Sofia – Huvudstaden i Bulgarien

Sofia – Huvudstaden i Bulgarien

Sofia, den lilla staden med de stora gröna parkerna, och en hel del lökkupoler. Staden har en ungdomlig prägel, och egentligen känns inget långt bort. De färgglada spårvagnarna, som övriga Europa har skänk, har behållit sina ursprungsfärger, eftersom staden inte har råd att färgsätta dessa enhetligt. Det fungerar lika bra, och jag tycker det piffar upp stadsbilden.
Bulgarien som land har alltid varit beroende av andra. Först kom Romarna, då när Romarriket delades upp i öst och väst. Bulgarien kom att tillhöra ÖstRom med sitt huvudsäte i Konstantinopel.

Tunnelbanan gav upphov till utgrävningar!


När man skulle bygga tunnelbanan, stötte man på rester från romartiden, vilket gjorde att det blev utgrävningar i stället för tunnelbana, eller man kan säga, det blev både och. Man visar idag stolt upp sina utgrävningar, och du ska ta dig tid att besöka dessa. På Romartiden kallades staden för Serdica.

Utgrävningar i Sofia, visar på Romarriket

Här ser man hur noggrant Romarna byggde sina hus, det var stabila saker. Man räknar med att större delen av Sofia, i var fall dess centrum, har sådana här lämningar.

Trettio år efter Sovjetunionens förfallSå befinner sig Sofia i ett nav på framväxt. Här blandas internationella storföretag med nya startups, och staden ses som Europas svar på Silicon Vally. En grön stad med drygt en miljon invånare, och tre religioner i samexistens. Förr i tiden hade det varit upplagt för konflikt, här i Sofia fungerar det utmärkt. Man har hög nivå av både tolerans och traditioner. Man kan säga att staden är i ett övergångsstadium, mellan det förflutna och framtiden.

Byggnadsstilar i massorGillar du arkitektur, då är Sofia din stad. Här blandas olika epoker i en salig röra, och det beror på alla som har haft inflytande över staden. Allt från tidiga romarriket till dagens Bulgarer. Det finns i centrum storslagna renoverade byggnader, medan det en liten bit bort står byggnader och förfaller. De tidigare judiska kvarteren, som kallades Kvartal,

Har du skidorna med i bagaget?Då ska du givetvis utnyttja berget Vitosha, som du med all sannolikhet har sett om du besökt Sofia, berget syns från större delen av staden, då det ligger där i söder som en vägg mot södra delarna av landet. Ta bussen, så är du snart på plats.

PrisnivånFöljer man Forex index, så ska Bulgarien ligga på 35, Sverige 100. Men så är det inte kan jag lugnt notera. Jag kollar på BigMac på McDonalds. Här i Sofia ligger den på 46 kronor, vid en omräkning på 5,25 Leva/SEK.
Sätter vi oss på restaurang, och tar in mat för två och var sitt glas vin, så hamnade notan på ungefär 250 SEK. Då är det lite enklare mat, spagetti Boulognes, till exempel. Blir det kött, så stiger priset med en hundring, cirka.

Cash or Card?Här i Sofia kommer hela tiden frågan, Cash or Card. Jag kan alltså välj hur jag vill betala och de flesta föredrar kort, men det är absolut inga problem att hala fram lite sedlar och betala.

De gula stenarna i Sofia ligger i regeringskvarteren.

De gula stenarna


Runt regeringsbyggnaderna finns det en gatubeläggning av gula gatustenar. Bulgarien fick dessa av den habsburgska kejsaren. Trots att stenarna är trafikfarliga, de blir såphala, om de blir blöta, så vågar man inte byta ut stenarna, så de får ligga kvar tills de blir utslitna, något som knappast händer nästa vecka.

Vitosha Boulevard – Vitoshka


Det här är Sofiabornas shoppinggata nummer ett, och jag lovar, strosar du runt lite i de centrala delarna av staden, så hamnar du förr eller senare på Vitoshka, så som de inhemska talar om gatan. Den är ganska lång, och har, förutom en hel del små butiker, och massor med restauranger och caféer. Är du, som jag spanare, det vill säga kan sitta stilla på ett café, med något drickbart och bara studera de som passerar, då är det här platsen för dig, och mig. Vem vet, vi kanske ses, över en fika och en glass.

