49 – Österrike

Skrevs den av

Landet bland alptopparna – Österrike

Österrike – landet med berg, utan kust.

Österrike - Spegelbild - Berg och en alpsjö
Österrike – Spegelbild – Berg och en alpsjö


Utan egen havskust, hamnar landet som ett inland. Transportvägarna har i stället utförst på Donau och dess tillflöden, och man kan säga att landet vuxit omkring dessa vattendrag.
Naturen gör sig påmind i landet, och bidrar idag till en ordentlig inkomstkälla. På vintern är det många som lockas till de snötäckta bergen, och på sommaren tar vandrare över. Badplaserna skyltar inte speciellt mycket, det saknas ju förutsättningar. Men man kan bada i någon alpsjö eller i Donau.
Natursköna platser, där ofta bergsmassiven finns i bakgrunden, göra att många besöker landet för att uppleva alla dessa enorma vyer, där en stör sjö ligger i förgrunden, i bakgrunden finns vi en snöbeklädd vit bergstopp. Hur många vykort har inte skapats med sådan vacker natur.
Med huvudstaden Wien i centrum kan man säga att Österrike var något av Europas centrum under den ätten Habsburg, som regerade här med början 1276. Den upphörde 1867 då det gemensamma dubbelmonarking Österrike-Ungern bildades, och tog över makten. En dubbelmonarki som upplöstes i och med att man förlorade det första världskriget och unionen upplöstes, i stället bildades nationalstater, där Ungern och Österrike blev egna nationer. För Österrikes del blev man den del av det tyska nazitiska riket, och blev en del av det andra världskriget, där man även denna gång stod på förlorarnas sida.
Efter kriget så skapades olika koalitioner av politisk makt i Österrike, men det har även präglats av en del saker som inträffade under kriget. Bland det mest uppmärksammade var inför presidentvalet 1986, då en av kandidaterna, den tidigare FN generalsekreteraren Kurt Valdheim inte avslöjat vad han hade haft för sig under kriget. En senare utredning fastslog att han inte gjort något brottsligt, men att han känt till de grymheter som pågick under kriget, mot bland annat judarna, men ävan andra folkslag. Moraliskt borde han ha berättat sådant innan. Men trots uppståndelsen vann han valet, vilket fick till följd att Österrike stängdes ute från en hel del internationella möten. Vi nästa presidentval i Österrike 1992 ställde Kurt Valdheim inte upp.
Från 1993 inleddes förhandlingar med EU och medlemskap. Det var samma förhandlingar där både Sverige och Finland deltod. Alla tre blev medlemmar den 1 januari 1995.

Högerpopualism har dock präglat den Österrikiska politiken även senare, då genom Jörg Haider valdes till partiledare för FPÖ, Freiheitliche Partei Österreichs, (Fritt översatt Förbundet för Österrikes framtid. Ett parti på yttersta högerkanten. Detta ombildades senare till BZÖ (Allianz för Österrike). Efter valet 1999 framgick det att FPÖ slulle ingå i regeringen vilket då fick omvärlden att åter lyfta på blicken och utfärda en del sanktioner mot landet, bland annat kallade Isrel hem sin ambassadör, och EU bröt alla diplomatiska kontakter. För att mildra problemen valde Haider att avgå strax innan regeringen skulle tillträda, några månader senare (september 2000) avbröt EU sinasanktioner. Det blev en hel del interna stridigheter inom det Österrikiska politiken, det var i första hand Jörg Haider som oroade. Vid valet 2002 tappade FPÖ drygt 65% av sina väljare, ändå höll Haider kvar sin kontroll över partiet. Det var först 2005 som han startade ett nytt högerpopulistiskt parti BZÖ.

Österrike av idag


Där, mitt i Europa, har man ännu kvar en central roll, som industriland och där turism är en källa till betydande inkomster.
Naturtillgångar är ungefär som Sverige, skog och vattenkraft. I övrigt finns det en del järnmalm, samt olja och naturgas.
Under 1970-talet byggde man ett kärnkraftverk, men det togs aldrig i bruk. Sedan dess har Österrike kämpat för ett Europa, då främst centrala Europa utan kärnkraft. Men det kan anses tveksamt om man har lyckats med detta. Schweiz har fem kärnkraftverk i drift, Bulgarien har 2, Tyskland har 7, Ungern 4, Slovenien har 1. Men det ska sägas att det finns de som permanent tagit kärnkraft ur drift, Schweiz har tagit 1 ur drift, Bulgarien har fyra ur drift, Tyskland har tagit 29 ur drift. Ungern och slovenien har kvar alla sina i drift.

