Amsterdam

Amsterdam – Huvudstaden, på många sätt.

Amsterdam - Nederländernas huvudstad.
Amsterdam – Nederländernas huvudstad.

Den Nederländska huvudstaden har mycket att erbjuda, men innan du reser dit, så bör du läsa på en hel del, det finns ett antal fällor som du bör undvika.
Vädret kan vara i princip hur som helst. På sommaren ligger temperaturen på strax över tjugo grader. Det hela kan snabbt blandas upp med en häftig regnskur. På vintern så hamnar temperaturen på strax över nollsträcket. På vintern regnar det omkring två av tre dagar, på sommaren är det omkring hälften av dagarna som har någon regnskur i sig. Så med dessa tips vet du att du knappast ska åka till Amsterdam för att sola och bada. För sådant finns det betydligt bättre destinationer.

Lite bakgrund för Amsterdam


Det var redan på 1200-talet som det bildades en liten fiskeby, strax brevid floden Amstel. Det gick sedan ganska fort, det kom stadsrättigheter i början av 1300-talet, och man fick kontakt med den mäktiga Hansan, något som verkligen satte fart på handeln och med den kom rikedomar. Amsterdam låg i ett träskområde, så när man byggde staden fick man sätta i pålar, så att husen kunde stå kvar. Till detta grävde man många kanaler så att vattnet kunde ledas bort.
Utvecklingen fortsatte och med handeln med Hansan, så blev Amsterdam en av de rikaste städerna i Europa. Det blev också ett finansiellt centrum. Med detta ökade antalet invånare och för att de skulle kunna ha någonstans att bo, så byggde man nya ringkanaler, där man kunde bygga nya hus.

Säg den lycka som varar.


Så även för denna stad. Kommer vi in på 1700- och 1800-talen så kom de lite avundsjuka. Amsterdam drogs in i en del krig, mot England och Frankrike, till och med Napoleon var här och härjade. Det rasade för Amsterdam fram tills dess att man 1815 bildade det Nederländska kungadömet, det blev vändningen för staden.
Men det var lugnt i ungefär hundra år, under andra världskriget så ockuperades både staden och hela landet av Tyskland, som hittade ungefär 100 000 judar som man deporterades från Amsterdam. Vi är väl många som involverats i detta hemska, genom att läsa Anne Franks dagbok. Idag kan du besöka hennes hus, som räknas som en av de sevärdheter som bör besökas när staden besöks.

Dagens Amsterdam


Att säga att staden är populär bland sina besökare är ett understatemant. De flesta besökare är återvändare och det är alltid ett gott tecken på att det är en bra stad/plats att besöka. Det kommer omkring 3,5 miljoner besökare per år. Du kan enkelt nå staden via flyg eller tåg från de flesta orter i Europa, en av europas största flygplatser, Schiphold, finns i staden, nej det blev fel, inte i staden, strax utanför är det rätta. Det är också vid denna flygplats du hitter den väg som går under flygplatsen, det är häftigt att köra eller åka den sträckan.

Amsterdam Card


Oavsett hur du kommer till staden, så är tipset att skaffa dig ett Amsterdam Card. Kortet kan köpas i olika längder, allt från ett dygn till tio dygn. Till priset av 65 – 130 EURO. Du får inträden på en massa museer, kan åka kollektivtrafiken. Jag kan tips dig om att besöka åtminstone de två museer som visar Nederländarnas två stora mästare Rembrandt och Van Gogh. Till detta kan du säkert hitta flera museer värda sina besök.
Gillar du öl, så är ett besök hos Heineken säkert uppskattat. Och om du gillar sport, så ska du givetvis besöka det som tidigare var Amsterdam Arena, numera Johan Cruijff ArenA. Och om du gillar diamanter, så finns det en hel del ställen att titta närmare på dessa. Amsterdam är tillsammans med Antwerpen i Belgien lite av centralort för dessa vackra kolbitar.
Nåväl, innan du reser till Amsterdam, kolla in kortets hemsida, och botanisera själv i allt du kan göra. Lägg upp en plan, du kan nog säkerligen underhålla dig i minst tio dagar.

Till Nederländernas huvudsida

Det typiska för Nederländerna och Amsterdam, cyklar och väderkvarnar.
Det typiska för Nederländerna och Amsterdam, cyklar och väderkvarnar.
BIld av Francesco Ronge från Pixabay
Dela gärna denna Artikel