Donau

Donau – En av Europas längsta floder. Med en längd på nästan 300 mil (2860 km) så är det Europas näst längsta flod efter Volga. Donau rinner genom ganska många länder, har sin källa i Swarzwald i södra Tyskland, där de två mindre floderna Brigach och Breg möts. Donau rinner ut i Svarta havet vid donaudeltat i norra Rumänien. Men innan dess hinner den passera fem huvudstäder, Wien, Bratislava, Budapest, Belgrad och Bukarest.

Donau rinner genom fem huvudstäder

Med en längd på nästan 300 mil (2860 km) så är det Europas näst längsta flod efter Volga. Donau rinner genom ganska många länder, har sin källa i Swarzwald i södra Tyskland, där de två mindre floderna Brigach och Breg möts. Donau rinner ut i Svarta havet vid donaudeltat i norra Rumänien. Men innan dess hinner den passera fyra huvudstäder, Wien, Bratislava, Budapest och Belgrad. Men det finns ytterligare städer som floden passerar, Ulm, Ingolstadt, Regensburg och Passau i Tyskland innan den tar vägen in i Österrike där Wien passeras, innan Donau tar vägen upp i Europa en liten bit, Slovakiska Bratislava står för dörren. Sedan in i Ungern och delar på huvudstaden Budapest. Fleden tar sig in i Kroatien, där Mohacs, Vulkovar och Ilok passeras innan nästa gräns kommer, den mot Serbien, här passeras Novi Sad och i huvudstaden Belgrad förenas Donau med Sava. Efter föreningen tar Donau vägen in i Bulgarien för passage av två städer, Vidin och Ruse. De två sista städerna är Rumänska, Galati och Braila, innan de mynnar ut i Svarta havet, Donaudeltat i norra Rumäniens kust. Inte riktigt korrekt, en del av världsarvet ligger i Ukraina, men kusten är den samma, svarta havet.
Donau passerar Österikes huvudstad Wien.
Donau passerar den Slovakiska huvudstaden - Bratislava.
Donau passerar den Slovakiska huvudstaden – Bratislava.
Donau passerar den ungerska huvudstaden BudaPest, och delar staden i Buda och Pest.
Donau passerar den ungerska huvudstaden BudaPest, och delar staden i Buda och Pest.
Donau passerar den Serbiska huvudstaden Belgrad, där floden förenas med Sava, innan de tar sig ut mot  svarta havet via Donaudeltat.
Donau passerar den Serbiska huvudstaden Belgrad, där floden förenas med Sava, innan de tar sig ut mot svarta havet via Donaudeltat.
Doanu passerar den Rumänska huvudstaden Bukarest.

Men det finns ytterligare städer som floden passerar, Ulm, Ingolstadt, Regensburg och Passau i Tyskland innan den tar vägen in i Österrike där Wien passeras, innan Donau tar vägen upp i Europa en liten bit, Slovakiska Bratislava står för dörren. Sedan in i Ungern och delar på huvudstaden Budapest. Fleden tar sig in i Kroatien, där Mohacs, Vulkovar och Ilok passeras innan nästa gräns kommer, den mot Serbien, här passeras Novi Sad och i huvudstaden Belgrad förenas Donau med Sava. Efter föreningen tar Donau vägen in i Bulgarien för passage av två städer, Vidin och Ruse. De två sista städerna är Rumänska, Galati och Braila, innan de mynnar ut i Svarta havet, Donaudeltat i norra Rumäniens kust. Inte riktigt korrekt, en del av världsarvet ligger i Ukraina, men kusten är den samma, svarta havet.

Dela gärna denna Artikel