Antibes – Côte dÁzur

Antibes – gillas av många

Den engelske författare Graham Green tillbringade 25 år i Antibes, fram till sin död 1991. Han skrev så här i fri översättning om Antibes. “Den enda av alla platser på kusten som har hållit sin själ så bra”. Med tanke på Antibes placering här på jorden, i närheten av heta Cannes och Nice, så var det ett bra val, att hålla sig lite på sin kant. Det har an mycket nytta av idag, då det heta och hippa grannstäderna invaderas av hippa Hollywoodstjärnor och andra som kämpar för att vara på den nivån, så glider Antibes fram på ett litet bananskal, och bekymrar sig inte så mycket över vad som händer i grannstäderna. Man för en betydlig mera avslappnad livsfilosofi här. Det är många som uppskattar detta.

Antibes - Utsikt över hamnen.
Antibes – Utsikt över hamnen.

Antibes grundas tidigt

Antibes grundades av de gamla grekerna cirka fyrahundra år före kristi födelse. Då kallades platsen för Antipolis. Romarna kom och erövrade platsen 121 f.kr. Man skapade provinsen Transalpinska Gallien. Staden Antibes försågs med teater, amfiteater och så byggde man ett vattensystem som skulle försörja staden med färskt vatten.
Staden blev en viktig gränsstad mot Italien, och därför förstärktes stadens försvar genom att man byggde både försvarsanläggning och en ringmur, detta gjordes under sent 1500-tal och tidigt 1600-tal. 1895 påbörjades rivningen av alla befästningar och ringmur, för att man skulle ha mera mark, så att staden kunde utvidgas och bli större.
Det gamla slottet Grimaldi hade den kände spanske konstnären Pablo Picasso en altjé under tiden strax efter andra världskrigets slut. Under 1946 fanns han på slottet, och han skapade 23 målningar och 46 skisser, som nu finns bevarade på slottet och utgör en av de större Picassosamlingarna i världen. Hänger du upp €10 så kan du besöka muséet, samt en del andra muséer i området. Mycket väl investerad tid, om du frågar mig.
Ta dig gärna en promenad runt det som är kvar av muren. Du kommer att mötas av en sval havsbris, och det är skönt kan jag lova, det är allt som oftast 30 grader eller mera i området, och då är den svala havsbrisen skön. Du får på köpet några väldiga havsutsikter, som nästan tar andan ur dig. Och på köpet blir det lite motion.
När du väl är i kvarteren ska du unna dig en god glass. Den som de flesta rekommenderar är Geleateria del Porto, som ligger något kvarter bort från Grimaldi-slottet. Här finns det smaker som tar det sista ur dig, och efter denna promenad, om du nu går på sommaren, så vill jag lova att du är värd glassen.

Antibes ska njutas av


När du nu varit både kulturell och stoppat i dig en onyttig glass, och motionerat, så ska du låta ögat njuta lite. Ta dig ner till Antibes hamn, där yatcherna slåss om platserna. Det är inga småpengar som är investerade här, vill jag lova. Och i denna, medelhavets största privata hamn för privata farkoster, sparas det inte på krutet. Det är värre än på de svenska campingplatserna, där den som har störst husvagn vinner årets kamp. Här tävlar man med yatchen. Många av de som ligger här har ägare som inte vet vad som är fram och bak på yatchen, och därför har man personal anställda, dels för att köra yatchen, de få gånger den ska köras, dels för att städa och underhålla. Ta dig en tur runt hamnen, du kommer att imponeras, jag lovar. Kom ihåg, det är medelhavsets största privathamn och du har hamnat helt rätt när du, liksom jag, inte har den där massiva plånboken, utan endast vill låta dina ögon och din kropp få snylta lite på andras framgång. Det är inga vanliga arbetare som lägger sin jolle i den här hamnen, nej det får allt plockas fram en plånbok, modell större. Men det är ganska kul att ibland få spegla sig i glansen.

Ska du köra bil hit, så tittar du givetvis in på min blogg om trafik i europa, bilresaieuropa.se. Vill du läsa mera om Frankrike, så klickar du på länken.

Antibes - bara att njuta av.
Antibes – Bara att njuta av.
Dela gärna denna Artikel