Bryssel – Huvudstaden

Skrevs den av

Tänker du som jag på EU när du hör talas om Bryssel? Så är det, men staden välkomnar givetvis besökare. Om du ska kunna uppskatta staden ska du gilla byggnader och arkitektur, men du kan också vara förtjust i choklad och våfflor, det är också berömt i staden. Under senmedeltiden anlades Grabd Palace, det stora torget mitt i staden, och som då gärna blir utgångspunkten när man besöker staden. På ena kanten hittar du stadens stadshus, Besök torget på kvällen och se stadshuset bada i ljus. Bara det är ibland värt en resa. Torget Grand Palace finns sedan 1998 upptaget på UNESCOs Världsarvslista.

Belgiska våfflor
Du kan inte besöka landet eller Bryssel utan att prova den klassiska belgiska våfflan. Den smakar ungefär som våra våfflor, men den är betydligt tjockate. Det innebär att det kan vara både hård och krispig, frasig eller bara mjuk. Lite sylt och vispgrädde så är uppenbarelsen nära. Våffelstånd finns i de allra flesta gathörn i Bryssel och i andra Belgiska städer. Passa på när du besöker landet, för är man på plats, då får man lov att äta våfflor oavsett om man nu går på någon diet eller ej. Så festa på bara.

Bryssel inte bara Belgiens huvudstad

Bryssel inte bara Belgiens huvudstad, det är också staden med alla serier, Asterix, TinTin, smurfarna, Lucky Luke och vad de nu heter.
Ta en promenad på Comic Strip och titta på väggen med alla serier på.

Belgisk Choklad
Åter får vi fresta lite. Nu med den världsberömda Belgiska chokladen. Det är bara att kliva in i någon liten butik, hala upp nåhra EURO och fresta med några chokladbitar. Våfflor och choklad på samma dag? Höll du dig till någon diet, så har det spruckit nu, det kan jag lova. Eller hoppas på för du kan inte välja att avstå, den möjligheten är inget alternativ. Då kunde du lika gärna stannat hemma.

Katedralen St Michael och St Gudula.

Gammal härlig Gotisk stil bidrar till upplevelsen. Och du, när du ‘ndå är där vid kyrkan, glöm inte att kika in. Det är mycket fin konst även på insidan.

Europaparlamentet
Det här är nog anledningen till att många vet var Bryssel finns. Ta dig nu en guidad tur i huset. Det är en gigantisk byggnad av stål och glas.

Manneken Pis
Den pinkande lilla mannen som skapades 1619 av den flamländske skulptören Hieronymus Duquesnoy (1570 – 1641). Skulpturen har blivit stulen ett antal gånger. Den som idag stå på platsen, i hörnet mellan Rue de l’Etuve och Rue des Grands Carmes gjordes 1965. Numera klär man ut statyn flera gånger i veckan. Läs mer om honom på länken i rubriken.

Bryssel Card

Liksom väldigt många städer, så har även Bryssel sitt rabattkort för besökare, men många rabatter. Väljer du rätt kort åker du dessutom gratis i kollektivtrafiken. På denna länk finns mera info om kortet. Du kan beställa det på nätet, eller köpa det när du kommer fram till huvudstaden..

Bryssel - Grosse Markt
Bryssel – Grosse Markt

Dela gärna denna Artikel