04 – Belgien

Skrevs den av
Belgien, landet med medeltiden.
Belgien, landet med medeltiden.

Belgien, det lilla landet i väster, med så mycket trevlig historia. Numera centrum för Europa, då Europaparlamentet befinner sig i Bryssel.

Här är anledningarna till att du ska besöka Belgien:

Diamanter:


Jag vet inte riktigt men för många är detta Belgien, framförallt Antwerpen. Om någon säger diamanter till mig, så förknippar jag det med Sydafrika och Holland, Amsterdam. Men alla har inte samma associationer som jag har, så då får diamanter stå som första post i Belgien.

Charmiga medeltida städer:


Jag är född och uppvuxen i en medeltida stad, Visby, och jag har ju en förkärlek till sådana städer, det kan man inte ta miste på. Här är det helt rätt. Brügge, Ghent och Antwerpen är tre klassiker. Det finns många fler. I Vissa delar tillhör huvudstaden, Bryssel, denna kategori. Gillar du medeltida byggnader, då är Belgien ditt resmål. De tre städerna jag räknade upp är mästerverk var och en för sig. De ligger med cirka en timmes bilresa från varandra, så det finns ingen anledning till att missa någon, det är bara att boka in och mysa.

Charmiga medeltida städer i Belgien. Här Ghent.
Charmiga medeltida städer i Belgien. Här Ghent.

Belgisk öl:


Alla länder en bit ner i Europa är kända för sin Öl, Belgien inget undantag. Belgien har ofta kallats för ölets Disneyland, och det beror i första hand på alla olika sorter som finns här: Överjästa, spontanjästa, fruktöl och trappisöl. Det senare är bryggt inom ett kloster av munkar tillhörande trappisorden, en orden som ursprungligen kommer från Cistersiensorden. Trappisorden bröt med Cisterciensorden under den franska revolutionen 1789. De fick inte vara kvar i FRankrike utan spreds över stora delar av världen, en del då till grannlandet Belgien. Orden finns inte i Sverige, men våra grannländer Norge och Danmark har kloster med denna inriktning. Det är inte heller alla kloster som tillverkar öl, jag har inte kunnat lista ut exakt vilka, jag utgår ifrån att de kloster som tillverka Trappasöl finns i Belgien.

Belgisk choklad.


Det började redan 1857 då en Jean Neuhaus öppnade den första konfektyrhandeln i Bryssel. Han började tillverka sin choklad i källaren, det liknade mera medicin än godis. Lakrits och bittra chokladkakor som skulle vara bra för magen. Det gick en tid och Jean byggde upp sin butik tillsammans med sin son. De framställde konfektyr och godis, det blev både fruktgelé och vaniljchoklad. Det gick ytterligare en tid, och snart hade butiken blivit känd och blev den finaste chocolaterian i Bryssel.
Företaget stannade kvar i familjen efter Jeans bortgång, då en ny Jean Neuhaus tog över den framgångsrika affären. Han var, liksom farfar, nyfiken och gillade att prova och testa. Han kom så pass långt att han kunde presentera den första chokladen med fyllning i. Det fick namnte Praline, ett namn som du säkert känner igen, det finns ju ännu kvar som en betäckning för fylld choklad. Företaget lever kvar än idag, och familjens upptäckter ligger ännu till grund för många små belgiska företag inom branschen och som alla bidrar till det goda ryktet. Sedan kan man ännu inte utesluta att choklad har en positiv medicinsk effekt, om dock i ganska blygsam mängd. Du kan än idag besöka butiken i Bryssel. 1602 Vlezenbeek en liten ort strax sydväst om Bryssel. Eller så surfar du in på hemsidan: https://www.neuhauschocolates.com/en. Där kan du också få tips om olika viner som passar ihop med vissa choklader. Ta med detta hem, och ordna en smakupplevelse, så kommer du att skapa en riktig snackis, jag lovar.

Cykla i Belgien


Med två så pass stora cykelnationer som grannar, Nederländerna i norr och Frankrike i söder, så kan det inte bli annat än bra cykel även i Belgien. Det är framförallt i Flandern som det finns bra cykelvägar.

Vill du ha koll på trafiken i Belgien, då besöker du vår sida om trafikregler i Europa.

Bryssel, Huvudstaden i Belgien
Bryssel, Huvudstaden

Övriga sidor om Belgien:

Bryssel.

All om Belgien. Ibland missar, vi, så klicka på denna länk, så får du fram allt vi skrivit om Belgien.

Dela gärna denna Artikel