Albaniens historia- Del 2 – Drömmen om framtiden!

Skrevs den av

En ekonomi i fritt fallAlbaniens historia del 2, handlar inte om en tillbakablick, utan mera om framtiden.

Den albanska ekonomi kollapsade. Det blev akut brist på livsmedel och det utbröt kravaller som ledde till plundring och massutvandring. I Mars 1992 blev det utlysta nyvalet av, nu med seger för oppositionen och dess största parti PD, det konservativa demokratiska partiet, de ligger nära kristdemokraterna. PD fick bilda regering med stöd av två småpartier. Det blev en ny president, Sali Berisha.
Man inledde sin regeringsbana med att försöka utrota kommunismen, genom att bland annat konfiskera kommunistpartiets tillgångar och man inledde rättegångar mot tidigare kommunistledare. Men även den socialistledaren Fatos Nano dömdes till tolv års fängelse för missbruk av internationell nödhjälp. Det var många som sa att detta handlade om en politisk dom.

En ny era kommer, Drömmen om stora vinster, det var ju ett kapitalistiskt land.


Den albanska historien, här är fortsättningen. Efter ett nytt val i maj 1996 vinner åter PD, som får sitta kvar i regering, men åter med stöd av några småpartier. De internationella observatörerna rapporterade om valfusk, och valet bojkottades av socialisterna och några andra partier. Det blev ändå en PD ledd regering med Berisha som president. Han försökte sig på ett diktatoriskt styre, genom att försöka sig på att styra medierna.

Pyramidspelen

Men det stora problemet kom på nyåret 1997, då pyramidspelet kollapsade. Albanerna, som då var okunniga i hur en kapitalistisk ekonomi fungerar, satsade pengar i dessa pyramider i hopp om att deras privatekonomi skulle förbättras. Pyramidspelen kunde då i början betala ut utlovade vinster eftersom så många ville ansluta sig, men som vanligt gick det hela och sket sig. Till slut var pengarna slut, och alla pyramider kraschade, och det fick till följd att albanerna blev mer eller mindre utblottade.

Tar hjälp utifrån.


Den utblottade befolkningen vände sig mot regeringen, givetvis påhejad av oppositionen. I mars 1997 hade revolten spridit sig över hela landet. Det hade sitt största utbrott i de södra delarna, där folk bröt sig in i vapenlager, och snart fanns det massor med vapen i orätta händer. Det rådde snart laglöshet, då butiker plundrades och man brände ner offentliga byggnader. Regeringen tvingades till ovanliga åtgärder, man bad omvärlden om hjälp. Det kom cirka 7000 soldater från andra länder. Berisha hade tillsatt en övergångsregering och utlysa nyval, igen.

Nytt val, igen!

Valet kom i juni 1997, Socialistpartiet fick egen majoritet, igen. Den tidigare fängslade Fatos Nano, bildade koalitionsregering. Det hela lugnade ner sig och de utländska soldaterna kunde lämna Albanien. Man hade också en folkomröstning där frågan var om man skulle införa monarki igen. Det officiella resultatet blev att 67% av väljarna sa nej. Han som skulle få tronen vid vinst, Leka Zogu hävdade dock att siffrorna var förfalskade.

Millennieskiftet blev även ett skifte för Albanien


Det är kanske att överdriva, men faktum är att landet gick från att ha varit ett av Europas absolut fattigaste länder till att hamna i medelklassen. Människorna fick det betydligt bättre, och de fik hyfsade inkomster, mycket berodde det på att turismen tog fart. Det tidigare så stängda landet öppnades, och med tanke på hur vackert landet är, och all denna ljuvliga kust, så kom det givetvis massor med turister, och med dessa en hel del pengar. Man kan säga att det numera har stagnerat en del, men ännu har turismen en stor betydelse för landets inkomster.

Den informella sektorn minskarEn annan orsak till den förbättrade ekonomin är att allt fler arbetar officiellt, och därmed bidrar till skatteintäkter, som kan gynna det egna folket. Den informella sektorn, som tidigare beräknades att uppgå till ungefär hälften av landets BNP, har idag sjunkit till att vara ytterst marginell.

Säg den lycka som varar!Så kan man nog säga om Albanien. De, liksom övriga världen drabbades i början av 2020 av Coronan. Några månader innan blev det en stor jordbävning i landet, området omkring Dürres drabbades hårdast. Dödsoffren var ganska begränsat, man räknar med omkring 50 stycken, men de ekonomiska kostnaderna blev betydande. Omkring 985 miljarder räknar man med att jordbävningen kostade landet. Det var främst kostnader för byggnader och infrastruktur som drog iväg. Det visade sig också att det fanns ett ganska utbrett byggfusk, och det fick till följd att nya lagar infördes, för att framöver försöka förhindra byggfusk.

Mera om Albanien finner du på vår systersida, bilresaieuropa.se

Albaniens historia. Albanska riksvapnet - Dubbelörnen.
Albanska riksvapnet – Dubbelörnen.
Dela gärna denna Artikel