Donau

Donau – En av Europas längsta floder. Med en längd på nästan 300 mil (2860 km) så är det Europas näst längsta flod efter Volga. Donau rinner genom ganska många länder, har sin källa i Swarzwald i södra Tyskland, där de två mindre floderna Brigach och Breg möts. Donau rinner ut i Svarta havet vid donaudeltat i norra Rumänien. Men innan dess hinner den passera fem huvudstäder, Wien, Bratislava, Budapest, Belgrad och , nja där blev det inte helt korrekt. Man brukar lägga till Bukarest, för de som åker flodkryssning, men Donau passerar inte den staden. I stället får man hoppa av i Turnu Magurele, en liten vacker hamnstad. Därifrån får man så ta bussen i nästan tre timmar innan man når Bukarest. Jag kan då inte ens med vildaste fantasi påstå att Donau passerar Bukarest med dessa förutsättningar. Då skulle man, lite långsynt, kunna påstå att även den bulgariska huvudstaden Sofia ligger nära Donau. Från Turnu Magurele är det 22 mil till Sofia. Från samma ort är det knappt 14 mil till Bukarest.

Donau rinner genom fyra huvudstäder

Med en längd på nästan 300 mil (2860 km) så är det Europas näst längsta flod efter Volga. Donau rinner genom ganska många länder, har sin källa i Swarzwald i södra Tyskland, där de två mindre floderna Brigach och Breg möts. Donau rinner ut i Svarta havet vid donaudeltat i norra Rumänien. Men innan dess hinner den passera fyra huvudstäder, Wien, Bratislava, Budapest och Belgrad. Men det finns ytterligare städer som floden passerar, Ulm, Ingolstadt, Regensburg och Passau i Tyskland innan den tar vägen in i Österrike där Wien passeras, innan Donau tar vägen upp i Europa en liten bit, Slovakiska Bratislava står för dörren. Sedan in i Ungern och delar på huvudstaden Budapest. Fleden tar sig in i Kroatien, där Mohacs, Vulkovar och Ilok passeras innan nästa gräns kommer, den mot Serbien, här passeras Novi Sad och i huvudstaden Belgrad förenas Donau med Sava. Efter föreningen tar Donau vägen in i Bulgarien för passage av två städer, Vidin och Ruse. De två sista städerna är Rumänska, Galati och Braila, innan de mynnar ut i Svarta havet, Donaudeltat i norra Rumäniens kust. Inte riktigt korrekt, en del av världsarvet ligger i Ukraina, men kusten är den samma, svarta havet.
Donau passerar Österikes huvudstad Wien.
Donau passerar den Slovakiska huvudstaden - Bratislava.
Donau passerar den Slovakiska huvudstaden – Bratislava.
Donau passerar den ungerska huvudstaden BudaPest, och delar staden i Buda och Pest.
Donau passerar den ungerska huvudstaden BudaPest, och delar staden i Buda och Pest.
Donau passerar den Serbiska huvudstaden Belgrad, där floden förenas med Sava, innan de tar sig ut mot  svarta havet via Donaudeltat.
Donau passerar den Serbiska huvudstaden Belgrad, där floden förenas med Sava, innan de tar sig ut mot svarta havet via Donaudeltat.

Ytterligare städer som floden passerar.

Men det finns ytterligare städer som floden passerar, Ulm, Ingolstadt, Regensburg och Passau i Tyskland innan den tar vägen in i Österrike där Wien passeras, innan Donau tar vägen upp i Europa en liten bit, Slovakiska Bratislava står för dörren. Sedan in i Ungern och delar på huvudstaden Budapest.

Floden tar sig in i Kroatien, där Mohacs, Vulkovar och Ilok passeras innan nästa gräns kommer, den mot Serbien, här passeras Novi Sad och i huvudstaden Belgrad förenas Donau med Sava. Efter föreningen tar Donau vägen in i Bulgarien för passage av två städer, Vidin och Ruse. De två sista städerna är Rumänska, Galati och Braila, innan de mynnar ut i Svarta havet, Donaudeltat i norra Rumäniens kust. Inte riktigt korrekt, en del av världsarvet ligger i Ukraina, men kusten är den samma, svarta havet.

Kryssningar på DonauGivetvis finns de de som bedriver företag på floden. Det mesta handlar numera om att förflytta människor i behaglig takt på floden, förr i tiden handlade det om gods. Donau är en av Europas viktigaste fraktvägar, Donau tillsammanss med Rhen.
Men som skrivet, numera är det mest små mysiga kryssningar som alla kan åka med på. Det kräver visserligen ett ganska djupt hål i plånboken, men alla som har åkt lite längre säger att det är värt alla pengar. Själv har jag bara fått uppleva några dag eller kvällskryssningar. Jag föredrar då en kvällskryssning, där ingår ofta mat. Så får man se den aktuella staden i ljuset av alla gatlyktor och andra ljuskällor. Det blir lite annorlunda upplevelse jämfört med när man är i själva staden.

Översvämningar på de europeiska floderna, Donau, Vltava och Elbe.Det händer lite då och då att floderna svämmar över. Om det nu beror på någon form av miljö, eller att det varit en ordentlig vinter, det låter jag vara osagt. 2013 var den senaste översvämningen, då i början av Juni. Det var stora delar av Centraleuropa som drabbades, bland annat Donau i Budapest.

Prag och Dresden 2002Vi besökte Prag under sommaren 2002. Prag är liksom många andra gamla europeiska städer njutbara. Med sina ofta gamla historiska stadskärnor. Och med en passering av någon flod. I Prags fall är det Vltava som flyter förbi, ofta stilla och lugnt. Men så händer det ibland att det rinner till för mycket vatten, och floden hinner inte svälja allt. Med efterföljande översvämning som följd.
På denna resa var det nog än värre för den tyska staden Dresden, som vi passerade på hemvägen. Vi körde bil, och det här var långt innan motorvägen var klar. Vi fick köra genom det centrala av Dresden för att komma hem. Jag minns att jag noterade den vackra järnvägsstationen i staden. Väl hemma satte vi på nyheterna och fick se bilder från Dresden, bland annat järnvägsstationen, eller det som syntes. Det var bara toppen som man kunde se, resten låg under vatten. När vi några år senare åter kom till Prag så bokade vi in samma hotell, ett fyra – fem våningar högt hus. De hade bilder av översvämningarna, och där var det bara den översta våningen som hade klarat sig.

Dela gärna denna Artikel