17 – Italien

Skrevs den av

Välkommen till Italien

Italien
Italien – Gatubild


Hur många av världens största konstverk, arkitektur och gastronomi, Italien inspirerar och rör sig som eller andra.

Kulturella rikedomar


Romerrikets epicentrum och renässans torgplats. Denna europeiska virtuos stönar under sin kulturella cachet: Du kan stå i närvaro av Michelangelos David och Sixtinska Chqpel-freskor, Botticellis födelse av Venus och Primavera och da Vinci Sista måltiden. I själva verket har Italien fler Unesco-världsarvskulturer än något annat land på jorden. Ska du gå i de gamla romarnas fotspår i Pompeii, glädja dig över Ravennas glittrande bysantinska skatter eller svänga över Giotto-freskomålarna i Padua? Det är ett kulturellt utrymme så spännande som det är överväldigande.

Byggnader i massor i Italien.
Byggnader i massor i Italien

Oundviklig stil


På få platser blandas konst och liv så enkelt. Detta kan vara landet Dante, Titian och Verdi, men det är också hemmet och Miuccia Prada, Massimo Bottura och Renzo Piano. Skönhetsstil och stil ger alla aspekter av det dagliga livet, från de obefläckade knutna slipsarna och sömlösa espresson till de flirtande leenden från slående främlingar. Roten till italiensk psykologi är ett engagemang för att leva livet väl. Så sakta ner, stil upp och njut av lite vita allítaliana, liv, italiensk stil.

Ändlösa högtider


Det kanske ser ut som en bagage, men matbesatt Italien känns mer som en dekadent fylld Chrismasstrumpa. Från delikat tagliatelle al Ragu (pastaband i en köttbaserad sås) till sammetig cannoli (konditorivaror med en söt fyllning av ricotta eller vaniljsås) känns varje bett som en revolution. Hemligheten: Superlativa ingredienser och finjusterad kunskap. Och medan Italiens kultursjäl kanske föredrar enkelhet är den lika genial och sofistikerad. Så oavsett om du är på en degustation odysse i Modena, tryffeljakt i Piemonte eller svullande krafthusröda i Valpolicella vinregion, lossar du bältet.

Spektakulära landskap


Italiens fortes sträcker sig utöver dess gallerier, garderober och matsalar. Landet är ett av naturens mästerverk, med extraordinära matcher av naturlig mångfald av få. Från de nordliga iskalla Alperna och glaciär sjöarna till södernas brännande lådor och turkosa grottor, är detta en plats att göra och se. En dag sliter du ner Courmayeurs pulverformiga sluttningar, nästa gång galoppar du över Maremmas myrar, eller dyker i korallbelagda kampaniska vatten.

Läs mera om Italiens hstoria.

Här är tio anledningar till att resa till Italien.

1: Agriturismo


Det här var en nyhet för mig, men det är säkert många andra som redan utnyttjat detta. Man bor helt enkelt på en gård, som ett litet bed and Breakfest. Det finns två stora bokningssaiter för detta: https://www.agriturismo.it/ och https://www.agriturist.it/. Hoppa in läs och hitta ditt boende.

2, Bo på kloster


Även denna typ av boende är speciell. Du tar in på ett kloster och njuter av den stillhet som ofta finns här. Perfekt om du behöver koppla av. Du hittar ett bra utbud via denna länk: https://www.monasterystays.com/ Se bara till att inte festa för mycket på rummet…

3: Cykla

antingen nere på klacken eller runt Bodensjön,. Båda är riktiga upplevelser

4: Kulturen.

Det finns inget land som kan mäta sig med Italiensk konst och arkitektur. Se till att du besöker både Florens och Rom. Det är upplevelser i alla delarna. Eller varför inte plocka in dig på södra Italiens svar på Florens, nämligen Lecce,

5: Goda uppfinningar


Bellini, drinken från Harrys Bar i Venedig, gjord på Prosecco och Persiokopuré samt Pizzan från Neapel av Raffaele Esposito som skapade pizzan 1889.

Mat - Alltid gott i Italien.
Mat

6 Italiensk design.

På Triennale Design Museum i Milanon finns det mesta av Italienskt Design.

7: Fotboll.

Även om Italien numera inte är väldsbäst och Zlatan inte är som i fornstora dagar, så är det en upplevelse att besöka en fotbollsmatch i Italien.

8: Katedraler.

Det finns två saker som är viktiga i Italien för Italienaren. Religion och Fotboll. Har du besökt en fotbollsmatch så har du 50 %. Stig då in i någon av alla de katedraler som finns lite utspridda här och där. Florens Duomo­katedral är en mycket berömd katedral, som du gärna kan besöka. Den franske författaren Stendhal (Marie-Henri Beyle) lär ha skapa Florenssyndromet efter ett besök där. Hans besök blev yrsel, hjärtklappning och förvirring, det kunde Stendhal bara förklara med den överdos av skönhet som han utsattes för.

9: Pitoreska byar.


Överallt i landet finns de små pitoreska byarna. Hittar du en sådan by vid havet, så hittar du med största sannolikhet även en uteservering vid havet. Sätt dig ner och njut av detta fenomen. Lite god mat, eller ett glas vin, eller kanske en italiensk glass, så är garanterat den dagen hemma.

10: Sorrento


När jag gjorde research för den här artikeln så dök hela tiden denna strand upp i lite olika sammanhang. Vad jag förstår, jag har ännu inte besökt stranden, så är det inget för de som vill ha naturupplevelser, om nu människokroppar anses som naturupplevelser. Det är trängsel, höga diskussioner på Italienska, dofter av mat och sololja, så gillar du space, då är det här definitivt inte din plats. Å andra sidan, platser med sådant här omdöme blir ganska spännande att uppleva. Sorrento ligger strax norr om Neapel.

11: Charmiga städer


Överallt i Hela Italien finns de klassiska städerna, du vet de där som man hörde talas om på geografilektionen i småskolan, och som alltid funnits där i bakhuvudet. Palermo (Maffian och Don Coeleone) Milano (modestaden, och fotboll) Rom (Romarriket) Florens (Konststaden) Neapel (Pizzan) Venedig (Vattenstaden) Jag kan säkert hålla på en stund till, men väljer att avsluta här. Du får ha lite egen fantasi, och du har säkert några egna favoriter.

12: De Italienska bergssjöarna.


Vackra vyer, med blått vatten i förgrunden och helst snöklädda bergstoppar i bakgrunden, är något som Österrike skämt bort mig med. Men se det finns en uppsjö av dessa även i Italien, och varför inte, det är ju samma Alper det handlar om. Comosjön, Gardasjön är de två mest välbesökta. Men det finns några mindre som alla är väl värda sina besök. Lago Di Braies, Iseosjön är två som ligger i Dolomiterna, det vill säga i nordöstra Italien.

13: Välj vad du önskar!


Lite kaxigt påstående, men det finns så mycket i Italien, så du kan nästan välja vad du vill uppleva, så finns det här, det mesta i världsklass. Tyvärr har väldigt många upptäckt detta. Men undviker du den stora semestermånaden, Augusti, så finns det ofta ganska gott om utrymme, så att även du får plats.

Dela gärna denna Artikel