06 – Bulgarien

Bulgarien – Ett lysande semesterland

Läget för landet är, enligt min mening ganska perfekt. Med Svarta havet i öster, Donau i norr och Grekland i söder, så kan jag tycka att det ligger ganska perfekt. Och efter att ha brutit sig från den tidigare Sovjet, och blivit medlemmar i både Nato och EU, så borde det finnas förutsättningar för att det ska gå bra. Men det var min tanke, när jag läser så inser jag att de har ganska långt kvar, landet kämpar mot fattigdom, och korruption, ett ämne som EU ofta tar upp i förhandlingar med landet. Det är, som så ofta i de gamla öststatsländerna övergången till Marknadsekonomi som man har svårigheter att bemästra.

Bulgarien, ett av Europas fattigaste

Idag är Bulgarien det fattigaste landet inom EU, med den lägsta BNP per invånare. Under kommunisttiden så var det ett jordbrukarland som man försökte omvandla till ett industriland. Det där har man till stor del övergivit och numera är de största inkomsterna från Turism och utrikeshandel. Men det är inte det stora problemet. I Landet arbetar ungefär en tredjedel av befolkningen i den officiella sektorn, det vill säga, man betalar skatt och får de förmåner ett medborgarskap innebär. Men andelen som arbetar i den gråa sektorn och framförallt de skygga som arbetar i den svarta sektorn uppskattas vara minst lika stor. Detta innebär att staten går miste om stora skatteintäkter, sådant som skulle kunna hjälpa till att höja utbildningsnivån och förbättra vården.

Turismen ökar i landet

Turismen ökar i landet, och det bör vara bra för den bulgariska ekonomin. Man har ju blivit utrustade med vackra fina badplatser längs större delen av svarta Havskusten, men man bör nog åtgärda de problem som redan idag finns i form av västerländska ungdomar som lockas av billig sprit och nattklubbar som ännu icke uppfunnit någon skylt när de stänger.
Men har du växt över dessa ungdomsår, så finns det en hel del du kan njuta i Bulgarien. Jag ska inte påstå att det är det mest turistvänliga landet på Balkan, eller i Europa. Men det finns ändå en del anledningar till att besöka landet.

Bulgarien - Vackra folkdräkter
Bulgarien – Vackra folkdräkter


Om du börjar med att undvika både Golden Sands och Sunny beach så har du redan där gjort ett lyckat val. Är du i området Sunny Beach, så ska du i stället ta dig någon kilometer söder om stranden, till Nessebar, en liten trevlig fiskeort som också finns med UNESCO:s Världsarvslista.

Nessebar – bättre än övriga byar vid svarta havet!

Bland omkring 40 medeltida kyrkor är den medeltida staden uppbyggd. Du kan gå där och mysa, slå dig ner på något fik, eller kanske en lunch. Matutbudet är betydligt bättre här än i Sunny Beach. I Nessebar hittar du också de speciella små husen som man uppförde under 1800-talet, och som nu är en del av världsarvet. I Botten byggde man med sten, och så byggde men en våning av trä, som sköt ut en liten bit. På så sått fick man större byggnad, men man tog inte upp så mycket av den värdefulla marken. På bottenvåningen, den av sten kunde det vara svalt på sommaren, och lite varmare på vintern. Sten isolerar ganska bra. Ta gärna en tur ner mot hamnen och en liten fika eller kanske en god lunch.

Sofia – Huvudstaden

Det här är en av Europas äldsta huvudstäder än fungerande, med anor från 700-talet. Mycket historia, och händelser har präglad staden. Mera om Sofia hittar du här: och på Seniormagazinet

Varna

Detta är Bulgariens tredje största stad, här finns det en hel del sevärdheter. Allt från trevliga gamla kyrkor till livliga fina badstränder. Det finns ett akvarium som säkert underhåller de små under ganska lång tid.

Burgas

Gillar du att surfa? Då är det denna strand du ska besöka. Med ofta lämpliga vindar blir upplevelse ganska häftig. Har du fågelskådning som hobby eller intresse, då ska du leta efter någon av de tre sjöarna som omger staden, Vaya, Atanasovsko eller Mandrensko. Här finns det ett rikt fågelliv som lockar fågelskådare från hela världen.

Plovdiv

Den gamla staden, med anor från ganska många tidsepoker. Liksom ROM, är Plovdiv uppbyggda kring kullar, det är sju stycken även här. Men som Europas äldsta kontinuerligt bebodda stad, är den betydligt mer intressant än ROM. Du kan ta med din älskade och ha det riktigt romantiskt i gamla stan, njuta av dessa gamla byggnader, slå dig ner på något trevligt café eller restaurang. Äta och dricka gott för mycket rimliga pengar. Det är upplevelser, hela tiden.

Zozopol

Bulgarien - Zozopol

En liten gammal fiskeby vid svarta havs kusten. Här finns kullerstenslagda gator som kantas av små fina trähus, allt omgärdat av två fina sandstränder. Det blir en härlig avslappnad atmosfär, som du givetvis ska suga åt dig av. I staden finns det en hel del konstnärer som bidrar till den avslappnande stämningen.

Belogradchik

Denna lilla avlägsna by, på gränsen upp mot Serbien, tolv mil nordväst om huvudstaden Sofia, är mycket väl värd ett besök. Med den skarpa och klara fjälluften lockar det naturbesökare från stora delar av världen.

Som jag skrivit, eller åtminstone antytt, Bulgarien ligger där borta, nästan längst ner i sydöst. Ta dig dit och du kommer att få uppleva en hel del som du troligtvis inte har upplevt på andra platser.

Bulgarien - Vackra folkdräkter för både män och kvinnor.
Bulgarien – Vackra folkdräkter för både män och kvinnor.

Vill du läsa mera om Bulgarien, så har Lonely Planet utmärkta reseguider, som du kan beställa här: Klicka på bilden, så hamnar du rätt med en gång.

Dela gärna denna Artikel