Costa del Sol – 1

Costa del Sol Spanien

Skriver man Spanien, så är det många som direkt tänker på Costa del Sol, den spanska sydkusten. Men faktum är att det inte bedrivits så mycket charter hit, det har mera hamnat på Mallorca, Kanarieöarna, Ibiza, Benidorm och Torremolinos i och för sig Costa del sol, men lite långt österut.

Nya orter att besöka på Costa del Sol

I dag finns det massor med små orter att kunna besöka. Ofta har det varit en fiskeby, som har blomstrat upp efter det att några har upptäckt charmen. Åker man omkring i området, så lovar jag att du kommer att hitta små godsaker, sådana som du aldrig sett i någon broschyr eller guidebok. Vi ska återuppleva området på vår höstresa, så jag sitter och läser på så mycket jag bara kan. Och det dyker upp höjdare hela tiden. Vem kan värja sig mot Marbella ( i och för sig gammal och känd) Nerja, Estepona, Fugienrola (gammal och känd), Almera, Qesada och liknande. Orter som kräver mera uppmärksamhet. Det kommer nog inte att gå charter till dessa orter, de är förhoppningsvis för små, så du måste själv ta dig hit.

Ta sig hit

Ett sätt kan då vara att göra som vi, ta bilen, och kör genom Europa, då får du uppleva en massa annat, också, och kan ganska enkelt förflytta dig i området. Ett annat sätt kan vara ett flyg till Malaga (Costa del sols flygplats) eller Granada (Federico Garcia Lorca). Här hyr du en liten spansk bil, och så har du samma möjligheter. För eller nackdelen är att du slipper transportsträckan till området, jag skulle vilja säga nackdelen, du missar transportsträckan.

Costa del Sol – Estepona – Marbella

Estepona - Costa del Sol
Estepona – Costa del Sol


För att börja någonstans så tar jag mig friheten att börja i Estepona, den färgglada lilla staden med områdets bästa stränder. Redan här får du alltså nytta av dina badkläder. Fyll på med god mat, god stämning och hyfsade priser, så kan detta bli en höjdare. Nästa höjdare där du kanske inte ska stanna så länge, det är jetsetsland, med de kostnader det innebär, är Marbella. Du kan ändå stanna till i centrum, ta en promenad runt i hamnen och begrunda alla lyxyatcher som ligger där. Den ena högre pris än den andra. Om du känner igen kändisar, så är det här ett område att njuta av.

Kändsar på Costa del Sol!

Marbella - hamnen med yatcher
Marbella – hamnen med yatcher

Jag skulle nog säga att Marbella, St Tropez och MonteCarlo, så har du täckt av medelhavets kändisområden. Hittar du inga kändisar där, då är det mycket troligt att du är som jag, har ganska svårt att minnas. Det ska eventuellt vara Richard Gere och/eller Julia Roberts. Jag kan ibland, när det är gynnsamma förhållanden, känna igen Hugh Grant. Jag tror i och för sig inte at han är här, han skaffade sig ju ett sommarställe på Bjärehalvön, i Torekov för några år sedan. Jag lämnar kändislivet till de som gillar det, och tar mig vidare till nästa lilla by,

Costa del Sol – Nerja mysigast!!??

Nerja, som av många anses vara bland de mysigaste lilla byn på hela solkusten, Här kan man ibland inte skilja på sommar eller vinter. Läget, mellan två berg, gör att det hela tiden är något varmare än de närmaste andra städerna. I centrum finns inga höghus, det högsta tillåtna är trevåningshus, så som det var i Visby, tills för några år sedan. Nu har man ändrat på det, jag har för mig man planerade för ett sextonvåningars hus för en tid sedan, men fick, som tur var lägga dessa planer på is. Idag finns det sexvåningshus, det är inte kul, om du frågar mig. Nåväl, jag tror de flesta spanjorer struntar i hur höga hus vi har i Visby, bara dom slipper det i Nerja. Centrum i övrig har gott om det jag verkligen gillar, gågator. Det innebär att det finns massor med uteserveringar, att slå sig ner, ta in en kaffe eller vin, och så bara mysa genom att titta på folk, det är sådant jag gillar. Det finns mycket av den varan i Nerja.

Traditionell charter – Fuengirola!

Grill i Fuengirola
Grill i Fuengirola


Jag tar mig bort ytterligare en bit, nu en gammal charterplats, Fuengirola. Det här har länge varit ett av våra populära chartermål, så därför skippar jag någon längre vistelse här. Jag har inget emot mina landsmän, men jag vill gärna försöka uppleva utan att hela tiden stöta på oss. I Fuengirola finns mycket svenskt, skola, frissan, kyrkan, matbutik 8 med knäckebröd och kalles kaviar), mäklare och hantverkare. Det ska till och med finnas en Sibylla. Grattis. Men det finns annat, också. Ta dig till den gamla staden, så finner du massor av restauranger, de allra flesta utan svensk anknytning. Till stadens försvar ska sägas att det är ganska billigt att bo, och äta, och att det finns en ganska stor badstrand, således sådant som den svenske charterturisten sökte när chartern var ung. Det är klart att det blev en succé.
I Området hittar du också Almera, en ganska stor stad, men inte alls så exploaterad som Fuengirola eller Marbella. I Almera kan du till och med slippa höra ditt modersmål i var och varannan gatuhörn, sådant uppskattar jag.
Min planering fortsätter, i höst hoppas jag Coronan är under kontroll, så kan vi åka och uppleva, igen. Det ska bli så härligt. Häng kvar på bloggen, så blir du uppdaterad med resplaner, och nya orter att planera in för besök. Vi ska resa hit, och hem igen.

Dela gärna denna Artikel