01 – Albanien

Varför ska man resa till Albanien:

Det tidigare så isolerade och stängda landet har öppnat upp, efter det att den tidigare diktatorn Envar Hoxha avled 1985. Landet har insett att det är en pärla för många turister, och det har man kommit på att det blir bra inkomster för landet om man bjuder till. Idag skulle jag vilja säga att Albanien är ett utmärkt land att besöka, för oss Svenskar. Det finns en hel del som vi är vana med. Det finns bra hotell och det finns bra mat. Badmöjligheterna finns, främst i södra Albanien och i Dürres, samt delvis i Vlore i mellersta Albanien. Men missa för all del inte landets huvudstad, Tirana, en mycket vacker och njutbar stad.

Kör du bil, titta in på bilresaieuropa för info om trafikregler och lite annat.

Säkerhet:


Det är vanligt turistuppärksamhet som gäller. Uppträd inte i berusat tillstånd på mörka bakgator, det är, oavsett var du befinner dig, läge för att bli överfallen och rånad. Tirana är inget undantag. Men håller du dig till de större och upplysta gatorna, så är det inga som helst problem.

Jordbävning


Landet befinner sig i ett jordbävningsbälte. Hösten 2019 förekom det två jordbävningen, en mildare i september och en större i november. Jag har för mig den första var på 5,8 och den andra hade ett steg högre, 6,4. Den senare resulterade i att en del människor blev dödade, den första blev bara en del fysiska skador på byggnader. Jordbävningar är alltid knepiga, man vet aldrig om det var huvudskalvet, eller om det kommer mera. Vi var i Tirana när det första skalvet kom, det som var i september. Vi befann oss i en ganska nybyggd fastighet. Det rörde på sig ganska ordentligt, och det tog en stund innan vi kom på att det var. Det var en obehaglig upplevelse ska jag säga, och då var det ändå en relativt svag jordbävning. Jag är inte avundsjuk på de som upplever en betydligt starkare. Nu är det ganska sällan det blir jordbävning i området, så du ska inte vara speciellt orolig, men om den kommer, då bör du känna till hur du ska agera. Om du befinner dig i en byggnad, ställ dig i en dörr, där brukar byggnader vara som starkast. När skalvet gått över, ta dig ut ur byggnaden, och ut på öppen mark. Stanna där tills myndigheterna ger klartecken att komma tillbaka igen.

Gott om badplatser finns det i Albanien.
Gott om badplatser finns det i Albanien.

Här är tio anledningar till varför du ska resa till Albanien:


1: Tirana
Huvudstaden. Du träffar massor med trevliga Albaner, som är gästvänliga och gedigna.
2: Llogarapasset.
En svindlande upplevelse, på landets vackraste vägar. Ett citat, “en upplevelse som garanterat blåser byxorna av dig”. Det är resetidningen Vagabond som skrivit, och jag håller med.
3: Stränderna:
Vill du bada, så finns det givetvis stränder, som ännu inte är överbefolkade, trots heta semestertider. Du kan hitta stränderna lite överallt, men främst i de södra delarna av landet, ut mot kusten. Sedan hittar du stora stränder i både Vlore och Dürres.
4: Blue Eye.
Ett naturfenomen i södra Albanien. Det sägs att källan är minst 50 meter djup, den levererar stadigt blågrönt vatten, som du kan bada i. 12,7 grader ska det vara där, hela tiden, för vissa är det kyligt, för mig som är badkruka är det svinkallt. Men prova gärna och skaffa dig en egen uppfattning.
5: Semesterorter.
Ja, det är nog första gången jag rekommenderar semesterorter, de brukar ju vara turistiska. Men dessa två Saranda och Ksamil är ännu i början av sin utveckling, så kastar du dig iväg på resan, så hinner du ännu uppleva orterna som är lysande ur besökssynpunkt, men ännu inte invaderats av turister. Var lugn, de kommer, jag lovar dig.
6: Världsarvet Butrint i södra Albanien.
Det är från början en Illyrisk stad där man har hittat mänskliga spår sedan 50 000 år tillbaka. I Sverige har vi spår från cirka 10 000 år bak i tiden, tuggumin från Huseby-Klev, en fiskeby på västkusten.
7: Kostnadsläget.
Passa på och res så snabbt som möjligt, det är ännu billigt i landet, även för oss svenska medborgare, trots att vår krona har sjunkit ganska ordentligt i värde.
8: Maten.
Här hittar du en blandning av det Italienska, grekiska och turkiska köken. Således något för de allra flesta. Och de albanska kockarna kan laga mat, vill jag lova. På de restauranger där det är mycket folk, ett tecken på att maten är bra, där är det alltid vällagat och ordningssamt, så att du med gott samvete kan slå dig ner, och förvänta dig god mat.
9: Den Albanska historien
Var hittar du en mera spännande historia. 1900-talets mest intressanta enligt mig. Här finns occupationer av flera, frigörelser, kommunism, och när man äntligen blev fria, då tog speljävulen överhand och satte nästan hela landet i konkurs. Stilla och lungt, nej inte i Albanien, då får du leta dig till andra ställen här i Världen. I Albanien lever man med, hela tiden.
10: Tirana – Huvudstaden
Jag kan inte undvara er denna härliga huvudstad, där på det stora torget sitter nationalhjälten Skanderberg upp på sin häst och blickar ut. Lite längre söderut dyker den konstgjorda sjön upp, där många Tiranabor flanerar på eftermiddag och kväll. Vattnet speglar sig i solen, och om du är där, så känner du den goa stämningen. Pyramiden, det bisarra byggnadsminnet, som ligger mellan sjön och torget. Byggnadsminnet skapades av Pranvera, dotter till diktatorn Envar Hoxha, som ett minne av hans 80-årsdag. Tyvärr för hyllningen så gick Envar ur tiden tre år innan invigningen. Byggnadsminnet fick står kvar, och blev senare en symbol för pyramidspelen i Albanien, och drog på sig folkets ilska. Idag är det en ruin, som man klottrar på och som står och förfaller, i sin betong. Inte vackert, men det står kvar, jag förstår inte varför man inte tar bort det, men det kan ju bero på att man ännu har respekt för den forne diktatorn.
11: Bonus – Bazarer i Tirana.
Har du lite tur och kommer rätt tid så kan du träffa på ett antal bazarer i huvudstaden. Det finns en lång gata, på den norra sidan av den konstgjorda floden Lana, där du kan hitta det mesta av krimkrams som finns. Svänger du höger när du nått slutet och går några steg, så hittar du fruktmarknaden. Här hittar du det mesta som går att äta.
12: Bonus 2 – Blloku
Hioxnas gamla egna kvarter, där tidigare bara hans egna kompisar fick befinna sig. Numera är det här nattlivet ska tillbringas. Gott om nattklubbar av alla de slag,finns här. Var bara lite försiktig. Liksom i de flesta nörjeskvarter, så finns de sådana som inte är seriösa, och som gärna tar hand om dina gulklockor och annat, som de anser att du inte behöver. Tirana är inget undantag från den skumma branschen, den finns i de allra flesta storstäder. Bäst undviker du dessa sammanstötningar genom att aldrig gå ensam och gå på upplysta vägar.

Albanien - Tirana - Skanderbergtorget - Konstmuseum
Albanien – Tirana – Skanderbergtorget – Konstmuseum

Dela gärna denna Artikel