28 – Nederländerna

Skrevs den av

Nederländerna är ett mycket stort, litet land. Så mycket av denna havsmatta vindvind, platt-som-en-pannkaka, har spelat en stor roll i historien. att det verkar knappast möjligt att det bara är 135:e i ligatabellen med nationernas storlek strax efter Schweiz och Bhutan.
I konstvärlden har det gett oss Rembrandt och Van Gogh. Visst, det finns också Frans Hals, Hieronymus Bosch och Piet Mondrain, men när du har fått de två första, varför oroa dig för resten. OK, den där Vermeer killen, han är stor.

Nederländerna ikoner, kvarnar och vatten
Två typiska saker man förknippar med Nederländerna, Kvarnar och vatten.

Nederländernas ikoner

Sedan finns det ikoner. Klassiska väderkvarnar, de ultimata gröna maskinerna som är tillbaka på modet ett sekel efter att holländarna använde de virvlande insekter för att pumpa landet torrt, och träskor? Förnyas. Prisvärd, flytbar (om vallarna går sönder) Och tulpaner? Nederländerna har gjort en förmögenhet från små lökar som går i marken och sedan spricker ut med skönhet som är universellt älskad. Jämför det med länder som har gjort en förmögenhet att plantera, till exempel, landminor i marken.

Nederländerna överdimenssionerade

Holländarna själva verkar överdimensionerade. (faktiskt är de statistiskt sett de längsta nationaliteten på planeten). Sparsamhet med grusomhet, goda förnuft och skämtsam humor är alla nationella drag, liksom inte-håller-barrierad ärlighet. Det här är inte det land som neurotiken kan fråga: Tror du att jag ser fet ut?

Språket

Språk är ett annat drag där de utmärker sig. Ja, det nederländska språket gör ofta den oinitierade misstanken att talaren behöver en nykterhetskontroll, men på ditt mest modersmåls skicklighet växlar holländarna smidigt till felfri engelska, och till och med kastar ett skämt för att låta dig veta att de inte bara lärde sig det i en bok.

Hängivenhet och tolerans

Men den mest definierande aspekten av holländarna, och en som också definierar Nederländerna, är den inbyggda hängivenheten till tolerans. De flesta icke-nederländare inser inte att landet är grovt fördelat mellan protestanter och katoliker. Och till skillnad från andra platser där detta är fallet och där det har återupptäckts utan problem, har det inte varit en orsak till strid här i hundra år.

I dag, liksom tolerans, beror det antagligen på att de ganska oreglerade holländarna helt enkelt inte bryr sig. Men 100 år tillbaka till när människor var mer hängivna och vandrade runt i vallarna och sa böner medan de var klädda i svart och holländarna hittade ett typiskt förnuftigt sätt att hantera möjliga religionsstridigheter. Du stör inte mig och jag kommer inte att bry dig.

Tolerans påverkar alla aspekter av det nederländska livet. I decennier har nationen styrts av breda sammanslutningar som omfattar partier på höger och vänster. Extremistiska partier verkar få 6% av rösterna och avvika vid nästa val. Om du är homosexuell gifter du dig; om du vill röka narkotika kan du göra så. Om du vill klä dig ut som en hustomte och låta någon rida dig som en hingst kan du göra det.

Utnyttja landets resurser

Du ska utnyttja de möjligheter som finns i det platta landet. Cykel är ett utmärkt fortskaffningsmedel. Nederländerna har inga höga bergstoppar, utan det är ett behagligt platt land, som är perfekt för en cykeltur, oavsett om du besöker en stad, eller tittar dig omkring på landsbygden.

Sjöfarten

Sjöfarten. Eftersom Nederländerna var så litet land, så skaffade de sig snabbt kunskapen om hur man tar sig fram över haven. På det sättet skaffade man sig kolonier lite överallt här i världen. På senare tid har denna kunskap om att segla på haven övergått till att skapa stora hamnar i hemlandet. Rotterdam är Europas största hamn, och det är något som då Nederländerna utnyttjar. Av alla varor som passerar hamnen så stannar givetvis någon liten Euro eller Cent kvar hos Nederländarna, och på det sättet skaffar man sig inkomster. Med så rika länder som Tyskland, Frankrike, och de nordiska länderna på lämpligt avstånd så blir det gigantiska summor, som Nederländerna lever ganska gott på. Så säljer dom en och annan Tulpan, så blir det riktigt gott.

Åka bil i Landet

Det är inga större problem att ta sig runt i landet med bil. Titta in på vår systersida, så hittar du alla viktiga trafikregler.

Kanaler finns det bland annat i Amsterdam.
Kanaler finns det en i del städer, bland annat Amsterdam.

Dela gärna denna Artikel