Kvinnornas marknad – Zhenski Pazar


Namnet kommer sig av att under det ottomanska styret fick kvinnorna bara handla på denna plats, och bara på fredagar. Marknaden har överlevt många oroligheter under åren. Marknaden skapades strax efter befrielsen från det ottmanska riket, 1878. Besöker du marknaden idag, så finner du på ett stort utbud av kläder, frukt och grönt, viss elektronik, keramik, och en massa annat som du inte visste att du behövde. Det är inga prålare, så det är mysigt att bara strosa runt på plats och ta in atmosfären.

Besöka ett museum i Sofia, utbudet är stort.


Gillar du att ströva omkring i ett museum, och ta del av det som har hänt, så kan Sofia rekommenderas. Det finns sex attraktiva museer, som på olika sätt beskriver landets historia, och dess tid under kommunismen. Tag del av utbudet.
Museum of Totalitarian Art: Det här tycker jag personligen är ett kul och spännande museum, som egentligen alla borde ta del av. När kommunismen föll, så plockades ofta alla statyer bort från städerna och förstördes. I Sofia plockade man undan alla statyer, men samlade ihop dessa på en plats, som nu kan besökas. Här står Stalin, Lenin och en massa andra kommunistpampar. Museet inleder med stjärnan, exakt den stjärna som satt på kommunistpartiets högkvarter i Sofia. Det som är lite synd är att man inte mera beskriver staterna, var de har stått och vad de symboliserar, det får man lista ut själv. Länken ovan går till Google, så att du ser var det finns. Museet har ingen egen hemsida, vad jag vet.
Historiska museet. Liksom de flesta länder finns även här i Sofia ett historiskt museum, som beskriver bland annat landets historia. Gå in på länken och läs mera, om Bulgariens spännande uppväxt.
National Archeological Museum. Det här museet tar sikte på den förhistoriska tiden, och ska visa upp alla folkgrupper som varit och verkat i landet.
The red flat – Vardagen i den kommunistiska Bulgarien. Så här såg det ut för en bulgarisk familj under kommunisttiden. Här åt man, såg på TV, hade fritid, umgicks och allt en familj gör, det är ett mycket intressant projekt.
National History Museum. Nu kan du kanske bli lite förvirrad, det fanns ju ett Historiskt museum tidigare i listan. Jo, så är det, National History Museum inriktar sig på de rikedomar som landet har skaffat sig, en del samlingar som vi vanliga dödliga inte kommer i närheten av. Museet ligger några kilometer från centrum, men det är ganska enkelt att ta sig dit med kommunala färdmedel, spårvagn och bussar. Läs på hemsidan.
National Art Gallery Square 500. Vad är en huvudstad utan ett nationalgalleri. Här finner du Bulgariens konstskatter. Så sent som 2015 öppnade detta galleri, som idag visar omkring 1700 alster i 28 olika rum. Ta dig tid att njuta.

Var kommer stadens namn ifrån?Det är många som tror att statyn om stadens skyddshelgon Sofia är grunden till stadens namn, men så är det icke. I stället är det katedralen St Sofia, som lägger långt i den östra delen av staden uppe på en liten kulle. Det var det första romarna såg när de kom från Konstantinopel, som då var ÖstRoms huvudstad. Man började kalla den här platsen för katedralen av Sofia, men det blev alldeles för långt, så det blev bara kort och gott Sofia. Då hette staden Serdica. Sofia kommer från grekiskan och betyder Visdom.

St Sofia - katedralen som givit staden dess namn
St Sofia – Katedralen som givit namn åt staden.

Det här är lite om den härliga staden Sofia. Vill du veta mera, ska du givetvis besöka staden, och då följa med på en gratis guidning runt i de centrala delarna. Vill du läsa mera om Sofia, så har jag en artikel på Seniormagazinet om staden.

Dela gärna denna Artikel