Jordbruket


Det är omkring Donau som det finns bördiga jordbruksmark, och man använder större delen av jordbruksmarken som betesmark. Efter inträdet i EU har bidragen till de Österrikiska bönderna minska drastiskt, och för att överleva satsade många lantbrukare på ekologiska odlingar, då främst med boskap.

Skogsbruket


Nästan halva Österrike är täckt med skog och det blir då väldigt betydelsefullt att vårda den skogen. Det mesta av skogen är i privat ägo, och förser den Österrikiska papper och trävaruindustrin med råvaror.

Turistlandet


Österrike har lång tradition som turistland. Det är främst bergen som lockat besökare från stora delar av världen, och här kan man nog säga att filmer med bildsköna vyer har bidragit till att skapa dessa åsikter om att Österrike är ett oerhört vackert land. Jag tänker i första hand på Sound of Music och någon James Bond-film, där man spelat in scener i alpmiljö, sådant som ofta får en att tappa andan, och som gör att man vill uppleva. När man väl kommer till landet, så upplever man en gemytlig stämning och en gästfrihet som sällan upplevs på andra platser. I Österrike tar man hand om sina besökare, och jag vill nog påstå att en Österrikare är väldigt stolt över sitt land.

BayernVi har väl alla på något sätt kopplat den gemytliga Tyrolermusiken till södra Tyskland, men den smittar av sig in i Österrike, också. I landets västra delar finns det ofta, i varje lite by, en orkester som gärna spelar på torg och gator. Lägg därtill kafékulturen, så har du gemytlighet som räcker hela din semester, och en bra bit till. Plocka in en kaffe och Sachertårta, så är du hemma.

Maten i LandetHär finns inte så mycket som är ursprung i landet, men man plockar från grannarna, och ändrar lite, och vips så har med en godare rätt, som dessutom kan anses vara Österrikisk. Jag tänker på Wienerschnitzel som har ursprung i Tyskland, men idag förknippas med Österrike, Gulasch, från Ungern, men lika gärna Österrike, och knödel, även den med tyskt ursprung, och lika gärna numera från Österrike. Landet i söder Italien, har vad jag känner till inte bidragit med något som idag kan förknippas med Österrike, vad gäller mat. Det finns pizzerior, men ingen med något som blir typiskt Österrikiskt.

RenlighetOm du åker i Europa, så hittar du ofta små högar av skräp, folk har slängt olika grejer lite här och var. Detta skräp finner du sällan i Österrike, här har man en dygd i att hålla rent. Jag skulle tro att det ofta handlar om att man är stolta över sitt land, och vill hålla efter, både sina egna slashasar, och besökare som slänger skräp. Ordningssamheten präglar hela samhället, en Österrikare gör det till en hederssak att komma på utsatt tid, ska du åka kommunalt, förvänta dig att färdmedlet kommer på utsatt tid.

FesterLiksom i de flesta andra länder firar Österrikare, olika saker. Själva “råkade” vi ut för Rupert day i Salzburg, vid ett besök där. Det var stort öltält på torget, mässingsorkester med mycket bumpabumpa och massor man glada människor. Jag fick aldrig egentligen reda på vad man firade eller varför. Det enda jag listat ut är att Rupert var den första biskopen i Salzburg, och varför man måste fira detta varje år, det vet jag inte. Vill du vara med? Boka in sista helgen i september, så har du chansen att få uppleva en äkta fest. På andra platser runt om i landet, så firar man andra grejer, då ofta med karnevaler och andra upptåg.

Kultur


Det är väl det som många förknippar med landet. Mozart i Salzburg och en hel radda med kompositörer i Wien, staden som dessutom bjuder på konserter av världsklass, du har säkert upplevt något på nyåret. Lägg därtill alla vackra byggnader, och slott, som bara det dryper kultur ur landet. Många anledningar till besök finns det, jag lovar.

Trafiken

Avser du att köra bil i Österrike, surfa då in på vår sida om trafiken i Europa.

Europas Länder

Dela gärna denna Artikel