Sverige släpper Covid – Övriga Europa behåller – 01


Sverige släppte alla sina restriktioner om Covid, men i övriga Europa råder det ännu massor med restriktioner, och när man släpper på dessa vet jag inte. Befinner min just nu i Bukarest, Rumänien. I går besökte vi en restaurang, och det var bara att hala fram covidpasset, sedan kollade de min temp, den var tydligen OK, för vi släpptes in efter det att de scannat våra Covidpass.

EU har lyckats – med CovidpassetJag måste här ge EU lite beröm, de har lyckats i sitt samarbete. På mitt Covidpass, finns en QR-kod, som de scannar. Och vips så har de alla uppgifter om mig och när jag tog mitt vaccin. Skitbra, förra gången vi reste, då vi var i Berlin, så kom det in en lapp i samband med menyn, där man manuellt skulle fylla i uppgifter om sig själv, var man bodde och liknande. Allt för att de skulle kunna spåra en, ifall det blev ett utbrott, där man varit. Numera scannar de uppgifterna. Hur länge de lagras har jag inte en aning om, inte heller om de används i någon olaglig verksamhet.

Jag tänker mig att det bör vara oerhört lätt att göra falska Covidintyg, men egentligen förstår jag inte varför man behöver göra det. Möjligtvis om man ska in i något land, som kräver intyget. Men å andra sidan, då vid gränsen, så lämnar man ju passet samtidigt, och de kollar att det stämmer överens. Att förfalska ett pass är ju betydligt svårare än att kopiera ett papper och ändra några uppgifter, och skriva ut en PDF-fil som man visar upp. Dock ska man undvika att visa upp det falska covidbeviset tillsammans med passet vid gränsövergångar, det är bara ett tips till dig som började fundera.

Tips till Minken

Kanske ett tips till Minken, ni vet figuren i Cilla och Rolf Börjlinds deckarromaner om Oliva Rönning och Tom Stilton. I en av böckerna har Minken kommit på den briljanta affärsidén, att bli ficktjuv på ett nudistläger. Jag skrattar ännu gott åt idén. Författarparet måste ha väldigt kul när de skriver. Och jag har spårat ur mitt ämne, fullständigt.

Covidpasset vid gränser och inget vaccinHär där vi är nu, hustrun och jag, på sydöstra Europa, Bulgarien förra veckan och Rumänien nu, har man lite problem med att få folk vaccinerade. Men man har väldigt höga krav på att man ska bära munskydd, och att man ska få dels, komma in i landet, och dels komma in på restauranger, utan godkänt Covidbevis. Till och med på McDonalds krävdes Covidbevis. Men så var det ganska tomt därinne också. Min MaxBigMac, som för övrigt kostade omkring 30 spänn, serverades med blixtens hastighet.

En vanlig kostar 22 sek. Bra index. På andra restauranger har vi sett samma fenomen, inomhus är det tomt, eller näst intill, medan det på uteserveringarna är överfullt. Av den anledningen tror jag att folken i de båda länderna kommer att vaccinera sig mera när det senare i vinter blir kallt, jag hörde på en guidad tur vi gick i Sofia, att det kunde bli ner mot 22 grader kallt, och då är man frisk och man sitter utomhus, med sin kalla lemonad.

Förklaringen!Det finns en förklaring till varför människorna i området inte tar vaccin, de har ett misstroende mot myndigheter, det är ännu ganska kort tid sedan de auktoritära kommunistregeringarna föll i de båda länderna, och deras styre, gav inget förtroende. Visserligen fick alla mat, men det var i princip allt, i övrigt var det en hel del umbäranden i länderna, där folket lärde sig att undvika myndigheter.

Gärna en svart ekonomi, sådana tankar lever man ännu med, och jag skulle tro att det tar ganska lång tid innan man får förtroende för myndigheter, och då kanske kan komma bort från den gråa sektorn, så att alla som arbetar, kan bidra till det gemensamma, oc då kan alla även få ta del av det gemensamma, i form av sjukvård, pensioner och annat som staten ska stå för. Man kan ju hoppas.

Bukarest, en vacker stad, i vissa lägen, men oj så få som vaccinerat sig mot Covid!
Bukarest, en vacker stad, i vissa lägen, men oj så få som vaccinerat sig mot Covid!
Dela gärna denna Artikel