Antwerpen

Det första som kommer i mitt huvud när vi talar om Antwerpen är diamanter. Men det finns givetvis en hel del annat att uppleva i denna klassiska hamnstad. Diamanter hör sig till för att det var hit alla diamanter kom från kolonierna i Afrika, främst sydafrika.
Redan på 100-talet fanns här en romersk befästning, perfekt vid floden Schelde. Då hade man kontroll på in och utflödet via floden. Namnet skyller man på en jätte, Antigoon som sägs bo vid ena stranden av floden. Han krävde skatt av de som ville passera, betalade man icke fick man handen avhuggen. Men som i alla sagor dök det upp en hjälte, här hette han Brabo. Han i sin tur högg av en av jätten händer och kastade i sjön. På nederländska heter det hand werpen (att kasta en hand) och då lite slarvigt Antwerpen. Det finns en del andra förklaringar till staden namn, jag släpper det här.

Antwerpen - Arkitektur
Antwerpen – Arkitektur


Jag återgår till stadens historia. Från Romarnas befästning skpade man femhundra år senare en kyrka, där en bebyggelse växte fram. Det blev senare en medelpunkt för transithandeln i Tyskland. Senare kom staden att ingå i det mäktiga Hanseförbundet, men då talar vi 1200-tal och framåt. Det är först 1221 som Antwerpen får sina första stadsrättigheter och då bland annat kan vara en officiell handelsplats. Staden fortsatte utvecklas och blev säte för den börs som startades 1460. Bland annat detta gjorde att Antwerpen var en av Europas viktigaste handelsstäder under 1500-talet. Som vanligt slog så ett krig till och lade förödelse åt bygden. I det här fallet hamnade man mitt emellan Spanjorer och Nederländare i det som kallas det åttioåriga kriget. Inleddes 1568 och avslutades först i samband med freden 1648. Det var en del av den Westfaliska freden, men här träffades man i Münster i nuvarande Tyskland. Den Westfaliska freden skapades ju också delvis i Münster, men var ett resultat av det trettioåriga kriget, och huvudförhandlingarna hölls i Osnabrück.

Häftig byggnad i Antwerpen
Häftig byggnad i Antwerpen

Antwerpen City Card. Gratis kollektivtrafik och en hel del fina inträden finns på detta CityCard som du köper för 24,48 eller 72 timmar. Du kan köpa kortet över nätet och få dina rabattkuponger hemskickade. Det smartaste, tycker jag, är att du glider in på Besökscentret (Turistbyrån) då får du allt i din hand direkt. Öppet dagligen 10.00 – 17.00. Det finns ett försäljningsställe vid Centralstationen Öppet 09,00 – 17,00.

Dela gärna denna Artikel