Belgiens Historia

Skrevs den av

Belgiens historia – Äldre


Här i Belgien möttes på 400-talet två folkgrupper, germanerna som kom norrifrån och kelterna som kom söderifrån. Det blev en språklig gräns som än i dag lever. Från början var Belgien en romersk provins, Gallia Belgica. Det namnet kommer från den keltiska folkgruppen belgier. Men detta var ytterpunkten i romarriket, och det utsattes ju hela tiden för strider, i det här fallet var det av frankerna som kom norrifrån. Området ingick under många århundraden i det frankiska kungariket. Den störste av alla frankiska kungar var den lilla Karl den Store, som sägs vara född i trakterna av dagens Liege. Han lät sig ju senare döpas av påven, och kröntes som romersk kejsare på åttahundratalet, ett romarrike som då hade mist sin glans, och var delat i minst två riken, där ÖstRom styrdes från Konstantinopel och VästRom hade kvar sin huvudstad i Rom.

Läget var attraktivtTrakten där Belgien finns var attraktivt ur sitt läge. Det var många handelsvägar som kunde mötas här. Man utvecklade vävindustrin, då med ull från England, och handel med medelhavet. Området blev det mest utvecklade under medeltiden och hade ett blomstrande kulturliv och rika handelsstäder. Det finns några kvar än idag, Antwerpen, Brügge och Gent. Besöker du städerna idag, så kan du nästan känna atmosfären av medeltid.

Habsburgska furstehusetKommer vi fram till slutet av 1400-talet, så hade det habsburgska furstehuset tagit över styret av Belgien. Man såg ju att det strömmade in pengar till området, och man gjorde som brukligt när avundsjukan slog till, man beskattade hårt, och fick på det sättet betydande inkomster.

Åka tåg i Belgien.

Belgiens historia - Här i form av den äldsta staden  - Brygge
Belgiens historia – Här i form av den äldsta staden – Brygge
Dela gärna denna Artikel