Drakini – Belarus nationalrätt

Drakini – som en liten hamburgare

Liksom i de flesta av Belarus grannländer, så är svamp, kål och potatis bland de viktigaste varorna i Belarus hemmakök. De korta somrarna som är, så är det svårt att odla bra vete, det blir ofta att man odlar Råg, den växer snabbare.
Om du besöker landet så ska du hitta många restauranger som har potatis som specialité. Potatis kallas nämligen för Belaus andra bröd, det serveras till det mesta, och den är givetvis en stor ingrediens till nationalrätten Drakini, du har ett par recept nedan. Till detta dricker man gärna Kvass, en sorts svagdricka, gjort av malt och rågmjöl, och ibland lite socker. Låt det jäsa en stund, har du en syrlig modell av svagdricka, sådant som de allra flesta i många gamla öststatsländer uppskattar.

Drakini

Här vet jag inte riktigt om jag är rätt, men det jag har fått fram handlar om Raggmunkar på Bealrusiskt vis. Håll till godo, prova och njut. Rätten heter Draniki, de här innehåller köttfärs. Det finns andra modeller.

Draniki – Raggmunk med köttfärs:
Du behöver följande ingredienser för fyra personer:
1 kg potatis
250 gram köttfärs, blandfärs ger bäst smak.
3 msk vetemjöl
1 ägg
1 gul lök
Salt och peppar

Till serveringen: Gräddfil

Gör så här:
Skala och riv potatisen.
Rör ihop potatisen med mjöl och ägg
Blanda köttfärsen, häll i ett ägg, och krydda upp så att du gillar det. Använd gärna paprikakrydda, eller kanske grillkrydda förutom salt och peppar
Hetta upp pannan med en del olja i. Du behöver an ganska het panna, passa bara så att oljan inte tar eld.
Lägg i en klick av den rivna potatisen i pannan, och platta ut så att du har cirka sju centimeter i diameter. När du fått stekyta, vänd på munkarna, och stek på lägre värme tills de är genomstekta. Brukar ta åtta – tio minuter. Ta upp potatisplättarna och lägg på ett fat.
Gör burgare av köttfärsen, lika stora som dina raggmunkar. Stek på båda sidorna till burgarna är genomstekta. Ta upp, och lägg burgarna på en raggmink, lägg ytterligare en raggmunk som lock.
Skala och skiva löken, lägg i stekpannan i samma sky som du stekte burgarna i. Låt löken ligga i värmen tills den blir blank, kanske till och med får lite färg. Fördela löken på dina upplagda Draniki. Servera med en klick gräddfil.
Själv tycker jag det här lutar åt lite rårörda lingon som tillbehör. Men jag har inte gjort denna än, jag får återkomma när detta är provat.

Ett annat recept på Draniki jag hittat handlar om följande ingredienser.

5 mellanstora potatisar
1 stort ägg
1 gul lök
3 matsked vetemjöl
1 matsked gräddfil
1 tesked salt
Lite nymalen svartpeppar
Olivolja

200 gram blandfärs
50 gram riven gul lök
Salt och peppar

Gör så här:
Börja med att skala och riva potatisen, samt skala och riv den gula löken.
Lägg i en skäl och knacka i ägget samt vetemjöl och gräddfil. Rör om så att du får en len smet. Krydda på med salt och peppar, gärna lite paprikakrydda om du har.
Blanda köttfärs och den rivna gula löken. Krydda med salt och peppar.
Hetta upp en stekpanna, och klicka i potatissmeten, så att det blir i tunna klickar om cirka 5 – 7 centimeter. Forma köttfärsen, så att det blir tunna burgare, coh lägg en bit på varje potatisplätt. Skapa en ny potatisplätt, som du lägger över, som ett tak. Låt det hela steka i lugn och ro, tills du får en bra stekyta. Vänd då på raggmunken, och låt den steka tills den får en jämn och fin yta även här. Ta upp och skär gäna genom en raggmunk, för att se att den verkligen är genomstekt, även i köttfärsen.

Servera genast med gräddfil eller Creme Fraiche. Kanske lite rårörda lingon. Här står det i det receptet jag använder.

Här har du två sätt att göra din Draniki, Belarus nationalrätt. Söker du på nätet så hittar du säkert flera olika sätt. Prova dig fram, vem vet, det kan bli din kommande favorit.
Du hittar flera goda recept på vår receptblogg, godmatvarjedag.se.

Belarus startsida

En del av Drakini odlas på sädesfälten. Vanligare med potatisåker, den stora ingrediensen i Drakini.
En del av Drakini odlas på sädesfälten. Vanligare med potatisåker, den stora ingrediensen i Drakini.
Dela gärna denna Artikel