11 – Frankrike

Skrevs den av

Frankrike förför resenärer med sin väl bekanta kultur, skapad runt kaféer och restauranger, marknader på bytorget och bistroer med dagens rätt av väldigt hög kvalité, matsedeln skriven på en svart tavla i entrén.

Franskt vinslott,

/

Kultur Savoir Faire


Fransk konst och arkitektur i världsklass förför med ikoniska landmärken kända över hela världen och stigande stjärnor som ännu inte upptäckts. Landets kulturrepertoar är häpnadsväckande – i volym och mångfald. Och det är här skönheten i La Belle France ligger. När superstjärnor som Mademoiselle Eiffel, kungliga Versailles och den kändistäta franska rivieran har kryssats av, finns det massor mera att uppleva. Men det finns överallt små museer som visar upp det lokala, allt för att tillfredställa alla de omkring 90 miljoner besökare som kommer, varje år.

Gastronomi

Mat är av enorm betydelse för franska och den dagliga kulturella agendan tar inga fångar. Frukost på varma croissanter från bageri som stannar vid perisiska bistroer och marknadshopping är andra naturen för fransmännen – och det skulle vara oförskämt att vägra. Den franska gastronomin går långt djupare än att bara äta utomordentligt bra. Dess erfarenhet innebär att det alltid finns något välsmakande att observera, lära sig och prova. Vara sig det om att vända crépes i Bretagne eller klamra champagneflöjter i antika Reims-celler, de kulinariska möjligheterna är oändliga.

Leva det franska livet

Rytmen i det dagliga livet – som dikteras av säsongerna i de djupa Frankrike – utsöndrar en intimitet som kommer under din hud. Motstå inte. Lev snarare Franch-livsstilen. Omfamna lyxen av enkla, vardagliga ritualer börjar förvandlas till oförgängliga stunder, vare sig det är en kaffe och croissent i det parisiska caféet där Jean-Paul Sarté och Simone de Beauvoir träffades för att filosofera promenera genom den liljeklädda trädgården som Monet målade, eller en promenad på en strand i Bretagne doftad med den subtila infusionen av språk, musik och mytologi som kom från 500-talets keltiska inkräktare.

Utomhusaktiviteter

Frankrikes område erbjuder en varierad resa från norra Frankrikes klippor och sanddyner till det piercingblå havet i den franska rivieran och Korsikas gröna ekskogar. Utomhusaktiviteter är vad Frankrikes lyriska landskap kräver – och det finns något för alla. Oavsett om du hamnar barfota över våg-krusad sand till Mont St-Michel, åker med en linbana till Glacial panorama ovanför Chamonix eller vagnar på Europas högsta sanddyn, gör Frankrike inte dig besviken. Dess gigantiska utomhus arena är spännande, med oändliga möjligheter och nästa äventyr tigger om att bli gjort.

Cykla i Frankrike

På vår systerblogg, CyklaIEuropa har vi samlat en del om att cykla i Frankrike. Läs gärna den bloggen.

Förutom ovanstående finns det minst tio skäl ytterligare för att resa och uppleva Frankrike:

1 De franska städerna: Det finns så många små och stora städer som är fyllda med kultur och vackra byggnader. Det skulle egentligen räcka med detta, men för att visa. Paris, vårens och Romanitikens stad framför alla andra.

2: Pittoreska små byar. Oavsett var i Frankrike du befinner dig, så finns det nästan alltid en lite by eller stad som du kan besöka. Du kan äta lite mat, smaka på det lokala vinet, och njuta av livet. Du upplever.

3: Spektakulära stränder. Det är främst i södra Frankrike som du upplever de klassiska badstränderna, där du och en massa kändisar kan njuta av Medelhavet. Gillar du vattensport, så är det i första hand Atlantkusten du ska leta efter.

4: Konst och kultur
Det franska måleriet ska upplevas. Det finns ett antal större konstmuséer som har hand om alla dessa mästerverk. Louvren i Paris är det mest kända. Ta dig några dagar där, och du kommer säkert att känna hur kroppen bara kopplar av och njuter.

5: Fransk mat. Det är nog världens bästa kök, det som finns i Frankrike. Många är de rätter som skapats här, och som ännu håller världsklass. Du behöver inte hoppa in på en Michelin-restaurang, du kan ta egentligen vilken som helst. En fransk kock sätter sin Prestige på att maten ska vara god och se aptitlig ut, det är ofta små mästerverk, oavsett var du hamnar.

God fransk mat.
I och för sig Italiensk, men denna åts i Frankrike.

6: De franska vinerna. Det känner du säkert till, i landet finns några av de främsta vinerna. Nämner distrikt som Bourgogne, Bordeaux och Alsace, så vattnas det redan i munnen på dig. Lägg till Campagne, Calvados och Congac, vem kan vara med och konkurrera. Besöker du Frankrike, så ska du givetvis prova dessa läckerheter på plats.

Vintunnor, typiskt franskt.
Vintunnor, typiskt franskt

7: Fängslande kyrkor och katedraler.
Det var här man uppfann sättet att bygga mäktiga byggnader, många har blivit världsberömda. Notre Dam (Den gamla damen) i både Paris och Rennes är berömda så att det räcker till hela staden. Ta för vana att besöka en kyrka i platsen eller staden du stannar till vid. Du kommer att häpna av byggnadskonsten.

8: Shopping
Gillar du att shoppa, då är du definitivt på rätt. Frankrike är världsledande på mode och kvalité. I vissa lägen kan modehusen i Milano konkurrera, men i det stora hela drar Frankrike det längsta strået. Kom bara ihåg qtt ta med dig stor shoppingkortet, för det är inte helt gratis.

9: Vintersportsorterna i Alperna
Frankrike har varit värd för VinterOS vid tre tillfällen på tre olika orter. Chamonix 1924, Grenoble 1968 och Albertville 1992. Det talar för att man kan vintersport, och det finns säkert något att uppleva i alla de orter, och en massa andra små alpbyar som har skidbackar. På sommaren ställer du skidorna på lämpligt ställe och vandrar i bergen, oerhörda upplevelser.

10: Sist men kanske inte minst, ett alldeles utmärkt läge.
Från Sverige flyger du till Frankrike på några få timmar, väljer du tåget så tar det några fler timmar, men det är ofta inga som helst problem. Du kan åka buss med ett flertal olika bussbolag, och du kan givetvis sätta dig i din bil och köra vägen till Frankrike.

Resa hit:
Det sista föredrar jag, framförallt när vi inte har något direkt mål som vi vill uppleva. Kör jag bil så kan jag välja om jag vill stanna på platsen jag är, eller fara vidare. Boende brukar inte vara några som helst problem, bara du undviker Europas semestermånad Augusti. Då kan det vara lite svårt att få plats, men i övrigt har åtminstone inte vi råkat ut för platsbrist. :

Dela gärna denna Artikel