32 – Portugal

Skrevs den av

Portugal – varför resa hit?

Portugal - landet med kontraster!
Portugal – landet med kontraster!

Medeltida slott, fängslande städer och gyllene sandstränder kan den portugisiska upplevelsen betyda många saker. Historia, god mat och inhemskt vin, idylliska landskap eller flammande hett nattliv är egentligen bara början när du ska upptäcka detta strålande land.
Börja gärna med huvudstaden Lissabon, eller rivalen i norr, Porto, båda städerna anses vara pärlor bland Europas städer, framförallt för sina vackra gator. Strosa en stund i respektive stadskärna, och du har samlat på dig minnen för lång tid framöver, pittoreska spårvagnar, små butiker, vackra vyer, där floderna står i bakgrunden. I Porto heter den Douro och i huvudstaden är det Tejo. Du kan hoppa på en flodkryssning på båda, och skaffa dig än fler upplevelser.
Lämnar du städerna för den portugisiska landsbygden så har du mycket vackert att se fram mot. Leta efter någon liten by, där du kan stanna och spana in läget, kanske någon bergstopp i bakgrunden, och slättlandskap framför. Eller följ den 800 kilometer långa kusten och stanna till vid någon fiskeby, där det ofta brukar finns någon vacker sandstrand i närheten. I Fiskebyn slår du dig ner på någon uteservering, beställer in en kaffe, och låter dina blickar smeka någon av de dramatiska klipporna som med stor säkerhet finns i blickfånget. Eller så spanar du in folket, och inser ganska snabbt att här finns lugnet.
Portugal är den sista utposten i Europa.

Sagres

Stannar du i den lilla fiskebyn Sagres, ska du veta att förr i tiden satt Henrik Sjöfarare, här och spanade ut över havet, när han planerade sina upptäcktsresor. Eller varför inte stanna till tidigare, i den lilla fiskebyn Sines, några mil söder om Lissabon. Då ska du tänka dig tillbaka till sent 1400-tal, då det föddes en liten parvel, som fick namnet Vasco. Resten är, som man ibland skriver, historia, framförallt som man lägger till efternamnet da Gama. Världens längst bra är uppkallade efter honom, det visste du med all säkerhet om du besökt Lissabon, där finns nämligen bron.

Sines – Vasco da Gama

Portugals kändisar

Portugals kändisar

Det finns ett flertal personer som gjort mycket för landet, och som kan kallas kändisar, även om det är många hundra år sedan de levde. Jag skriver om dessa personer nu, och inom kort kommer du att kunna läsa om två:
Henrik Sjöfararen
Vasco da gama
Henrik av Burgund
Det finns flera, jag finner snart dessa. Nu när jag skriver det här, så pågår Fotbolls-EM 2020, fast det är 2021, du vet ju varför. Men där finns det en spelare som utmärker sig. Ronaldo. Och Portugal har haft många fina spelare. Den med mest svenska anknytning är nog Luis Figo som har anknytning till Sverige genom sin fru, Helene Svedin, som kommer från Sollefteå.

Köra bil i Portugal

Det krävs en viss försiktighet när du kör bil i Portugal, något större försiktighet än i övriga medelhavsländer. Den vägsträcka som har flest olyckor i Europa, är sträckan mellan Lissabon och ut till badorten Estoril. Vill du läsa mera om trafikregler och annat, då surfar du in på vår systerblogg, bilresaieuropa. Där finner du fakta om att köra bil i landet.

Fakta om Portugal

Portugal är södra Europas sista utpost, sedan tar Atlanten vid, och det tar ett helt världshav innan man ser land igen. Portugal räknades länge som en riktiogt stor sjöfararnation, med landsfadern Vasco Da Gama som den store. Han fick ju i uppdrag att finna en bättre väg till Indien.

ValutaMan är med i EURO, så den valutan fungerar utmärkt. Tidigare hette valutan Escudo, som i sin tur ersatte real. Det skedde redan 1911. Escudon ersattes av EURO den 1 januari 2002.

SpråkI Portugal talas det givetvis portugisiska. Men tack vara sina koloniala platser, så finns det över 240 miljoner människor som talar portugisiska, eller egentligen har det som sitt modersmål. I Sydamerika är det 51% av befolkningen som har språket som modersmål, 186 miljoner. Dessa siffror gör att portugisiskan är det sjätte största språket i världen.
Världsspråken.
När jag nu ändå är inne på världspråken, så har du listan över de största här:
Talas av:
1) Mandarin 848 miljoner
2) Spanska 399 miljoner
3) Engelskan 335 miljoner
4) Hindi 260 miljoner
5) Arabiska 242 miljoner
6) Portugisiska 203 miljoner

Det här är siffror från det senaste räkningen, som jag känner till. 2015. Siffran under språk för portugisiska 240 miljoner, gäller för 2020. Det kan ha blivit förändringar.

Europas länder

Dela gärna denna Artikel