Fakta Nederländerna

Skrevs den av

Fakta Nederländerna:

Det officiella namnet är Kungariket Nederländerna eller Koninkrijk der Nederlanden. Namnet betyder låglandet och det hänvisar till landets geografiska drag, som är platt. Ungefär hälften av landet ligger mer än en meter under havsytan.

Nationaldag: 27 April

Teknik: I Nederländerna har man 34 fasta telefoner på 100 invånare. Mobiler har man 124 per 100 invånare, och cirka 90 av 100 har tillgång till kabelTV. Drygt 90 av 100 har tillgång till Internet via fast uppkoppling. Snittet i världen är 34 av 100.

Transporter: Det finns drygt 300 mil järnvägsräls och 13 912 kilometer asfalterad väg, varav 364 mil motorväg.

Statsskick är Monarki, enhetsstat med en statschef som heter Kung Willem-Alexander och en regeringschef vid namn Mark Rutte som tillträdde som premiärminister 2010.

Huvudstaden är:

Amsterdam är Nederländernas huvudstad, men regeringen och parlamentet sitter i Haag.

Nederländerna gick med i EURO när det startade, och är ännu med i den valutaunionen.

Befolkning 17 280 397 (Juli 2020)Av den totala befolkningen bor 92,2% i städerna eller stadsområden, där Amsterdam är störst med 1,149 miljoner och Rotterdam har 1,010 miljoner invånare.
Den totala medellivslängden är 81,7 år. Bland män är medellivslängden 79,5 år och bland kvinnor är den 84,1 år. Förekomsten av fetma bland den vuxna befolkningen är 20,4%. Ändå anses Nederländerna vara ett av världens hälsosammaste länder. Enligt undersökningar så äter man bäst mat sett ur näringssynvinkel, hälsosam och prisvärda maten.

Fler cyklar är människor.


Det här har du säkert redan räknat ut, men det finns cirka 18 miljoner cyklar i landet, så har lite drygt 17 miljoner invänare. Detta inkluderar bakfiets, som är en kombination av cykel och skottkärra, den är perfekt att frakta barnen i. Alla de holländska cyklarna används, i vart fall de allra flesta, Nederländarna cyklar i genomsnitt 2,9 kilometer per dag, och använder cykeln på mer än en fjärdedel av alla sina resor. Många länder i Europa har svårt att komma upp till tvåsiffriga procentsatser i användning. Det finns mera man kan skriva om Fakta Nederländerna. Jag fyller på efterhand som jag hittar. Ska du köra bil i Nerderländerna så tittar du in på bilresaieuropa för mera information.

Nationalrätt i Nederländerna

Rijsttafel – Nederländernas nationalrätt som är en sorts indonesiskt smörgåsbord. Den består av massor med smårätter och kryddningen är allt från mild till väldigt stark. Prova gärna om du hittar den på restaurang.

Cykla i Nederländerna

Etniska grupper: Holländska 76,9% EU 6,4% Turkiska 2,4% Marocanska 2,3% Indonesiska 2,1% Tyska 2,1% Surinamiska 2% Polska 1% andra 4,8% (Källa World Fact CIA). Fakta Nederländerna

Religioner: Romerskt-katolskt 23,6% Protestant 14,9%, Kalvanister 2,9% Muslimer 5,1% Övriga 5,6% Ingen tillhörighet 50,7%

Inkomsterna kommer ifrån:

Nederländerna har begränsade naturtillgångar och deras stor inkomstkälla är handeln. Både hamnen på vatten, den i Rotterdam och i luften Schiphol tillhör båda världens större, Rotterdam är den största hamnen i Europa, flygplatsen tillhör en av de tio största i världen. Här hade man lite drygt 58 miljoner passagerare per 2015, det är den senaste uppgiften jag har. Som jämförelse kan skrivas att Arlanda (Sveriges största) hade samma år 25 miljoner passagerare. Världens största Hartsfield-Jackson i Atlanta USA har drygt 104 miljoner passagerare per år.
Ska vi jämföra hamnarna så toppas den listan av Shanghai i Kina. 36,50 miljoner ton frakt. På andra plats hittar vi också en asiat. Singapore 30,9. På tolfte plats hittar vi Europas största hamn, Rotterdam med 12,2 miljoner ton frakt. Ganska ordentligt på efterkälken.

Nederländernas Flagga:


Tre lika horisontella band av rött (ljus vermilion; topp), vitt och blått (kobolt); liknar Luxemburgs flagga, som använder en ljusare blå och är längre; färgerna härrörde från de av WILLIAM I, Prince of Orange, som ledde den nederländska revolten mot spansk suveränitet under senare hälften av 1500-talet; ursprungligen var det övre bandet orange, men eftersom dess färgämne tenderade att bli rött med tiden, blev den röda skuggan så småningom den permanenta färgen; bannern är kanske den äldsta tricolor i kontinuerlig användning.

Nederländernas Flagga
Nederländernas Flagga

Orange färg i flaggan.


Tittar du på något sportevenemang där Nederländerna finns med, så vet du att de alltid har Orange som någon form av nationalfärg. Men den finns ju inte med i flaggan tänker du. Jo, i den ursprungliga flaggan hade man Orange i det översta fältet det som numera är rött. Men i det oranga fägen finns det gult, och den gula färgen blenade bort, så då återstod bara den röda. Och till slut så bestämde man sig för att byta ut den Oranga mot den röda färgen. Så numera är det en trikolor med Röd, Vit och Blå, ganska traditionella flaggfärger.

Dela gärna denna Artikel