27 – Montenegro

Montenegro – Berg och vatten

Så här beskriver Lonely Planet detta obeskrivligt vackra land:
“Föreställ dig en plats med safirstränder lika spektakulära som Kroatiens, robusta toppar lika dramatiska som Schweiz-canyonerna nästan lika djupa som Colorados, plasas lika eleganata som Venedig och städer så gamla som Greklands. Förpacka nu det medelhavsklimat klimat och klistra in det i ett område som är två tredjedelar av Wales, och du börjar få en bild av Montenegro. “
Det är väl bara att ställa in sig i ledet och besöka landet, som dessutom utsågs till landet att besöka av Lonely Planet, för några år sedan.

Montenegro - Kotor
Montenegro – Kotor – Utsikt från bergen.
BIld av Max Yakovlev från Pixabay

Mer äventyrliga resenärer kan på ett enkelt sätt undvika högsäsongs hordarna vid kusten genom att gå mot de robusta bergen i norr. Detta är trots allt ett land där vargar och björnar fortfarande lurar i glömda hörn.
Montenegro, Crna Gora, Black Mountain: namnet självt framkallar romantik och drama. Det finns gott om båda när du utforskar detta parfymerade land, badar i doften av vilda örter, barrträd och medelhavsblommor Ja, det är verkligen så magisk, som det låter.
Ser man lite bakåt, så var Montenegro den republik i forna Jugoslavien som var minst. Det var också den delrepublik som höll sig kvar i unionen längst, om man räknar unionen med Serbien om en del av det forna Jugoslavien. Men 2006 bröt man sig ur unionen med det som kallades Rest-Jugoslavien, detta efter en folkomröstning i Montenegro. Detta skedde utan strider, något som annars var vanligt när någon delrepublik ville bryta sig ur. Inga stridder i Montenegro kan ha sitt ursprung i att Montenegro ställde upp solidariskt på Serbiens sida, när det forna Jugoslavien vittrade sönder.
Man ska dock inte påstå att Montenegro klarade sig helt utanför kriget. När kriget i grannlandet Kosovo härjade som mest besölt sig Nato, eller USA för att bomba sönder de krigande i Kosovo, Man riktade in sig på militära mål i Serbien, men många av de militära målen låg i Montenegro och därmed drabbades landet av denna offensiv ganska hårt. Civilbefolkningen klarade sig, för en gångs skull ganska väl, de brukar annars drabbas hårt.
Serbernas ledare Milosevic blev 1997 vald till Rest-jugoslaviens president. När det nästa gång blev val i federationen, år 2000 försökte Milosevic ändra på författningen så att han kunde sitta kvar, detta ökade spänningen mellan de två tidigare delrepublikerna, många o Montenegro ansåg att de fick vara med på de skyldigas sida för något som Serberna var upphov till, och det gillades inte. Vidare tyckte man att det fanns skillnader i språk, kultur, historia, som gjorde att man med gott samvete kunde dra sig ut federationen. Man skaffade sig en egen ledare, Milo Dukanovic, som ville närma sig väst. Dukanovic ville ha en folkomröstning om självständighet, och landet antog en egen flagga, nationalsong och nationaldag. Efter förhandlingar med EU väntade man i tre år med folkomröstningen, men den 21 maj 2006 röstade 55 procent av landets medborgare ja och 44 procnet röstade nej, för att landet skulle skiljas från Serbien.
Den 3 juni 2006 blev så Montenegro ett självständigt land, trots att alla förhandlingar ännu inte var avslutade. Men parlamenten i de båda länderna hade godkänt att Montenegro skulle vara självständigt. De förhandlingar som återstod handlade hur federationens tillgångar och skulder skulle fördelas. Regeringen och partierna började förhandla om en ny författning, även här med hjälp av EU. Det blev väl inte riktigt som alla ville, men en ny författning började gälla under 2007.
Dukanovic lämnade politiken och började ägna sig åt affärer. Men frågan var nu om det skedde på hederliga grunder. I Italien började man utreda hans eventuella inblandning i den Italienska organiserade brottsligheten i första hand med cigarettsmuggling. Han lämnade dock inte politiken, när premiärministern så avgick av hälsoskäl, blev Dukanovic ombedd att bilda regering.

Kustvägen genom Kotor, Montenegro


Efter lite strul igen, så blev Montenegro ett kandidatland för medlemsskap i EU, dock fick Dakanovic avgå som ledare, efter sin påstådda inblandning med den italienska kriminaliteten. Men några år senare, efter valet 2012, återkom han, då med ambitionen om att landet skulle ansluta till EU och Nato. Men säg den lycka som varar, det blev protester bland befolkningen 2014, då den anklagade regeringen för den höga arbetslösheten, vanskötsel av ekonomin och som vanligt lite korruption.
Nytt val 2016 där Dukanovic åter fick stöd att bilda en ny regering. Men han avstod, till förmån för sin förtrogna vän, Dusko Markovic.
Montenegro idag ser fram mot ett nytt val. Vad jag kan läsa mig till är det ganska lugnt i landet, och man jobbar hårt på att stärka sin ekonomi. Ett ganska positivt besked i den delen var för något år sedan, då Lonely Panet utsåg landet till ett av de vackraste och som verkligen skulle besökas. Själv har jag bara, tyvärr, åkte igenom landet vid några tillfällen. Men vi har ju sett hur vackert det är, och kan verkligen stämma in i LP:s tankar om det vackra landet. Jag återkommer med tips om var du ska besöka. Du kan ju klura lite, med kust och berg, gränsande mot det Joniska havet, så är det inte så svårt att lista ut var man ska befinna sig. Kotor brukar vara staden man nämner för besök, liksom huvudstaden Podgorica. Så se fram mot vår beskrivning, du kommer nog att alldeles snart vilja åka dit, om du nu inte redan har besökt landet och utforskat dess skönhet.

Kryssningsfartygen har redan börjat hitta hit. Innebär att du ska vara snabb med ditt besök innan alla kryssningsfartyg hittar hit.
BIld av Виктория Сидоренко från Pixabay
Dela gärna denna Artikel