östrom. Den östra delen hade sitt huvudsäte i Konstantinopel, dagens Istanbul. Det blev ganska naturligt att rumänerna anslöt sig till den ortodoxa kyrkan. Men det var först på 1880-talet som den egna rumänska ortodoxa kyrkan skapades som en egen självständig kyrka, med egen patriark.

Rumänska folkgrupper


Befolkningen i Rumänien består av ganska många olika grupper. Den största folkgruppen är rumäner, tätt följt av Ungrare. Bland minoriteterna finns Romer, och tyskar. Övriga folkgrupper är rutener, ryssar, turker, serber, tatarer, slovaker, bulgarer, judar, kroater, albaner, greker, armenier och tjecker.

Regeringsbyggnaden i Bukarest, en rest av diktatons Nicolae Ceausescu tokerier.
Regeringsbyggnaden i Bukarest, en rest av diktatons Nicolae Ceausescu tokerier.
Bild från: BIld av Eugen Visan från Pixabay
Dela gärna denna Artikel